Leprous: văzut, plăcut, mai vreau!

10 octombrie 2012. Atunci mă întâlneam prima oară cu Leprous în concert, la Silver Church, într-o seară în care aveam să plec impresionat de o cu totul altă formație, Persefone din Andorra. Cronica mea chiar declara că a fost seara lor, dar păstra cuvinte bune și pentru Leprous cu care, trebuie să recunosc, nu eram foarte în temă în acel moment. Dar ieșiseră bine.

Nu am ajuns la Maraton și se pare că trebuie să-mi pară rău, băieții au fost buni. Na, am plecat târziu de la lucru, am trecut și pe la doamna să o iau, apoi am avut de-a face cu linia Maginot desenată de autorități către Quantic, adică lucrările la trotuar, lucrări care-l făceau impracticabil, drept pentru care m-am deplasat ca pinguinu’ pe suta aia de metri de urcat de la Podul Grozăvești. Așa că poate data viitoare dau de Maraton, dacă vor mai trece pe aici.

Primii prinși au fost francezii de la Klone. Ce am priceput eu de acolo este că băieții bagă un progresiv cu ceva chestii groove pe ici, pe colo, și pare că se pricep la asta. Nu am fost entuziasmat, dar am ascultat câteva piese bune și au avut câteva momente când au demonstrat că pot urca lumea pe mese, dacă ar exista așa ceva în Quantic. Un recital în genere bun, reușesc cumva să creeze o poveste din recitalul lor și arată că merită urmăriți în continuare. Mi-ar plăcea să-i văd ceva mai mult pe viitor, poate vine și clipa asta. A, și sunt melodici bine, ceea ce-i face accesibili pentru o categorie mai mare de public.

Și la rând vedeta serii, Leprous. Care au început cu “Below”, piesa care deschide albumul “Pitfalls”, cel pentru care turneul lor a poposit și la București. Un album mult mai altfel decât cele cu care ne-au obișnuit, mult mai melodic, mult mai puțin roc decât se pare că s-ar fi dorit, cel puțin acestea fiind unele dintre părerile pe care le-am auzit. Album care din punctul meu de vedere este o bijuterie, dar desigur, asta este doar părerea mea.

Am văzut pe scenă o formația care cântă la o intensitate cum rar găsești, o formație care alternează cu ușurință părțile lirice cu cele mai agresive, o formație care are în Einar Solberg o locomotivă cum rar am văzut, un frontman care trage trupa după el și generează absolut tot ce poate oferi ea mai bun. Inepuizabil, perfect în tot ce face, cu vocea aia de înțepenești, Einar este generatorul unui show fantastic, undeva între mistic și pământesc (sau între metafizică și clitoris, dacă-l preferați pe Gelu), un show care merge cu tine multă vreme după ce s-a terminat. Nu sunt de multe ori în situația de a regreta că se termină un concert, dar am regretat că Leprous nu ne-au mai cântat. Măcar vreo 2 ore, așa 🙂 În setlist cred au fost 13 piese cu tot cu bis-urile de rigoare, a fost ce trebuie, a inclus piese și de pe “Malina”, album ceva mai greu decât cel nou, practic un dozaj excelent din munca trupei.

Well, sunt buni și dacă i-ați ratat este păcat. Poate data viitoare îi prindeți, merită din plin.

Câteva cuvinte și despre organizare. Excelentă. Acces facil, pe o ușă se intra, pe una se putea ieși, garderoba la datorie (3 lei/haină), băutură pentru toată lumea. Nu am priceput de ce un Carslberg la 0,33 a ajuns să coste 9 lei, dar nici nu e treaba mea să pricep asta, oamenii cer, eu dau, știți cum este, prețurile nu sunt de competența mea, cineva trebuie mereu să câștige. Evenimente neplăcute n-am văzut să fie, aș recomanda doar ceva mai mare atenție cu WC-urile, pot arăta mult mai bine decât arată acum. A doua oară mi-a fost cam silă să merg acolo, dar na, trebuia să o fac. Se poate și mai bine, cum ziceam.

Trecând de asta, să ajungem și la sunet și să spunem că lucrurile mi s-au părut ok, trupele au sunat bine, nu au existat sincope, a fost genul ăla de concert care a ieșit. Mă bucur de asta, până la urmă vii la concert să auzi ceva și la asta cu auzitul aș spune că România are încă probleme.

Mno, așa a fost.

Să ne auzim cu bine de la următoarea cântare.

Comments 2

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
%d bloggers like this: