My 2 cents for Uber Eats

Cetin constata și el că a început un fel de Valea Plângerii pe tema retragerii Uber Eats din România.

Here is my 2 cents on that.

Uber Eats, ca și ceilalți competitori, sunt cei care au contribuit direct la mărirea nesimțită a prețurilor la mâncare. Uber Eats percepea un comision de 30%+TVA din încasarea restaurantului. Glovo practică un comision de 35%+TVA din încasarea restaurantului. Atenție, NU din profit, ci din prețul direct. Mno, doar nu credeți că sumele astea au fost suportate doar de buzunarul patronului, nu? Și uite așa a ajuns să coste 8,50 lei un mic la La Mama, de exemplu (în oferta de 1 Mai ajunsese la 8,90 lei) și 29 lei un șnițel de pui. Nu că patronii de restaurante nu sunt niște jeguri fomiste, puse pe căpătuit cu orice preț și practicând niște adaosuri de te iei cu mâna de păr, dar și rahaturile astea de platforme au avut rolul lor clar și direct în a se ajunge la asemenea anomalii.

Uber Eats, ca și ceilalți competitori, sunt cei care au contribuit direct la transformarea mâncării într-o mizerie. Comenzile multiple, mai ales la restaurantele care aveau și servire locală, au dus la mâncarea pe bandă rulantă. 4 ani petrecuți cu biroul în Bd. Dacia am fost fan de comenzi. Cu Uber, cu Glovo, cu ce se nimerea. Nu-mi aduc aminte ca mâncarea să fi avut de cinci ori gust și mă refer inclusiv la nume mari în oraș. O mizerie. Pentru că na, comenzi multe, prânz, grabă să fie gata pentru toată lumea, ghiciți care porții suferă? Exact, alea făcute pentru livrare, că de omul aflat în restaurant trebuie să ai totuși un pic mai multă grijă. Așa că mâncarea livrată, proastă, uneori rece, făcută-n scârbă, este o consecință directă a existenței acestor platforme.

Uber Eats, ca și ceilalți competitori au dus și duc încet la distrugerea a ceea ce este ideea de restaurant, de ieșire. Am scris mai multe despre asta aici. Unde să te mai duci, ce seară deosebită să mai ai când ieși dacă tu ți-ai adus deja totul acasă? Desigur, asta poate nu este atât de important pentru unii, căci sunt oameni care chiar au nevoie de livrare la domiciliu. Aici mă refeream la farfuzele și farfujii din corporații, la fătălăi și amețite. O să dau un exemplu. În clădirea unde lucrez există la parter un concept food. Ei, într-o zi o pizdă din asta evoluată îi spunea în lift unei pizde terțe că ea a comandat la Glovo mâncare de la exact acel concept food pentru că nu are chef să stea la coadă cu toți și ea vrea să-i fie livrată sus la birou. După care se va plânge cândva pulărăul care o ursulețește seara va alege să o ceară de nevastă acasă, în timp ce se cacă, în loc să o scoată și pe ea la un restaurant, la o haleală, o sticlă de vin, o lumânare. Și-a dat seama că asta nu contează pentru, ieșirea nu mai este ceva să însemne mare lucru…

Uber Eats, ca și ceilalți competitori, au mai făcut ceva. Au transformat trotuarele într-o aventură. Desigur, scuteriștii rămân cea mai cretină nație de livratori, dar bicicliștii și trotinetiștii cu cutii în spate vin tare din urmă. Am văzut de zeci de ori persoane zburătăcite de pe trotuar pentru că livratorul trebuie să ducă mâncarea în fugă, caldă și să ia repede altă comandă, are și el bani de făcut. Am văzut de zeci de ori persoane lovite cu coșurile alea peste față, peste umeri, peste ce s-a nimerit. Pentru că na, nu toți circulă pe stradă. Nu mai zic ce este și pe stradă, mai ales când se depășesc unul pe altul sau încearcă să se strecoare printre mașini, doar că fizica făcută la seral, la zoofilie, nu le permite să-și dea seama cam care-i situația cu coșul ăla în spate.

Și aș mai putea povesti, dar mă opresc aici. Din punctul meu de vedere concurența este bună. Piața trebuie să se regleze și la noi nu este cine știe ce piață. Food Panda și Glovo ajung, probabil Takeaway va sfârși și ea cumpărată cum a cumpărat chiar ea Oliviera și rămâne de văzut ce poate Tazz de la eMag, știind că respectiva entitate a mers mereu pe acapararea pieței. Două servicii de gen sunt destule, sunt chiar mult prea multe, cum și trei servicii alternative de taximerie sunt prea multe și mă aștept ca și aici să văd cum Yango începe să se care din zonă. Din nefericire am auzit cu urechea stângă că Bolt Foods se pregătesc de intrare în România, așa că iar se va face aglomerație, dar este drept, concurența va acționa din nou. Tot două vor rămâne până la urmă, nu cred în trei.

Așa că nu este cazul să plângem. Sunt servicii destule dacă e nevoie de ele, nimeni nu rămâne fără așa ceva, vorba lui Cetin, mititei de la Cocoșatu’ și eclere de la Paul se tot pot comanda. Este drept, haleala va fi la fel de proastă sau va deveni și mai proastă, prețurile vor fi din ce în ce mai mari, pe trotuar probabil o să ajungem în situația în care pietonii vor circula pe o bandă special rezervată, de câțiva centimetri lățime iar pe restul se vor da huța toți căpcăunii, dar totul e bine, trăim visul românesc, comandăm mâncare acasă, yupiii, suntem centauri.

La mine rămâne cum am spus. Nu comand și-mi doresc din suflet să rămână cât mai puține alternative pe piață pentru ca lucrurile să fie mai bune. O singură excepție am făcut din decembrie anul trecut, o șaorma la care băleam încă de când am intrat în carantină, așa că acum 2 zile mi-am luat una de la Dristor. Că tot veni vorba, o mizerie, cred că Dristor a devenit una dintre cele mai proaste alegeri în momentul de față în materie de șaorma. Dar a servit psihicul, m-am simțit ca-n vremurile bune când puteam să bag o porcărie din aia în mine.

Cam asta a fost. Poftă bună, la revedere Uber Eats.

2 comments
  1. Dude, daca vreau sa preiau text/poze de pe siteul tau o s-o fac indiferent ca exista sau nu js pentru disable click drepta. Dar ma incurca cand eu folosesc gestures in browser si e enervant de retro.

    • Când am să mă ocup de blogging probabil că am să am grijă de una-alta. Cum este doar un spațiu în care-mi spun părerile eu zic că o să rămână așa. Pentru site-uri moderne sunt sigur că nu pe mine trebuie să mă urmărești, eu sunt mic, mai scriu din când în când să treacă pandemia 🙂

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.