Phoenix Entertainment: patologia minciunii

Bun. Azi este concert Dream Theater. Spun asta pentru cei dintre voi care nu știu și care mai au timp să-și procure bilete dacă au întârziat să facă asta.

Rocksounds.ro, așa cum este normal, și-a dorit și el să facă parte din angrenajul media care va însoți evenimentul. Și-a informat cititorii ori de câte ori a fost cazul și, desigur, a făcut frumos cerere de acreditare. Bun. De-aici începe povestea.

Pasul 1. Rocksounds.ro cere lămuriri legate de acreditare, pentru că nu prea mai știe în ce dimensiune se mai desfășoară asta. Site-ul nu oferă date certe legate de perioada în care se pot face acreditările, nu mai știe dacă se fac pe e-mail sau nu, așa că tot un e-mail rezolvă problema: acreditarea se face prin intermediul site-ului Phoenix Entertainment și al formularului aferent.

Pasul 2. Rocksounds.ro își trimite cererea de acreditare. Face asta pe 23 iulie, atașând și cele cinci sau șase link-uri legate de concertul Dream Theater la București. Ultimul, proaspăt, fiind vorba de o informare legată de program, condițiile de intrare și transportul până acolo.

Pasul 3. Rocksounds.ro primește a doua zi răspuns la cererea sa de acreditare. Din ce vedeți, management-ul trupei nu a acceptat să fim și noi acolo, iar Phoenix Entertainment regretă acest lucru și speră ca data viitoare să poată decide el. Rețineți, vă rog, această declarație este semnată de un reprezentant al organizatorului concertului de la București și poartă, așa cum vedeți, sigla sa.

phoenix entertainment

Pasul 4. Rocksounds.ro se gândește el, așa, că nu le-a făcut nimic celor din management-ul trupei Dream Theater, mai ales că na, fiind vorba de acreditare, era nebun să le facă vreun lucru rău de vreme ce avea nevoie de ei. Zice să-i întrebe ce și cum, că poate undeva a fost confundat cu alții. Sâmbătă 26 iulie, la ora 17.45, scrie agenției de booking care se ocupă de Dream Theater, după ce toată ziua încearcă să dea de o adresă care să ducă direct la management. Nu-i nimic, e bine și cu agenția de booking, își spune el.

Pasul 5. Rocksounds.ro primește, în aceeași zi, la 23.19, un email ce poartă ca subiect sintagmaDT’manager here. Își dă seama că emailul a ajuns în aceeași zi la staff-ul trupei și că acesta a găsit timpul să răspundă pentru un punctuleț pe harta îndepărtatei Europe de Est. Rocksounds.ro citește emailul. Citiți-l și voi, vă rog. Mai ales prima frază…

DT management

În concluzie:

Phoenix Entertainment este incapabilă să-și asume responsabilitatea propriilor decizii.

Phoenix Entertainment minte jurnaliștii.

Phoenix Entertainment minte în numele colaboratorului său.

Phoenix Entertainment minte, ceva mai grav, în numele partenerului său de afaceri.

La toate cele de mai sus, Phoenix Entertainment atașează reprezentantul și sigla, ca să ne asigure că aici este România și așa se face.

Am mai avut, după acest punct, un schimb de două email-uri cu managerul trupei. Spun și aici exact ce am spus și acolo: atitudinea de mai sus este una care, din punctul meu de vedere, poate aduce prejudicii de imagine trupei, management-ului ei și care, pe cale se consecință, poate prejudicia atât imaginea scenei rock românești cât și a acestei țări. Și mă simt trist, ca român, pentru acest lucru.

Am făcut pasul acesta pentru că mi-a ajuns. Treaba asta cu muzica este un lucru pe care-l fac dezinteresat material. Lumea spune că sunt un om care se pricepe cât de cât la muzică și care se mai pricepe și cât de cât la scris. Ofer asta gratis, pentru că sunt prea mulți în partea cealaltă a balanței, și unul mai bun decât ei poate să mai echilibreze porcăriile sinistre care se scriu. Mai mult, tot restul de cheltuieli vin, așa cum este normal în aceste condiții, din buzunarul meu. În treaba asta cu muzica nu se plătește. Se caută interni, colaboratori…numiți voi forma. Se caută orice, doar să facă treabă gratis.

Și am mai făcut lucrul acesta pentru că nu este prima oară când Phoenix Entertainment se comportă așa cum se comportă. Ba din contră.

Ei bine, de vreme ce-mi asum o responsabilitate prin ceea ce scriu, de vreme ce nu sunt plătit pentru asta, ba din contră, aș vrea ca și eu, și colegii mei, să avem parte de o minimă decență. Iar decența aceea spune că, dacă există undeva cineva care are ceva cu noi, să dispună de forța și demnitatea de a ne spune direct acest lucru. Suntem gata să înțelegem, să reparăm și, dacă reparația respectivă este pe placul tuturor, să colaborăm în continuare în condiții cât mai bune cu putință.

Desigur, aici este și vina jurnaliștilor. Când te faci preș în fața cuiva, doar pentru a beneficia de ceea ce beneficiezi, nu poți fi tratat altfel decât un preș. Dar despre asta am să vorbesc ulterior, când o să-mi vină cheful. Cine se mișcă în industrie știe ce spun.

Ca un element suplimentar al decorului, foarte curios, de dimineață am ascultat o problemă asemănătoare, pentru același concert, cu același organizator. Povestea era aceeași, difereau doar numele. Nu mai erau Rocksounds.ro, erau Sport Total FM, post pe care-l ascult și unde nu a fost zi să nu aud vorbindu-se de Dream Theater și să nu aud zilnic măcar o piesă a formației.

Cât despre acel “Do you have tickets or need to be on the guest list.  That I can do.”, ei bine, dacă v-a trecut ceva prin minte, acesta a fost răspunsul meu:

Also, thank you for your kind offer to move our name on the guest list. But this was not our goal and we do not want to abuse about the situation, so morally we must refuse your honorable proposal.”

Și da, îi ratez a doua oară. Doar că nu asta contează și nu acesta era scopul.

Cu respect, pentru cine-l merită. Și pentru cine înțelege ceva.

——

Materialul, aici.

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.