Playmakers (2003)

“Playmakers” nu este altceva decât o serie TV ce abordează fotbalul american. Despre care nu am cunoştinţe foarte aprofundate şi despre care pot spune cu mâna pe inimă că nu mă simt legat mai deloc. Mi se pare acelaşi circ întâlnit în cazul wrestling-ului, normal, la un cu totul alt nivel.
Filmul a ales însă să înfăţişeze partea nevăzută a NFL. Droguri, bani, jocuri de interese, decizii controversate. Despre cum sunt sacrificate vieţile oamenilor, despre cât de puţin contează acestea atunci când ai de câştigat un joc. Despre cum pot fi ascunse problemele medicale şi cum se poate muri în teren. Despre titularii ce uneori se dovedesc cea mai nefericită alegere, chiar dacă sunt cei mai buni jucători.
Viaţa fotbalistului nu aparţine acestuia. Nici măcar familiei. Şi, mai ales, nu clubului sau fotbalului. “Playmakers” încearcă să acrediteze ideea că existenţa sa ca sportiv şi om este în mâna sorţilor. Uneori, cărţile trase sunt cele bune. Alteori, careul din mână se dovedeşte a fi insuficient. Ceea ce mai contează este modalitatea în care reuşeşti să te refaci după ce ai pierdut.
Nu ştiu câtă realitate se află în minutele celor 12 seriale. Atmosfera este recreată cu acurateţe, iar caracterele jucătorilor sunt şi ele bine modelate. Probabil că în spatele episoadelor au stat cunoscători ai fenomenului, care au ajutat ca acest film să fie cât mai aproape de realitate. Reacţiile sunt creionate cu o minuţiozitate aparte, venită să ne spună absolut tot despre acel personaj, despre capacităţile sale şi caracterul său. Fiind vorba de o echipă, şi personajul ajunge la un moment dat unul colectiv. Pentru că fiecare reacţionează vizavi de statutul său de coleg al celorlalţi şi lipsesc cu desăvârşire momentele în care luarea unei decizii nu ia în calcul existenţa şi părerea acestora.
Totul este condimentat şi de două teme dragi americanilor, homosexualitatea şi relaţiile interraciale, care nu puteau lipsi dintr-o lume în care singura culoare recunoscută este verdele dolarilor. Tocmai de aceea, temele propuse nu au doar rezonanţă atletică, ci şi socială, şi trebuie spus că nici avortul nu este uitat în scenariul filmului.
Una peste alta, cred că am avut de-a face cu un serial foarte bun, care a lăsat deoparte spectacolul pentru a aduce în prim plan realitatea. Merită din plin timpul alocat, mai ales că după 12 episoade ale primului sezon, NFL a reuşit să îngheţe continuarea acestuia. Concluziile le trageţi fiecare, după ce îl vedeţi…

IMDB

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.