Voi ce v-ați dori de la abonamentul de cablu?

Stau și mă uit de câteva zile la canalele pe care mi le oferă abonamentul meu de cablu și raționez la inutilitate și risipă. Nu neapărat risipă de bani, nu se pune problema că un abonament îți videază buzunarul, ci de spațiu și informație. Am vreo două canale care tratează pescuitul și vânătoarea, sau așa cred. Unele care tratează bucătăritul. Încă vreo câteva, nu sunt sigur câte, care-mi vorbesc despre agricultură. Multe canale de muzică, majoritatea inutile, că tot la Mezzo și la VH1 apelez, restul oferă aceeași muzică de spălat pe creier pe care o aud la orice post de radio românesc. Vreo trei canale, sau patru, cu muzică populară, să se simtă toată lumea bine. De parcă nu ar ajunge unul. Surpriza o reprezintă doar un canal de manele, Taraf. Parcă erau trei cândva. Știu că Mynele l-a luat nu știu cine și vrea să-l transforme în altceva, așa că am scăpat, mai puțină jenă muzicală pe ecran. Nu mai număr canalele de desene animate, asta în cazul în care chestiile alea care urlă, ucid și altele în aceeași gamă pot fi numite desene animate. Poate că sunt eu prea bătrân, dar la Road Runner m-aș uita ore întregi, în schimb cu mizeriile de pe canalele alea nu pot petrece nici măcar 3 minute. Iar dacă aș avea un copil, nu ar petrece nici el.

Am spus de multe ori că aș vrea ca abonamentul de cablu să fie plătit DOAR prin prisma canalelor pe care EU aleg să le recepționez. Tehnica permite fără probleme asta. Așa s-ar ajunge atât la corectitudinea față de client, cât și la o eventuală reglare a unei piețe care duce în spate multe rebuturi pe principiul “must-carry”. Desigur, nu doresc răul unui anume canal, nu despre asta discutăm, ci doresc mai degrabă ca, din postura de consumator, să fiu pus în situația de a susține strict ceea ce este pe calapodul meu cultural și intelectual.

Mă uit, de exemplu, la lista din februarie 2014. Păi de acolo eu personal nu aș opta decât pentru canalele propuse de TVR și Digi24. Taraf și Mynele pe banii mei? De ce, nu le mai ajung câștigurile de la nunți? Antenele pe banii mei? De ce, să-l aud pe Badea cum mă insultă și să văd fel de doamne de moralitate dubioasă pe Antena Stars? Trinitas pe banii mei? Wow, cum să nu, dar de ce, de vreme ce nu am vreo legătură? Spun “pe banii mei” pentru că acest must-carry se susține direct din buzunarele consumatorilor, de vreme ce aceste canale fac parte din oricare pachet contractat, indiferent de firma de cablu aleasă.

Desigur, celălalt principiu este cel al telecomenzii. Adică acea minunată invenție care te ajută să vezi strict ceea ce dorești. Doar că ea oferă doar dreptul de a alege ce consumi, nu și dreptul de a alege ce plătești. Și-n lumea asta minunată care se bate zilnic în piept cu cărămida libertății de alegere, lipsa unui asemenea drept este cel puțin curioasă. De fapt nu este, așa trăiesc unele lucruri pe spinarea consumatorului.

Luăm exemplul meu, fiind la RCS/RDS. Iată ce aș alege personal din oferta lor:

Informație – TVR 1/2/3, Digi24, BBC News, TVR News
Sport – Digi Sport 1/2/3, EuroSport 1/2
Film – Digi Film, HBO, HBO Comedy, Cinemax, Paramount Channel, TV1000
Muzică – Mezzo, VH1
Altele – History Channel, National Geographic, Travel Channel, Comedy Central

Acestea sunt, așadar, canalele pe care aș vrea să fiu lăsat să le susțin din banii mei. 23 de canale, cu rețineri pentru Comedy Central. De când au introdus pe el stand-up-uri românești și croate (parcă), are clipe când nu este frecventabil. Dar despre asta am să vorbesc altă dată. 23 de canale care îmbracă strict nevoia mea de consum. Nimic altceva. Cum ar veni, pachetul Constantinescu.

Desigur, așa ceva nu se va întâmpla niciodată. La umbra acestor abonamente trebuie să trăiască mulți. Să trăiască acele două canale de apartament ale lui Paszkany, care a crezut că a dat lovitura cu Liga I. Să trăiască acele canale țărănești (muzică și informații de profil), pentru că dacă suntem o țară preponderent provincială, musai să vadă oricine lucruri de profil. Să trăiască și acele canale de manele, ca să curgă dedicațiile de la proștii care încă nu s-au prins că vor asculta maximum 2 minute dintr-o piesă, că după aia o schimbă băieții repede, na, curg sms-urile. Să trăiască și acele canale ortodoxe și creștine, cu care nu am nimic și chiar aș apela la existența unuia dintre ele dacă discuțiile care se poartă nu ar fi de cele mai multe ori ilogice și intolerante. Să trăiască Antenele, cu tot cu redactorii lor care au de multă vreme nevoie de un control medical de specialitate. Și tot așa.

