Unica țară a multiplelor sisteme bolnave

Citind dezvăluirile lui Tolontan îți dai seama cât de bolnav este sistemul.

Și nu vă faceți speranțe.

Ceea ce citim zilnic este doar vârful unui munte de boală, este doar ceea ce se poate vedea la suprafață. Un fel de iceberg gata să frângă-n două nici măcar un Titanic, ci un galeră ruginită acționată prin forța aproape scursă a unui popor veșnic condamnat.

Mai mult de-atât, acesta este doar unul din zecile, sutele, poate miile de cazuri în care banii se scurg în buzunarele celor avizați prin acțiuni care pun în pericol viața oamenilor. Câștigul învinge mereu. De aceea am avut un Colectiv. O să spun mereu că organizatorii de evenimente au fost atât de prinși după goana lor dementă după încasări încât au creat un sistem de forma Omertei în care toată lumea acoperea faptul că multe dintre concerte, poate majoritatea, puneau în pericol viața oamenilor. Lucru care se întâmplă și acum, pentru că tăcerea a început din nou să apară. Buba s-a spart, doar că puțini sunt cei care să arate cu degetul și către categoria asta de vinovați.

Mai departe buba s-a rostogolit către sistemul medical care a avut nenorocul să fie lovit de așa ceva, acum. Nu și-ar fi dorit, dar asta este. S-a întâmplat. Ceasul rău, pisica neagră.

Însă sistemul medical nu este totul. Desigur, când se ajunge la el lucrurile dor pentru că-ți dai seama că eventuala ta internare în spital este o loterie. Intri și vezi tu după aia dacă mai ieși sau cum mai ieși. Însă societatea asta este compusă din zeci de sisteme. La rândul lor, parazitate. La rândul lor, distruse. La rândul lor, terminate. Sisteme în care se petrec drame, dar poate drame mai mici, măcar prin prisma faptului că nu discutăm de viață și moarte.

O țară-n genunchi. Oameni care se târâie de la o zi la alta și nici măcar nu știu de ce. Uneori nici nu știu că li se întâmplă asta. Dacă are cineva senzația că-și trăiește zilele-n picioare în România, ei bine, greșește imens. Undeva… este victima unuia dintre sistemele gripate.

Iar exemplul cel mai bun pentru acest lucru este Cătălin Tolontan. Pentru că acest Tolontan a devenit singurul jurnalist care mai face anchete în România și pentru că la bază este jurnalist sportiv, ceea ce presupune că ar avea altele de făcut. Restul jurnaliștilor sunt, greu de spus unde sunt, probabil că nici măcar ei n-au habar. Care presă, de fapt? Care mass-media? Care jurnaliști? Jurnalismul a murit când salariul a încetat să mai fie plătit de public și a ajuns să fie livrat de sistemele interesate de lipsa presei.

INCREDIBIL! DĂ CLICK AICI! N-O SĂ-ȚI VINĂ SĂ CREZI UNDE TRĂIEȘTI! O ȚARĂ-NTREAGĂ A VĂZUT ASTA!

Trăiești în țara în care nu doar că nu știi că trăiești, dar nici măcar nu știi că mori zilnic.

Probabil singura țară a multiplelor sisteme bolnave.

Sisteme pe care, din nefericire, suntem condamnați să le întreținem și de acum încolo.

Asta până ne apucă scârba, ne punem granița-n raniță, cum spunea cântecul, și ne ducem dracului departe, pe un petec de pământ care nu ne va aparține vreodată, care nu ne va primi vreodată cu brațele deschise, care nici măcar n-o să ne placă dar unde o să găsim un sistem care funcționează inclusiv și pentru noi, pulimea pentru care este chemat să existe.

Dar o să fim mulțumiți. Pentru că de-abia atunci vom înțelege ce înseamnă să mai câștigi o zi.

O zi de la străini, dar asta este. Scopul scuză întotdeauna mijloacele. Și-n plus, este leacul multiplelor sisteme bolnave.

Comments 8

 • vezi ca mai sunt jurnalisti. Doar ca Tolo e cel mai cunoscut.

  • Raportat la multitudinea și dimensiunea problemelor este ca și cum n-ar fi. Asta discutam acum și cu un alt prieten. Cu atât mai mare este problema dacă nu sunt vizibili toți.

 • Subscriu cam la tot ce ai spus tu acolo, inclusiv la partea cu jurnalistii. Si asa cum afirma Bogdan ca mai sunt jurnalisti (nu circuri si cacaturi care se cred jurnalisti, pe modelul da click ca sa vezi cat de agramati si imbecili suntem) in afara de Tolontan, la fel afirm si eu ca mai sunt specialisti in sistemul de stat. Din pacate, sunt atat de putini fata de cati ar trebui sa fie, ca-s cantitate neglijabila si nu mai conteaza.

  Am lucrat in doo institutii de stat si am facut verificari la o a treia. Intr-o vreme ma gandeam ca ar trebui desfiintate, rase de pe fata pamantului si reconstruite de la zero ca sa functioneze cat de cat normal. Acum nu mai cred, nu mai cred ca ar putea fi o varianta deoarece nu ai gasi oamenii capabili sa schimbe lucrurile si sa reconstruiasca asa cum trebuie. Nu ai cu cine, din doua motive: 1. Cei care ar fi fost in stare sa schimbe ceva, adica cei mai buni dintre noi, au plecat de mult de pe aici (bravo lor, pacat de noi – io consider ca-i cea mai mare pierdere posibila, pierdere pentru noi, astia care inca am mai ramas, pentru ei ar trebui sa fie un castig, cel putin asa sper) si
  2. Astia care am mai ramas pe aici suntem in cea mai mare ori prosti, ori fricosi, ori amandoua impreuna sau, daca nu, nu suntem suficient de educati si civilizati incat sa functionam ca si cetateni. Nu, fiecare pentru el si da-i in pula mea pe restul, sa crape, mie sa-mi fie bine. Bine, poate ca mai sunt exceptii, da’ cam in aceeasi masura in care mai sunt jurnalisti, specialisti asa cum ar trebui sa fie in institutiile statului si oameni politici care-si respecta principiile politice.

  Un exemplu bunicel ar putea fi si TVR, ce cloaca ii acolo daca vor sa-l puna si pe Dragos Patraru sa semneze clauze in care se stipuleaza ca n-are voie sa-si critice institutia.

  Las’ ca merge!

 • Detectez o usoara lipsa de patriotism in aceste cuvinte.

  Nu va vindeti tara! Nu o parasiti pentru promisiunile desarte ale strainilor! Raul, ramul, codrul!

  • Mano, ai uitat de cerul albastru :)) Că am auzit-o și pe asta, a zis una că ea nu poate trăda țara care are un cer mai albastru decât toate cerurile albastre din lume și că acel albastru este primul lucru pe care l-a perceput încă din fragedă pruncie.
   Pula mea, cred că era pe ceva etnobotanice, altfel nu-mi explic.

 • Pula mea, poate e genu’ ala de taranca regulata doar pe spate, stii ce zic? Si daca a prins-o primu’ tractorist pe miriste, este mai mult decat evident ca n-avea acces la tehnologie – gen telecomanda. Si-atunci, da, ceru’ e albastru. Si usor lipicios.

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
%d bloggers like this: