no country for bicycle man

Plecare din apropierea Pieţii Sudului. Până la intrarea pe Viilor, pistele sunt şi nu sunt. În unele locuri de-abia se mai văd schiţate. În altele lipsesc cu desăvârşire. Pe partea cu cimitirele mai bine nu mergi, dalele care s-au pus pe acolo s-au deplasat şi dacă nu ai chef să faci off-road, mai bine o iei pe vizavi.

La intrarea pe Viilor, surpriză, chiar începând de la liceu pistele sunt OK. O ţin în OK-ul ăla până la intersecţia cu Calea Rahovei. Am făcut stânga, spre Sebastian. Pe partea stângă există ceva pistă. Apoi Sebastian. Pe dreapta, unde este pistp, parchează lumea. Am continuat pe Sebastian, ieşind printre blocuri în Drumul Sării. Zero barat. Unde sunt, parchează boii pe ele. Stânga, am ieşit la Casa Myt. Am continuat pe partea stângă. Dat fiind că se lucrează, drumul e un calvar. Piste…dacă sunt uitaţi de ele. Fie sunt prea strâmte, aşa cum sunt cele din faţa Comandamentului Armatei, şi faci slalom printre pensionari, fie nu sunt deloc, pentru că nu mai este nici asfaltul. Să nu uit, la Orizont era deschis Maverick. Un kil de shaworma proastă, cineva?

Aşa. Mers înainte. Parcul Drumul Taberei îmi oferă şi prima pistă, pe lângă el, dat fiind că acolo nu se lucrează. Fac stânga pe Târgu Neamţ, acolo cel mai mare pericol sunt maşinile care ies din parcare fără să se uite. Am ieşit în capăt de Târgu Neamţ, la Mega Image. Oprire. Bunica e bine, mulţumesc frumos.

La întoarcere am schimbat puţin traseul. Am venit pe partea cealaltă a trotuarului de pe Sebastian, piste din doi în trei, şi am ieşit pe Progresului. Până dai să ajungi din nou în intersecţia cu Viilor, e bine. După ce ai făcut stânga, alături de tramvai, ai parte de altă porţie de off-road, asta până începe Viilor. Pe partea dreaptă, pe lângă spital, pista este şi nu este. Cred că le-a fost lene să o deseneze peste tot.

Olteniţei, pe aceeaşi parte. Şi acasă.

Concluzia, acum.

Pistele de biciclete sunt o bătaie de joc până şi-n clipa când vine vorba să le întreţii. Minunata populaţie nu are nici un pic de respect pentru ele, vreo două babe mi-au sugerat să-mi iau maşină. Nu, merci. Dacă faci imprudenţa să circuli pe şosea, eşti victima taximetriştilor şi a RATB-iştilor, ambele categorii făcând parte din ceea ce denumesc eu “şoferii morţii”, primii fiind ceva mai periculoşi decât ceilalţi. De restul de şoferi nu mai zic, când am traversat sau am făcut mici porţiuni de şosea, faptul că-i depăşesc şi mă strecor îi deranjează enorm. Rezultatul este că maşina trece razant, la maximum 10 cm de tine.

Civilizaţia mai are până să apară.

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.