Milk (2008)

Nu cred că este cazul să amintesc despre ce este vorba. Filmul tratează viaţa lui Harvey Milk, primul politician gay ales într-o funcţie publică în California, SUA.

Nu vreau să spun un singur cuvânt despre activismul ce răzbate la fiecare pas din acest film. Este imens, este un fel de Biblie al faptului că “lucrurile pot fi frumoase şi ca homosexual”, iar atitudinea asta nu am s-o accept niciodată. Dacă “Broadback Mountain” a îndrăznit doar să schiţeze scheletul unei astfel de montări, “Milk” devine probabil cea mai puternică unealtă a militanţilor de profil, şi nu rare au fost momentele în care am avut senzaţia că heterosexualitatea este pusă la zid.

Povestea este tratată cu suficientă atenţie pentru a ne ţine alături de ea. Chiar dacă unele momente sunt mai statice, chiar dacă din când în când mai vedem bărbaţi care se sărută, se ţin de mână sau o pun de o joacă prin pat, lucrurile sunt bine puse la punct. Accentul era normal să fie pus pe personalitatea lui Harvey Milk şi asta se şi întâmplă, iar personalitatea sa derivă din lupta pe care o duce pentru a fi acceptat. Asta îi oferă o duritate de care nu ne lovim la fiecare pas când vine vorba de un gay, şi nu vă aşteptaţi să vedeţi pe aici vreun Naomi, astea sunt doar poveşti dâmboviţene.

Sean Penn face un rol mare şi, sincer să fiu, nu sunt sigur că ar fi existat un alt actor care să-şi asume o astel de partitură şi care să facă din ea ceea ce face talentatul actor. Sean Penn este Harvey Milk, aşa cum trebuie să fi fost el, dar asta nu mă împiedică să spun că prestaţia sa de aici nu avea dreptul de a lua un Oscar în detrimentul unui fantastic Mickey Rourke.
Dar asta este, era nevoie de aşa ceva.

Pentru talentul de excepţie al lui Sean Penn, pentru filmările extraordinare şi momentele unice pe care le creează uneori un regizor enorm, adică Gus Van Sant, şi pentru istoria din spatele acestei poveşti, filmul ar merita să fie văzut. Pentru rolul de predicator al homosexualităţii pe care şi-l asumă, îl puteţi lăsa pe raft.

IMDB

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.