Los amantes pasajeros (2013)

De multe ori se spune că la pomul lăudat nu trebuie să te duci sub nici o formă cu sacul gol. Și uneori ceea ce este publicitat ca artă sfârșește prin a fi un kitsch pur, la care nu te-ai fi așteptat din partea unuia ca Pablo Almodovar.

Când a auzit că urmează să mă uit la el, o bună cunoștință mi-a spus că l-a văzut și că “este mișto, e cu Banderas și Cruz”. Acum nu sunt sigur ce este mai mișto, faptul că eșecul este considerat film, sau faptul că ai ajuns să-l reduci la doi actori care apar 30 de secunde. Mă rog, nu că ar conta. Deci da, este cu Antonio Banderas și Penelope Cruz. Apar 30 de secunde la început, el a lăsat-o pe ea borțoasă, vai ce frumos, vor avea o familie, la revedere.

Trecem mai departe. Mai departe, adică acolo unde am intra în ceea ce Almodovar și-a dorit probabil să fie o grădină zoologică de relații și sentimente umane văzută prin prisma unor personaje care sunt puse sub tensiunea directă a unui pericol pe care nu-l pot controla. Personaje în majoritate gay. Am stat să mă întreb la un moment dat dacă în avionul ăla există un singur bărbat care nu și-o trage prin poarta din spate a grădinii. Răspunsul a sosit ceva mai târziu, da, era, slavă Domnului, planeta mai este populată și de heterosexuali. Sincer, dacă asta s-a dorit o apologie a pidosniciei, atunci “Milk” avea toate motivele să ia Oscar prin Sean Penn în anul în care Oscar-ul trebuia să ajungă la Mickey Rourke, pentru “The wrestler”. Partea cea mai grea a fost punctul la care i-am suportat pe însoțitorii de zbor distrând lumea prin cântec și dans. Dumnezeule mare, ceva mai prost pus la cale nu am văzut. Și-acum vine și ideea cealaltă: dacă filmul și-a dorit, dimpotrivă, să ironizeze avântul pe care l-a luat anormalitatea, atunci da, este o operă de artă, iar Almodovar merită un premiu serios pentru asta.

Și mă gândesc la varianta asta pentru că tot ceea ce duc oamenii aceia cu ei este sintetic, impur, suficient și superficial. Desigur, asta este exact imaginea societății actuale, doar că nu s-a ajuns încă la concentrația de ratare pe care a pus-o Almodovar în filmul său. Poate că exact asta a fost ideea, să demonstreze cât de volatilă, cât de nelocul ei, cât de strâmbă este un anume tip de afecțiune.

Desigur, nu am cum să știu ce o fi fost în mintea sa. Cert este că am văzut unul dintre cele mai slabe filme ale sale și unul dintre cele mai slabe filme pe care le-am văzut vreodată. Un film pe care nu-l salvează nimic. La final m-am rugat ca lucrurile să se termine rău, pentru că nimeni nu merita să scape de-acolo. Iar dacă era și regizorul în avion, cu atât mai bine. N-a fost să fie chiar cum am vrut eu. Una peste alta, un film care m-a indispus ceva mai mult decât a reușit-o să o facă un “Machete kills”. Măcar acolo știi de la început că este vorba de un eșec.

De recomandat, dacă vă întrebați…recomand pe riscul vostru. Ca exercițiu de gândire și rezistență nu aș spune că este rău, însă la final cred că vă veți întreba “mă, ce pana mea am văzut?”

IMDB

2 comments
  1. Kitsch este cuvantul care caracterizeaza acest film. Ce m-a enervat si mai mult a fost, insa, modul in care l-au vazut unii critici atunci.

    Auzisem pe unul dintre ei, dupa vizionare (nu stiu cum il cheama exact, am inteles c-ar fi profesor la UNATC), spunand ca doar daca gandim superficial il putem considera kitsch. Ca Almodovar este un regizor mult prea profund ca sa faca filme de duzina. Iar el sustinea ca acest film trebuie revazut pentru a-l intelege. Eu cred ca deja am pierdut prea mult timp cu el :))

    • Desigur, ca întotdeauna, pulimea este de vină pentru că ea nu înțelege ce-a vrut artistul să transmită. Este un film slab, așa îl văd eu. Chiar și în contextul în care Almodovar este genial și a găsit cheia de a ironiza comunitatea gay fără să-și pună nebunii în cap, tot un film prost făcut rămâne, chiar dacă ideea este acolo. Cât despre criticii de film, ăia săracii uneori nici nu știu ce spun. Sunt într-o lume în care sunt mult prea forțați să spună ceva și este normal ca unele lucruri să le lase să meargă cu mulțimea 🙂

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.