lăsaţi-l pe Eugen Grigore să se odihnească liniştit

Anii ’70. Eugen Grigore, şofer la o autobază de prin Iaşi, vine acasă. Îşi găseşte soţia şi cei trei copii fără suflare. Casa îi fusese jefuită şi apoi incendiată. În sufletul său se rupe ceva. În sufletul oricărui bărbat normal se rupe ceva. Se rupe viaţa. Se rupe ceea ce este uman. Rătăcit în el însuşi, Eugen află că animalele care i-au luat dreptul de a mai respira sunt o şatră de ţigani din apropiere. Umple camionul cu benzină, apoi pleacă spre şatră. Intră direct în ea, cum intra Ştefan cel Mare în Vrâncioaia. 24 de morţi plătesc pentru cei patru ai lui de acasă. Este oprit înainte de a mai trimite câţiva pe lumea cealaltă. Statul muşamalizează cazul, de teama unor posibile evenimente deloc plăcute între români şi ţigani. Eugen este condamnat la închisoare pe viaţă. Care viaţă? Sentinţa îi este comutată, după Revoluţie, la 28 de ani de închisoare. Iese din puşcărie, trece şi printr-un spital de boli nervoase. Sufletul său este mort de mult, minţile sale sunt secătuite de durere. Se sinucide, împlinind exact destinul pe care, într-o zi din anii ’70, i-l ghiciseră ţiganii.

2012. O adunătură de tembeli afişează pe Arena Naţională un banner pe care scrie “Respect Eugen Grigore”. Pentru ei gestul acestuia are dimensiunile unei smardoieli din spatele blocului, purtată pentru femei pe care oricum le-a futut tot cartierul. Ideile lor, puţine şi fixe, se leagă de ţigani morţi. “Am avut şi vom avea mereu boală pe ţigani” strigă la fiecare meci galeria Stelei, fără să se uite în interiorul ei. Spun asta pentru că am văzut galeria la faţă. Galeria Stelei. Foarte puţini arieni în ea. Iar arienii ăia au în sânge apucăturile rele ale minorităţii pe care o urăsc. Eugen este coborât în stradă, la un pet de bere şi o sămânţă…

2012. Un jurnalist scrie despre acest incident. Îl înfierează pe Eugen Grigore, numindu-l “criminal”, îi înfierează pe cei care i-au adus numele la un meci. Are dreptate. Eugen Grigore este un criminal, pentru că a luat viaţa unor oameni. Suporterii aceia sunt nişte cretini pentru că nu l-au lăsat pe ieşean să stea acolo unde îi este locul. Ceea ce este ciudat este faptul că jurnalistul nu-i numeşte “criminali” şi pe ţiganii care i-au ucis familia şi, în cele din urmă, pe el. Probabil că nu i-a permis corectitudinea politică. Probabil că gestul ţiganilor nu a fost unul criminal, ci unul eminamente cultural. Aşa este cultura lor. Cum să nu le permiţi să şi-o exercite, cum să-i discriminezi?

Eugen Grigore a dus la îndeplinire ceea ce poartă numele de “legea talionului”. Hammurabi este de vină pentru apariţia ei, ca un răspuns la “răzbunarea sângelui”. Prin respectiva lege, victima sau rudele ei nu puteau să-i facă infractorului un rău mai mare decât făcuse acesta victimei. Legea este prezentă şi în Vechiul Testament, ba mai mult, este amintită de vreo trei ori în Biblie, însuşi Moise fiind cel care le transmite israeliţilor: “Iar de va fi și altă vătămare, atunci să plătească suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior, arsură pentru arsură, rană pentru rană, vânătaie pentru vânătaie“. Iar primul care a abrogat legea talionului a fost Carol cel Mare, cel care a înlocuit răzbunarea privată cu o recompensă în bani. Ce frumos! Oare care ar fi fost suma pe care ar fi trebuit s-o plătească ţiganii pentru cele patru suflete ucise?

De orice parte a baricadei v-aţi afla, lăsaţi-l pe Eugen Grigore să se odihnească acolo unde este. A plătit, prin libertatea sa şi minţile sale pierdute, pentru gestul atroce pe care l-a comis. A plătit, prin familia sa, pentru faptul că există ţigani. Eugen Grigore a făcut ceea ce au făcut mulţi bărbaţi din literatura română, degrabă vărsătorii de sânge. Literatura română cu care ne mândrim. Eugen Grigore nu trebuie să fie nici simbolul unei adunături de ordinari cantonată în gradenele stadionului, şi nu trebuie să poarte nici responsabilitatea unor jurnalişti iresponsabili, care în numele corectitudinii politice îşi asumă dreptul de a opera doar cu jumătăţi de adevăr.

