Tarja – Colours in the dark (2013)

Tarja Turunen se află, de multă vreme, în topul preferinţelor mele în materie de voce şi show. Am văzut-o de două ori la Bucureşti, de fiecare dată cu o altă tematică a spectacolului şi spun că aş sta să o ascult de zeci şi sute de ori. Este acel gen de artist la care te duci de fiecare dată, pentru că te vei întoarce de acolo cu ceva nou.

Cu toate acestea, a reuşit un album foarte prost. În primul rând pentru că nu mai are cine să compună pentru ea, iar ea pare-se că nu ştie cum să facă asta. În al doilea rând pentru că nu se decide dacă să fie heavy sau dacă să fie operă. Probabil că este foarte greu să te decizi pentru una dintre lumi de vreme ce ambele te cheamă cu acelaşi glas şi în ambele te mişti cu o naturaleţe pe care rar o întâlneşti la o altă solistă. În al treilea rând pentru că apetenţa pentru piese prea complicate începe să strice. De acord, duduie muzica clasică în tine, ştim asta, dar nici pe departe acest lucru nu trebuie să te facă să vrei să arăţi tu ceea ce nu a mai arătat nimeni.

Aşa că albumul este o struţocămilă plictisitoare pe care nu-l poate salva sub nici o formă talentul aparte al doamnei Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli. Aproape că am adormit ascultându-l şi nu am putut reţine nici măcar o singură piesă care să mă facă să spun “bine măcar că există asta”.

Părerea mea? De evitat.

De final, ultima piesă interpretată vreodată alături de Nightwish, sosită din ceea ce se cheamă End of an era, adică acel concert prin care şi-a luat adio de la fanii trupei. Finalul unei ere, da. Pentru că acolo era Tuomas Holopainen, un geniu al compoziţiei care a ştiut mereu ce să-i ofere Tarjei, pentru că acolo era Marco Hietala, omul care ştia să scoată totul din duelurile sale vocale cu Tarja, pentru că acolo era muzica.

Ca idee, uitaţi-vă atent începând de la minutul 4:24. Îl veţi vedea pe Tuomas cu mâinile în cap. La acea oră, el ştia. Nightwish urma să nu mai fie ce este fără Tarja, şi Tarja urma să nu mai fie ce era fără Nightwish.

Tarja, din nefericire, încă nu a aflat asta.

Comments 2

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
%d bloggers like this: