Stand-up comedy de România

Mneah, mi-am amintit să scriu rândurile astea. Da, am o lene absolut înfiorătoare, în plus treaba cu scrisul are logică doar din când în când.

Mă uit de multă vreme la Comedy Central. Practic este unul dintre canalele pe care-mi petrec majoritatea timpului pe care-l aloc televizorului. Și am studiat atent modul în care se face stand-up comedy.

Americanii folosesc excelent metoda asta de exprimare. Sunt foarte apropiați de societate, iar critica acesteia aș spune că este unul dintre stâlpii discursului pe care-l au. Nu sunt agresivi în limbaj, iar cuvintele licențioase sunt folosite strict în anumite momente, mai ales când doresc să îngroașe tușa unei probleme. Probabil că de aceea și reușesc să evolueze, așa cum sunt ei să fie. În clipa când îți dai seama de un defect al societății și ai forța să-l ironizezi, acela este și punctul de la care te apuci să construiești eliminarea lui, sau măcar îmbunătățirea zonei la care te referi. Pe lângă asta apar și lucruri care sunt ieșite cumva din schema unui stand-up obișnuit, cum ar fi “Undisputed truth” al lui Mike Tyson. Cine nu l-a văzut să facă bine să-l vadă, pe mine m-a ținut legat de canapea.

Așa că stand-up comedy-ul lor se constituie, de fapt, într-o lecție continuă. Da, desigur, lumea vine, se simte bine, râde, aplaudă, reține glumele. Doar că toate acestea se constituie într-o lecție cu care pleci acasă, pentru că nu există lucru care să nu se lege cumva de societate, de realitate, de problemele reale pe care le au, le trăiesc și le doresc rezolvate.

Pe lângă asta…băieții de la Comedy Central transmit și stand-up din partea asta de lume. Mai precis de la români și de la ceva croați, sârbi sau ceva în zonă, că n-am stat să-mi bat capul. Și e jale mare. Subiectul central este bășcălia ieftină, organele sexuale curg pe bandă rulantă, o tanti urâtă și tunsă băiețește face glume despre tampoane iar una dintre categoriile speciale de glume ale românilor cocoțați pe scena aia sunt glumele cu moldoveni. Deosebit. Mai trist este că există persoane care chiar dau bani ca să vadă așa ceva când era mai simplu să intre în orice bar, să comande o bere și să stea să asculte ce spun cei de la celelalte mese.

Și asta mi-a adus aminte de perioada petrecută la RSS Pub. Acolo unde am început cândva un stand up și unde domnul care urma să presteze a fost rugat să se abțină de la glume porcoase. Credeți că, ajuns să presteze, a ratat șansa de a ne umple de pu** și piz**? Nu.

Mneah, cam asta este diferența. Am mai spus și am să mai spun: alții muncesc pentru a avansa, noi vom munci întotdeauna doar pentru a mânca.

Așteptați evoluția, în cazul ăsta. O să vină…

2 comments

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.