Million dollar baby (2004)

Pe ăsta îmi propusesem de multă vreme să-l văd. Am spus că am o listă lungă, și că am cam uitat de ea. Uite că o iau la rând, pas cu pas.

Poate că ar fi trebuit să fiu impresionat. Ei bine, nu sunt. Povestea este lacrimogenă și, desigur, va frânge multe inimi la final, dar nimeni nu a spus vreodată că viața este corectă. Și cine a citit mai mult decât știrile legate de sportivii de top știe că mai ales când vine vorba de box poveștile urâte sunt departe de a fi singulare.

Ea este o chelneriță care visează să fie campioana lumii la box. Una care nevoie de un antrenor. Îl găsește, pe el și prietenul său de-o viață. O rafinează. O aduce pe culmi. Și pentru că ea este mult prea preocupată de glorie ca să nu țină cont și de alte lucruri, are parte de un final pe care să nu-l dorești nici măcar dușmanilor. Pe parcurs apare și o relație distrofică în ceea ce privește familia, și transferul afectiv către antrenorul său mult mai în vârstă, însă povestea este imposibilă din start, iar conflictul dintre generații pe care-l întrețin cei doi are și el ceva de spus.

Pe la jumătatea filmului am fost convins că nu se va sfârși bine. Era evident. Desigur, asta m-a făcut să-l urmăresc, încercând să intuiesc ce ar putea să urmeze. Am mers pe mâna unei accidentări, probabil cea mai mare problemă a unui boxer, dar nu am bănuit proporțiile ei.

“Million dollar baby” nu este desenat rău. Cu toate acestea mi s-a părut destul de static, având mari perioade în care lâncezește. Pe alocuri mai este salvat de dialoguri și de situațiile care apar, dar nu de o asemenea natură încât să entuziasmeze.

Ceea ce oferă ceva mai din belșug filmul este actoria. Mai precis, actoria lui Clint Eastwood și Morgan Freeman, căci de aceea a lui Hilary Swank nu sunt nici pe departe convins. Oamenii ăștia doi formează o echipă fenomenală, iar simpla privire a interacțiunii născute de atâta vreme între ei este un spectacol în sine. Iar Clint Eastwood mai demonstrează încă o dată ce actor imens a fost și este.

Altfel, filmul nu merită nici laudele pe care le-am auzit la adresa sa, nici nota de pe IMDB. Este drept, nu este nici pe departe un film prost, dar este tras în față doar de lipsa unor pelicule ceva mai serioase. Altfel ar fi fost o peliculă de duzină, drăguță și emoțională pe alături, dar atât. Nici nu știu dacă să-l recomand. Hai, da, merită o privire.

IMDB

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.