Synecdoche, New York (2008)

Synecdoche, New York face parte din categoria filmelor care nu au cum să placă tuturor și, mai ales, nu pot fi văzute de oricine.

Nici nu știu ce aș putea să vă spun despre el. Este despre tot. Dumnezeu, viață, moarte, sinucidere socială, regăsire, acceptare, inadaptare, teamă de tine însuți, geniu, anti-geniu, totul adunat într-un amalgam care nu este ușor de urmărit. Dat fiind că l-am văzut și pe ăsta târziu, și l-am văzut pe unul dintre canalele neaoșe de filme, am fost fericit de reclamele care-mi permiteau, din când în când, să respir. Pentru că ai nevoie să respiri. Și pe măsură ce acea construcție, acea reconstrucție se zămislește sub ochii tăi, senzația de imposibil și de acut devine din ce în ce mai mare. De imposibil de depărtat planurile care se întretaie, de acut în ceea ce privește pauza necesară.

Peste toate…avem parte de un Philip Seymour Hoffman care mă convinge din ce în ce mai mult că este genial, deși încă mă mai deranjează ceva din modul lui de abordare al interpretării. Însă cel puțin în ceea ce privește acest film nu cunosc un alt actor care să fi putut duce la capăt partitura pe care a primit-o. Este absolut încântător și fiecare gest făcut sau privire aruncată oferă filmului lucrurile de care are nevoie. Practic, 3 secunde de neatenție și ai scăpat ceva din Philip Seymour Hoffman care, două scene mai încolo, te-ar fi putut ajuta să înțelegi despre ce este vorba.

Nu folosiți filmul în zilele de odihnă. Vă va obosi. Dar dacă nu l-ați folosit, găsiți timpul să o faceți. Este o nebunie cum rar se mai face.

IMDB

19 comments
 1. m-ai făcut curioasă. punem pe listă pentru sâmbătă când am de gând nu să mă odihnesc ci să-mi hrănesc sufletul…
  mulţam.

 2. jazz..muzica… si oameni… si relatii intre egipt si israel..:D http://www.imdb.com/title/tt1032856/

  Valul- Die Welle – http://www.imdb.com/title/tt1063669/ sau cum poti aduce dictatura intr-o scoala
  Enter the Void – http://www.imdb.com/title/tt1191111/?ref_=nv_sr_1 just enter…
  Departures – http://www.imdb.com/title/tt1069238/?ref_=nv_sr_1 pfff…ce film…
  The Trotsky – http://www.imdb.com/title/tt1295072/?ref_=nv_sr_3 enjoy!;)

  no..dupa ce le vezi pe-astea.. mai dau 😛

  Vizionare placuta!

 3. iti recomand sa vezi neaparat magnolia, vei avea o mare (si placuta, cred eu ) surpriza cu cineva din distributie (altcineva in afara de PSH)

  • Dacă-mi spui că Tom Cruise poate să și joace, atunci e primul la care mă uit. De Julianne Moore știu, e o actriță bună, chiar dacă a primit și roluri idioate, gen ăla din Assassins, alături de Stalonne și Banderas. Rol de care, oricum, s-a achitat mai mult decât decent.

  • Geeezas, asta da treabă! Mi-aduc aminte că în Eyes Wide Open râdeam de faptul că joacă mai prost ca Nicole Kidman. Nicole pe care o consider una din cele mai proaste actrițe posibile, dar care are și ea treburile ei. Una din treburile bune e în Dogville, cealaltă în The Human Stain. Este drept, în al doilea joacă alături de Anthony Hopkins și este cam greu să faci un rol prost alături de el, deși Keanu Reeves ne-a arătat în The Devil’s Advocate că se poate face un rol prost alături de alt geniu. Mneah.

 4. the human stain – asta da film! total de acord cu tine ref la prestatia lui nicole k. in acest film. trebuie sa-i dea o lada de whiskey lui sir anthony!

  te mai agresez cu o recomandare: http://www.imdb.com/title/tt0857265/
  aici surpriza e jude law,….., absolut fantastic langa michael caine!
  pure british acting school !!!!!

  • Care Michael Caine este cumva fantastic și-n rolurile extrem de proaste pe care și le-a asumat. Nu de alta, dar reușește mereu să facă din ele ceva inteligibil 🙂

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.