LinkedIn: cum NU se folosește

Desigur, rândurile de mai jos reprezintă strict punctul meu de vedere.

Prin urmare, pe puncte:

1. Adăugare la grămadă.

Una din marile probleme pe LI. Acolo nu este nici Facebook, nici Twitter, nici măcar Google+. În mod normal și logic, cel puțin după mine, conexiunile pe care le ai ar trebui să fie orice cele cu foști/actuali colegi/parteneri, fie cu acele cunoștințe apropiate a căror activitate profesională este de apreciat și merită încrederea comunității. Sau măcar cu persoane terțe care au activitate în interiorul domeniului profesional pe care te desfășori, deși dacă au nevoie de tine te asigur că te vor adăuga ele. Aseară, de exemplu, am fost abordat de un nene care se ocupa de afaceri cu cherestea. Și asta m-a dus la pasul al doilea.

2. Testimoniale la foc automat.

Asta cred că este cea mai mare problemă. Testimonialele date pe cumetrii, tovărășii, prietenii. Nu ajută pe nimeni. Nu-l ajută pe cel care primește, nici pe cel care dă. Ambii vor deveni jenanți dacă un eventual angajator se va lua după ele și va constata apoi că persoana respectivă este o nulitate. Este ca și cum eu, n-am găsit alt exemplu, aș garanta cu experiența mea un personaj cum este Ciprian Stoian, care nici măcar nu reușește să scrie bine în limba română. De el nu mi-ar păsa și greu să ofer o vorbă bună nu ar fi, doar că asta ar distruge credibilitatea cu care-mi fac meseria de prin 1995 încoace. Ca exemplu direct, nenea de mai sus, cu cheresteaua, m-a rugat aproape imediat după acceptarea de probă să-i “dau o vorbă bună”, pentru că “face bine și la afacerea mea și ai și tu sufletul curat” și că, na, “știi că așa merge treaba, ne ajutăm cu o mână pe toți”.

3. Supralicitarea propriei existențe.

O s-o spun direct și sincer. Dacă ești blogger, ești nimeni. Dacă ești social-media nu știu ce la blogul tău, ești un nimeni. Dacă ești formator la blogul tău, ești un nimeni. Dacă nu ai prestat o singură zi de muncă în viața ta, având o meserie (re)cunosută, pe LI ești un nimeni. De aia te sfătuiesc să te duci tu frumos, dacă tot nu ai făcut altceva decât să înșiri cuvinte pe blog, și să adopți un internship pe undeva, că tot este la modă. De-abia atunci o să ai un motiv să ai cont pe LI, de-abia atunci vei avea motive pentru care să intri în atenția eventualilor angajatori sau ce vrei tu. Și da, acel internship de X luni va fi mult mai important decât faptul că de Y ani ai un blog. O spun din nou, este simplu: orice idiot are acces la un blog. Acum poate înțelegi mai bine. Discutăm, dacă nu ai uitat, de o rețea care se adresează profesioniștilor. Treaba asta, măcar la noi, nu este o profesie și nici nu va fi. Pe mine deja mă cunoști, am refuzat până acum două cărți de vizită pe care scria blogger și o voi face în continuare. Doar că nu de mine este vorba.

4. Conținutul ilogic.

Pe LI nu se pun poezii, poze cu pisici, advertoriale, reclamă la concerte, publicitate la cumetriile pe care le faci tu alături de prieteni și altele în aceeași gamă. Pe LI, în mod logic și normal, trebuie să existe conținut legat de profesie și profesioniști. Pe LI poate exista, de exemplu, un material ca acesta, pe care tocmai îl citești. Desigur, îți admir versul precis și pisica splendidă, mă bucur că ai decis să mă informezi că nu știu ce trupă va avea concert prin cine știe ce club și că tu și prietenii tăi susțineți nu mai știu ce recital de folk și poezie…dar NU, toate astea nu au ce să caute acolo.

5. Combinarea limbilor folosite.

Alege încă de la început în ce limbă dorești să comunici. Alege româna sau limba de circulație internațională și păstreaz-o de la început la final. Am dat de X conturi în care româna este amestecată cu engleza/germana/franceza/italiana sau orice altă variantă dintre acestea. Mi se pare total greșit. Varianta perfectă este una dintre limbile de circulație internațională, sau așa cred. Engleza, de exemplu. Nu-ți face probleme, există cel puțin un om în fiecare firmă din România care va ști engleză și-ți va citi CV-ul, iar engleza te va păstra în atenția angajatorilor străini, dacă te gândești și la asta. Combinația dintre ele este la fel de inspirată ca și aia dintre apa de la robinet și vinul de masă superior.

Cam asta este. La bună vedere și, dacă ești în situația de a considera că mai trebuie adăugate și alte exemplu, simte-te liber să o faci. Nu mi-am dorit să fie un material exhaustiv, din contră, m-am rezumat la lucrurile de bază.

Comments 6

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
%d bloggers like this: