SnakeyeS – Evil Must Die (2020)

Dau play. Înainte de asta am ascultat noul Nox Doloris, o trupă rusească de simfonic black-metal, bucurie pentru vecini, nu alta. Dau play.

Și începe.

Începe exact cum trebuie să înceapă un album de heavy. Cu o piesă rupere, un ritmic bine pus la punct, ceva ce se înscrie în combinația dintre Judas Priest și Iron Maiden cu care aș spune că m-au obișnuit cei de la SnakeyeS. Basu’ sună de-nțepenești, așa că mai ridic un pic nivelul subwoofer-ului în timp ce mâna cealaltă ridică nivelul sonor până la punctul la care, dacă ora ar fi mai înaintată, ar deveni periculos. Băi, dau bine băieții ăștia! Dau bine rău. Și au chef de cântat.

Multă lume ar spune că este vorba de un heavy bătrânesc. Nici pe departe așa. Este de fapt acel heavy clasic, pierdut cine știe pe unde, gen care azi nu prea mai iese la rampă. Cu atât mai mult pot aprecia o trupă care-l ține pe picioare și care-i adaugă viteză și inventivitate pentru că da, se mai poate veni cu lucruri noi și SnakeyeS o face. Este genul de album care păstrează puritatea genului, aia pe care o caut la fiecare album de heavy pe care-l ascult și care mă dezamăgește. Nimic nu mi s-a părut că trece în power, așa cum prea des se întâmplă, nimic nu mi s-a părut să cadă-n hard-rock, așa cum din nou se întâmplă prea des. Nu, nene. Este heavy de la capăt la coadă, cu o trupă în plină formă, care știe bine ce face și care, mai ales, nu vrea sub nici o formă să facă altceva în afară de asta. Heavy. Heavy. Heavy. Nimeni nu face nimic altceva în afară de heavy, ăsta-i ordinul pe unitate la SnakeyeS.

Așa că ce avem în fața urechilor este simplu de descris: un album excelent făcut, extrem de ritmat, cu teme care vor aminti de numele mari ale genului, dar care sunt tratate cât se poate de modern, cu solo-uri care ar face cinste oricărei formații de gen și cu un vocal care când pare a fi Dickinson, când pare a fi Halford, și se descurcă de minune în ambele registre. Dacă aveți chef de ceva curat, de ceva cinstit, de heavy de calitate și de heavy real, atunci Evil Must Die este ceea ce trebuie să ascultați. Este unul dintre cele mai bune albume de gen peste care am trecut, dacă nu cel mai bun, este un album care aduce de asemenea aminte de probabil încă cea mai bună realizare pe zona asta, Painkiller al celor de la Judas Priest. Da, așa de bine, așa de agresiv, așa de cu coi se cântă pe acest nou album al celor de la SnakeyeS.

Băgați tare, că merită!

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.