Romanian Thrash Metal Festival – o seara lunga cu metale grele

O sa incep cu organizarea, capitol despre care nu am foarte multe de mentionat. A fost buna, accesul s-a facut fara probleme, a asigurat o seara cu metale grele fara incidente si a facut tot posibilul pentru ca timpul scurs in clubul Fabrica sa decurga intr-un mod placut pentru cei prezenti. Referitor la locatie, nu consider ca este cea mai potrivita pentru un eveniment de lunga durata si care se doreste a asigura un minim de confort participantilor, plecand de la lumini, trecand prin acustica si terminand cu unele aspecte ce tin de amenajarea interioara. Desigur, acestea sunt lucruri ce nu reprezinta un inconvenient major si poate se vor remedia in timp, avand in vedere ca show-urile sunt tot mai aglomerate in Fabrica in ultimul timp.

Si, acestea fiind spuse, sa trecem la trupele ce au cantat sambata in cadrul Romanian Thrash Metal Fest.

EUPHOBIA

Bulgarii au prestat fara probleme, dar au avut dezavantajul deschiderii. Mi s-au parut destul de alerti in show, dar muzical n-au fost impresionanti. Au dat cam tot ce-au putut, dar lipsa publicului este posibil sa fi fost oarecum descurajanta, pentru ca nu erau prea multi oameni acolo la ora la care au inceput. Ora care era cu vreo 40 de minute mai tarzie decat cea anuntata. Altfel, au avut unele probleme de sunet, iar la prima piesa vocea aproape ca nu s-a auzit deloc. Am ramas din recitalul lor doar cu surpriza placuta de a-i fi auzit dialogand cu noi in romana de fiecare data cand au simtit nevoia sa se adreseze publicului. Un gest frumos, care impune respect.

SANCTORUM

Suedezii sunt ceva mai duri, cu un metal care duce spre death. Sunetul a fost de data asta ceva mai bun si asta i-a ajutat pentru ca, desi muzical nu as spune ca dispun de valente deosebite, macar au avut sansa ca piesele lor sa se auda bine. Poate tocmai de aceea au fost intampinati cu urale de catre public si au reusit sa mai ridice temperatura intr-un club destul de anemic pana la acel moment. Bine, asta tine poate si de faptul ca lumea inca era la capitolul la care avea nevoie sa se decida ce bea si unde sta.

NADIMAC

Sarbii de la Nadimac au produs si primele momente de imbranceli prin fata scenei. Desi nici ei nu propun idei noi, modul agresiv de interpretare ca si show-ul ceva mai bun decat al trupelor de dinainte i-au propulsat in situatia de a ridica publicul de pe scaune. Sunt o trupa decenta, au fara probleme loc intr-un asemenea festival, mai ales cand nu discutam de varfurile genului, dar nu cred ca vor putea oferi vreodata mai mult. Oricum, o bila alba pentru agresivitate si pentru deschiderea pe care au aratat-o catre public si spectacol.

VIOLENTOR

Nu doar agresivi, ci extrem de agresivi, italienii de la Violentor au continuat ce incepusera Nadimac, adica sa puna sala in cap. Cu un death bine executat, in care altii gaseau si elemente de metalcore (nu stiu daca sa fiu neaparat de acord cu partea asta), Violentor s-au comportat cel mai bine din tot ce urcase pe scena pana in acea clipa. Cu toate acestea, muzica lor, din nou, nu spune nimic nou, si am surprins cateva discutii ale unor persoane care se doreau avizate si care spuneau ca miscarea din fata scenei este produsa, probabil, de alcool. Greu de spus daca asa stau lucrurile, cert este ca s-a transpirat serios la recitalul lor.

TAINE

Mult mai provocatori prin atitudine decat i-am vazut la Metal Crush Party, Andy si ai lui au fost prima trupa care a adus cu ea originalitatea pe care o asteptam de cateva ore. Extrem de tehnici, s-au simtit de minune in sala de la Fabrica, iar forma in care i-a gasit acest concert mi-a demonstrat ca dupa concertul din amfiteatrul Eminescu am avut dreptate, sunt o trupa in plina forma. Din punctul meu de vedere au fost “rupere” si am sa va lansez si de data asta invitatia de a merge sa-i vedeti, daca aveti ocazia. Iar publicul s-a lasat cucerit instantaneu de thrash-ul lor executat ca la carte, Taine oferindu-le si surpriza de a canta intr-o formula reintregita, in care nu a mai cantat de mult. Bravo, zic, si la cat mai multe prestatii de gen!

KROW

Brazilienii au mai fost prin Romania, asa ca nu erau la prima intalnire cu publicul roman. Un ritm violent, o brutalitate a acordurilor care aducea aminte de Sepultura, un sunet pe care il pot situa pe langa cel al unor trupe cu impact puternic live, Krow este o trupa pe care, departe de a fi un fan al genului, as asculta-o cu mare placere si a doua oara. Din punctul meu de vedere ar fi meritat o acustica mai buna si un recital ceva mai lung, dar cum nimic nu poate fi perfect, publicul s-a multumit si cu cat a fost. Sper sa-i mai vedem pe aici pentru ca merita sa mai incalzeasca putin spiritele.

INFEST

Fara sa fie nici ei foarte inventivi, sarbii mizeaza, ca multe alte trupe care au urcat pe scena de la Fabrica, pe un sound puternic si violent. Adevarul este ca reteta e simpla, iar publicul asteapta de cele mai multe ori exact acest lucru, in dauna unor arhitecturi muzicale mai complicate. Nici de data asta nu a fost altfel, iar Infest s-au folosit cat se poate de bine de death-thrash-ul pe care-l practica pentru a mentine atmosfera la cotele la care fusese dusa de cei de la Krow. Un recital nici mai bun, nici mai iesit din comun, in media serii.

ONSLAUGHT

Intr-o forma de zile mari, as zice eu, legendele britanice, asa cum le-am vazut denumite nu de putine ori, le-au oferit celor din Fabrica exact ceea ce asteptau de la ele: thrash, fara prizonieri. Desi multi se temeau ca absenta lui Andy Rosser-Davies va conta mult in economia jocului, lucrurile au fost departe de a sta asa. Totul a mers perfect, semn ca Onslaught sunt profesionisti. Cat despre setlist, el a navigat printre piese mai noi si mai vechi, inclusiv prin albumul “The Force” din 1986, an in care stilul muzical abordat de britanici dispunea de ceva mai multi fani si de ceva mai multa audienta.
Am mai retinut din piese, nu neaparat in ordinea in care s-au auzit: Killing Peace, The Sound of Violence, Demoniac, Angels of Death, Thermonuclear Devastation, Fight With the Beast.

Onslaught au incheiat perfect seara, iar energia lor absolut coplesitoare a facut noi fani in multimea adunata.

BogDan

Cronica, aici.

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.