Manowar, povestea

Despre Manowar sunt foarte multe de spus si, ca de fiecare cand se intampla asa ceva, lucrurile sunt si bune, sunt si rele.

Manowar nu s-au aflat ieri pentru prima oara in Romania, iar concertul lor a fost momentul in care Joey si compania si-au lansat noul album, “Lord of steel”. Un concert care, surpriza, nu a fost cu nimic deosebit fata de celelalte, exceptie facand faptul ca au cantat mai mult. A, si nu au mai avut probleme tehnice.

Arsenalul cu care navigheaza Manowar este simplu. Heavy-metal direct, uneori poate cam prea simplut, hainele de piele prin care isi declara forta si masculinitatea (hmmm, unii ar spune ca e cam gay sa mai porti chiloti de piele la 50 si ceva de ani, dar asta este…) si, mai ales, fanii pe care ii manevreaza de minune.

Nici concertul de la Bucuresti nu a iesit din tiparele respective. Ca si alte dati, au urcat o domnisoara pe scena. Bine, si aici sunt ceva diferente: data trecuta erau doua si din Bulgaria, acum a fost doua, din Romania.

Si acum, cineva din public a urcat pe scena, a inganat cateva acorduri la chitara si a plecat acasa cu scula lui Karl Logan. Multi chitaristi in Romania asta si priceputi, din cate se vede. Si, bineinteles, vechile piese, pentru ca pe cele noi, ascultand albumul, nu te prea poti baza.

Manowar trebuie inteleasa in primul rand ca o legenda. Practic, imaginea trupei ii precede calitatea muzicala unde, sa fim cat se poate de obiectivi, sunt multe lucruri de spus. Muzica este repetitiva, e vorba de variatiuni pe aceeasi tema si la un test serios de inventivitate si virtuozitate, Manowar ar avea probleme serioase. Tocmai pentru modul in care-si trateaza si cultiva relatia cu fanii, acestia ii rasplatesc pe deplin.

Nici la OST Fest nu a fost altfel, publicul functionand ca motor principal al formatiei. Iar focul de artificii de la final i-a rasplatit pe deplin, aducand Valhalla la numai cateva zeci de metri distanta de betonul incins de la Romexpo. Daca nu ar exista acest mod de a dialoga cu fanii, as spune ca recitalul celor de la Europe a fost superior din toate punctele de vedere. Cu ei in spate, Manowar devin dintr-o data acea trupa care spune povesti si despre care se spun povesti.

Si asa, dupa un recital aproape perfect din punctele de vedere care pot fi luate in considerare cand vine vorba de Manowar, heavy-metal-ul a mai facut o escala la Bucuresti.

Sa ne auzim cu bine de la urmatoarea cantare.

Cronica, aici.

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.