War of the worlds (2005)

Există momente în care regizorii fie sunt prea beţi, fie sunt prea drogaţi pentru a realiza ce fac. Steven Spielberg este, departe de acest exemplu de prostie, unul dintre regizorii ce a asigurat mereu succesul filmelor pe genericul cărora a apărut. Fie că a fost vorba de clasicul “E.T.”, fie de mai copilărescul “Jurassic Park”, Spielberg şi-a făcut pe deplin datoria faţă de fanii săi. De data aceasta însă, probabil că inspiraţia a ajuns într-un moment ce pare mai mult decât nefast.
“War of the worlds” începe prost şi se termină groaznic. Omenirea este invadată de maşini de luptă pe trei picioare. Normal, se dezlănţuie un haos general, în care eroul principal, interpretat magistral de prost de Tom Cruise, trebuie să-şi salveze familia. Însă acest lucru se face în urma unor zeci de minute în care cu greu se pot găsi lucruri care să ţină pelicula în picioare. Fuga ar fi cum ar fi, dar pe parcursul ei totul este prost făcut. Dialogurile nu sunt atractive. Scenele tensionate m-au făcut de cele mai multe ori să râd. Durerea şi teama pe care ar trebui să le resimtă Tom Cruise în unele momente par mai degrabă mimate de un actor de mâna a patra decât de unul dintre cei mai apreciaţi locuitori ai Hollywood-ului.
Sfârşitul, pentru că am să evit să povestesc tot, pare şi el desprins din acelaşi butoi al lipsei de inspiraţie. Dintr-o dată, se întâmplă ceva şi maşinăriile infernale nu mai sunt atât de periculoase, iar soldaţii îşi fac pe deplin datoria, dând cu ele de pământ. Iar la sfârşit, minunatul erou care ne-a produs repulsie atunci când vine vorba de actorie, îşi primeşte porţia de îmbrăţişări şi recunoştinţă. Splendid! Ura! America a învins din nou.
“War of the worlds” este, din punctul meu de vedere, dovada perfectă a ceea ce înseamnă automatismele. Un regizor cu nume, un actor asemenea, o temă care le este dragă mâncătorilor de KFC, şi încasări care au depăşit normalul pentru un astfel de film. Din punctul meu de vedere, un eşec creat din motive dubioase, pentru că nu cred că s-a aşteptat cineva ca acest film să dispună de succesul de care a dispus. Probabil cea mai proastă realizare din cariera lui Steven Spielberg şi probabil şi momentul pe care sper ca Tom Cruise să nu-l depăşească vreodată, din punct de vedere al penibilităţii jocului prestat.
Nu-l recomand nici măcar ca exerciţiu, iar cinefilii pasionaţi ar trebui să stea departe de el, chiar dacă sunt tentaţi să-l adauge colecţiei.

IMBD

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.