Eugen Grigore este şi trebuie să rămână omul care a călcat moartea cu moarte. Şi cu roţile camionului. Era prin ’70.

Trebuie să rămână ceea ce a fost pentru că azi, în 2012, într-o situaţie identică, majoritatea celor care-l blamaţi nu aţi fi făcut altceva decât să aşteptaţi pe sălile tribunalului până când procurorul ar fi dat neînceperea urmăririi penale…

Bibliografie neselectivă:

GSP
Ofsaid
Libertatea

147 comments
 1. sunt aproape convinsa ca in SUA devenea erou national, si acum ii facea Oliver Stone sau cineva de genul biopic. Dar noi avem ziarizdi.

 2. Salut! Eu nu l-am considerat “criminal” atunci cand am scris articolul. Asa cum am scris si in editorialul de astazi, consider ca a facut ceea ce a trebuit sa faca. http://ofsaid.ro/?p=44210
  In rest, numai bine si Dumnezeu sa-l odihneasca!

  • Nu tu spuneai de criminal, ci Maria Andrieş. Materialul tău a fost pus ca bibliografie pentru că din el m-am informat prima oară vizavi de tot ceea ce a fost atunci. Eugen Grigore este un caz de care am auzit mult după 1989, iar informaţia este bine să fie cât mai completă, lucru la care tu, alături de Libertatea, m-aţi ajutat. Şi-ţi mulţumesc 🙂

 3. Suporterii sunt asa cum sunt, nu mai trebuie discutat.
  Cat despre Eugen Grigore… nimic de reprosat… In proportie de 80%, toti am fi facut la fel…

  • Dacă am fi avut sângele lui, da. Sau probabil că-n clipa aceea raţiunea dispare pentru a face loc unui alt animal.
   De fapt cred că ar trebui să nu spunem “toţi am fi făcut aşa”, ci să folosim “toţi ar trebui să facem aşa când este cazul”. Pare mult mai aproape de rezultate 🙂

 4. Originatorul banner-ului s-a crezut dastept, dar nu poti sa evoci un eveniment de asemenea natura si amploare pe un stadion. Eu n-am auzit (pana ieri) de acest Grigore, care cu siguranta in momentul faptului era total “insane” din toate punctele de vedere. Banuiesc ca nici D-l MM care este destul de cultivat si prasit nu-i cunostea originea.

  • Ştiam de ceva vreme de el, dar cunoaşteam faptele reci, fără amănunte. Avantajul omului care are ceva mai mulţi ani.
   Altfel, ce naiba e ăla “originator”, că nu dau în DEX de el? 🙂

 5. Un nebun arunca o piatra in rau si 100 de tampiti se arunca dupa ea sa o scoata. Asta a inseamnat acel banner.
  Daca nici jocuri de cuvinte nu mai putem face, daca nici arogantele (mai mari sau mai mici) nu mai sunt acceptate, daca nici ironiile nu le mai intelegem…suntem praf.

  Dinamovitii sunt caini (sau orice altceva) , Stelisti oi (sau orice altceva) iar Rapidistii sunt ciori (adica tigani) (sau orice altceva).

  Daca fac un banner “Inecati potaile” scrii maine ca sunt impotriva cainilor (la animale ma refer nu la dinamoviti)??
  Daca nu intelegeti limbajul (poate de rahat) al galeriilor, macar aveti bunul simt sa nu mai comentati orice pentru ca “asa e corect domne'”

  Uite alt banner de care lumea a uitat:
  Antonescu de traia, pe tigani ii omora. – comentati-l si pe asta
  Daca paduchii ar straluci, Giulestiul ar fi Las Vegas…..

  si mai am exemple…

  concluzie: incerca-ti sa intelegeti un limbaj care nu este pentru multi. nu e o rusine ca nu puteti. dar nici nu va mai straduiti ca va ies numai mizerii

