The judge (2014)

Îmi doream de multă vreme să văd filmul ăsta. Recunosc, m-a atras trailer-ul și da, nu am putut să nu rezonez cu distribuția aproape fenomenală. Adică, nene, Robert Downey Jr., Billy Bob Thornton, Robert Duvall, Vincent D’Onofrio…cine nu ar fi tentat de așa ceva?

Ceea ce am văzut însă face parte din aceeași veche zicală cu pomul lăudat. Mă rog, până la un punct. O poveste care nu este ieșită din comun, ba am chiar senzația că a mai fost folosită, doar că nu-mi dau seama foarte bine unde. O familie distrofică, aflată la limita năruirii, dar care reacționează unit când vine vremea să facă asta. Un golănaș de geniu și tatăl său sever. Un alt copil care și-a ratat cariera și a ajuns, visul american, șeful unui atelier/benzinărie de pe marginea unui drum american. Route 66, anyone? Iubirea pierdută, o altă familie distrofică în marele oraș, cinismul obligatoriu pentru a rezista în el.

Un film extrem de previzibil. Am anticipat până și sentința și asta cu mult înainte să vină vorba de ea. Nimic deosebit. Un film sădit pe conflicte între generații și, mai ales, pe conflicte interioare. Un scenariu decent însă, unul care nu te lasă să dormi.

Trecem la actori. Robert Duvall joacă exact ceea ce este mereu capabil să joace. Nu mai mult, nu mai puțin, desenează așa cum trebuie rolul tatălui sever, uneori abuziv, dar fără să remarc vreo strălucire aparte în interpretarea sa. Billy Bob Thornton este decent, deși este un actor de geniu care te poate scoate din papuci dacă are chef, cam cum este Johnny Cash capabil să te răscolească în clipa în care-ți spune că, mai devreme sau mai târziu, Dumnezeu tot te va hăcui. Vincent D’Onofrio este probabil deziluzia mea personală și lasă doar în două scene senzația acelui actor imens care este. Două scene în care joacă rolul acelui autist conștient, a omului învins dar care are propriul cârlig de viață. Rolul din “Law&order” de altfel, unde-ți era cumva mai teamă de el, ca detectiv, decât ți-era de infractori. Ca idee, desigur.

Și acum intervine acel până la un punct. Care are un nume. Robert Downey Jr.

Ei bine, omul ăsta este o locomotivă fabuloasă. Dacă este ceva care să te facă să păstrezi filmul acasă, acela este RDJ. Nu că este imens, este ubicuu. Este în fiecare replică a tuturor celorlalți și țineți cont că nu-i dau replica actori de mâna a doua. Este orice, oricând, oricum. Între fațetele pe care este pus să le arate aici este o diferență de 2 secunde. Accelarația sa în a schimba masca este mai puternică decât aceea a oricărui monstru aruncat pe șosea de orice producător de automobile care se ocupă de instrumente de sinucidere. Provoacă, menține și continuă. Văzându-l…mi-am dat seama de ce Iron man, de altfel o pată pe obrazul cinematografiei, este un film la care să te uiți și a doua oară. Și a treia. Este, spun iar, mă rog, spun asta strict pentru mine, fabulos. Absolut fabulos.

Este un set, game and match perfect, semnat cu artă dintr-un talent care nu a lipsit generației sale. Generație în care mai includem un Charlie Sheen, un Johnny Depp, un Javier Bardem, un Jamie Foxx, un Matt Damon chiar, ba și un Ethan Hawke, care are momentele sale ce-l pot impune în lista asta. Desigur, cu Johnny Depp nu te poți juca. Nu ai cum. El este sus, unde aerul este rarefiat. Cu un singur film anulează concurența, și acela poate fi Secret window. După Depp nu poți să nu amintești de RDJ, care reușește, deși aici nu iese nici el foarte mult din zona sa de confort, să dea aparența că schimbă partitura în mod serios. Poți apoi, după ei, să te gândești la un loc trei. Cine să fie…Bardem…Foxx…?

Și de aici am să amintesc mereu întrebarea pe care mi-o tot pun când vine vorba de anumite lucruri: ce-ar fi fost oare The devil’s advocate dacă-n loc de Keanu…lui Al Pacino i-ar fi dat replica Depp? 🙂

Eu vă recomand minunea. Poate o să mă-njurați, dar dacă-l ratați pe RDJ am senzația că o să vă pară rău. Trage după el un film care-n lipsa sa ar fi fost anemic, și îi oferă statutul de peliculă ce merită luată în seamă.

IMDB

4 comments
  1. bardem… eu aş zice că al treilea este bardem. şi chiar dacă nu am văzut filmul, intuiţia mea zicea că rdj… 🙂
    punem pe listă.

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.