Și-acum, că eu mi-am spus părerea și mi-am oferit alegerea…voi ce ați alege? Dacă aveți o problemă cu numele unora dintre alegeri, ne raportăm strict la numere. Nu neapărat despre un canal sau altul este vorba, ci de opțiunea în funcție de necesitate.

Hai, cine știe, poate cândva ajungem și la punctul ăsta.

12 comments
 1. păi… în primul rând sport. da, musai sport pentru că, de fapt, sunt canalele pe care mişun eu dacă am cumva televizorul deschis. apoi ceva ştiri, informaţie pentru rarele momente când am răbdare şi canalele gen history, national geografic, travel. pe astea chiar îmi place să urmăresc tot felul de documentare, mai pun la punct ceea ce am uitat sau chiar să învăţ altele noi. apropo de asta chiar history este de vină pentru multe dintre “curiozităţile” mele.

 2. Trei intrebari/probleme pun. Abia dupa putem discuta:

  1. Principiul Must-carry inseamna ca acele programe SUNT RECEPTIONATE GRATUIT. Deci firma de cablu nu plateste nimic din banii abonatillor pentru ca acea televiziune sa se vada. Tu, efectiv, nu cotizezi la Antele lui Voiculescu, cotizeaza doar cei care se uita.

  2. Protv transmite un meci al echipei nationale. Sau al Stelei, ca tot esti tu fan. La fel Antena 1. Excluzand posibilitatea partial legala de a vedea meciurile pe net, nu crezi ca e ok sa ai acele programe in lista? Candva s-ar putea sa ai nevoie de ele. Sa nu zic de Antena 3, care pe 31 decembrie 2014 a transmis un concert Andre Rieu. Multi s-au uitat la el, fara sa fie fani Badea sau Gadea.

  3. O intrebare sincera: sotia ta, Mihaela, are aceleasi gusturi ca si tine? Ok, la tine locuiesc doua persoane. Sunt, insa, case unde locuiesc mai multe persoane. Fiecare are alte gusturi, atat politice, cat si muzicale.

  Dupa cate stiu, si in strainatate este la fel. Deci nu suntem noi singurii. Acum tot ce pot sa-ti urez este butonare placuta 🙂

  • 1. Desigur. La prima vedere. La a doua te asigur că fiecare post din cele must-carry primește o anume sumă de bani. Gratuitatea are multe forme în ziua de azi. Ai ca exemplu gratuitatea școlară, că n-ai cum să nu știi ce înseamnă.
   2. Ca alegere personală, nu. Chiar nu. Mă pot lipsi de un meci, așa cum mă pot lipsi și de Rieu dacă acestea se transmit pe un canal care la modul general nu întrunește nici măcar minimul meu interes. De aceea am făcut lista mea. Acelea sunt canalele pe care mă uit cel mai des, de fapt singurele. Desigur, le știu și pe celelalte, am stat ceva vreme și pe SuperOne, ca să-mi dau seama că abonamentul costă 1 leu pentru că na, curvele alea sunt foarte urâte 🙂
   3. Probabil că va vedea materialul și ne va spune dacă are sau nu aceleași gusturi. Estimez că da, în mare parte 🙂
   Desigur, peste tot este la fel. Eu n-am spus decât că aștept ziua în care nu mai sunt obligat să primesc ce primesc toți. Că nu am nevoie, na 🙂

 3. Sincer, la cat de mult ma uit eu la TV (ma refer la programe TV) as putea sa ma lipsesc de abonamentul ala….doar ca, normal, daca vrei doar internet nu se poate fara TV (cazul UPC). Eu as fi vrut doar acces internet, fara alte balarii (gen telefon fix), dar se pare ca la UPC nu este posibil asa ceva.

  Si ca sa nu se-nteleaga gresit: nu sunt un snob eltist care o da cu “Io nu ma uit la TV ca n-am la ce” sau alte manele d-astea, doar ca eu prefer sa ma uit la filme pe TV. 🙂

  • Păi se pare că nu ești singurul, așa că nu-s probleme cu elitism și alte alea. Am câteva cunoștințe care au renunțat la abonamentul TV pentru că au internet. Dacă au de văzut ceva se rezolvă, la filme se uită pe site-urile de profil, mai mult sau mai puțin legale. De obicei, mai puțin 🙂

 4. Bogdane, am renuntat la TV de ceva ani, e doar o chestie ce ruleaza in backgroundul somnului meu cand ma inchid in casa, chestie care sa’mi dea senzatia ca in solitarul meu exista zarva, viata.

  • Cunosc ce spui. De renunțat total nu cred că am cum, însă da, de multe ori este fundalul pe care fac alte lucruri, indiferent de canalul care rulează. Mai arunc un ochi din când în când, așa 🙂

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.