  • 1. Aia nu este aroganţă. Aia este instigare la ură de rasă.
   2. Era să uit: sunt stelist de când sunt mic. Gen, am văzut meciurile din 85-86 pe Ghencea, spre deosebire de ăia care le vedeţi pe DVD. Calc destul de rar şi destul de selectiv pe stadion numai pentru a nu vedea ce se adună acolo, pe post de suporteri. Mi-e scârbă de ei, de voi. Nu am cum să mă identific cu gloata aia, tocmai de aceea mă exilez în suporterul de acasă.
   3. Sub orice formă individul e un criminal, iar ăia care l-au folosit ca să inducă violenţă sunt nişte cretini. Punct. Nu poţi salva un rău prin rău.
   4. Limbajul îl înţeleg fără probleme. Mai ales pentru că l-am depăşit de la 15 ani, vârstă la care am descoperit că există şi alte cuvinte. Mi-au folosit pentru 15 ani de carieră. Mi-au folosit pentru primul meu volum. Îmi folosesc pentru al doilea. Cum ar veni, eu scriu cărţile din care veţi cumpăra voi seminţe, cândva, sub formă de cornete. La altceva nu vă pot folosi. Cărţile, zic.
   3. “Incerca-ti” ăla al tău se scrie “încercaţi”. Cum din clipa asta îmi este clar că eu şi cititorii mei am depăşit cu mult nivelul intelectual la care te afli tu, ne luăm la revedere şi ne mulţumim cu faptul că ai măcar un comentariu aprobat pe aici. Mergi la şcoală, poate peste 8-10 ani ne auzim şi ştii măcar să scrii corect. O seară bună.

   Nu te mai strădui, de fapt.

  • Scrie mai sus: sunt stelist. Stelist care, repet, că ţi-e greu să citeşti, a văzut meciurile din stagiunea 85-86 de pe Ghencea, acolo unde nu intrau toate animalele umane, că pe vremea aceea nu existau.
   Şi acum vine întrebarea: tu eşti prost sau cititul este o activitate foarte grea pentru tine?
   Nu mai răspunde, e inutil. Te ajut eu să nu te mai chinui.

 6. Auzi bă , neica nimeni ? Tembeli nu sunt suporterii (să te ferească D-zeu să te intalnesti cu ei !) care au afișat bannerul , tembelă e mă-ta care te-a fătat ! Tu-ți morții (vezi că n-am scris cu ”tz”) mă-tii de NIMENI in drum !

  • Te doare că nu poţi mai mult, nu? Ei bine, asta este, atât ai putut, n-ai cum mai mult, asta vine din genetică. În rest, mi-e atât de teamă de întâlnirile promise încât nu ştiu unde să mă mai ascund de teamă. După cum spuneam mai sus, băieţi din spatele blocului, seminţe, pet. Felicitări, stimatule, mi-ai dat dreptate 🙂
   Acum, pleci acolo unde îţi este locul, alături de ceilalţi limbrici pe două picioare.

  • Mulţumesc, Raluca. Din câte vezi mai sus, am de ce să fiu ruşinat că sunt stelist :)) Bine că apar şi oameni care pricep ce am spus, indiferent de unde vin ei şi cu ce echipă ţin 🙂 Asta este. Nimeni nu este profet în ţara lui, nu? 🙂

 7. pt BogDan..am citit replicile tale ce se vor elegante prin mesajul lipsit de vulgaritate,le consider rautacioase si destul de muncite ,tastate cu ravna doar pt a-ti face pct de vedere cunoscut,…nu ai batut cu pumnul in masa,doar ai vorbit clar si veninos.
  s-o luam incet…te situezi intr-o pozitie total lipsita de corectitudine.uiti de principiul proportiilor…iti permiti sa-l faci criminal pe acel barbat a carui viata fost distrusa de aceste “‘subspecii”‘,dar nu folosesti aceeasi masura si-n cazul lor…acesti tigani ce sunt ??sau cum ii numesti ?le gasesti si astora adjective pozitive? in stilul tau literaro-forumist?? hai sa incercam ..cum i-ai numi””??oameni a caror soarta si impuls a depins de ura noastra si de respingerea totala fata de ei ?esti penibil…zau…pari batranul albit a carui profunzime este egala cu frisca dintr-o inghetata..sper ca ai prins aluzia “‘suporterule ce te declari scarbit de actuala stare a lucrurilor…aaaaa si inca ceva..ti-ai permis sa corectezi anumite greseli/…intai invata tu sa scrii corect in totalitate acel”‘vizavi”‘ al tau se scrie”‘vis-a-vis””.hai pa…”‘literatule scarbit””

  • Eu cred, ceva mai simplu, că eşti prost rău. Băi, dar atât de prost încât nu ai înţeles nimic din ce am scris. Recte, foarte prost. Extrem de prost. Că altfel te prindeai că am scris exact contrariul problemelor expuse de tine. Că tocmai că i-am sugerat jurnalistului că şi ţiganii sunt criminali. Dar, repet, eşti aşa de prost încât un limbaj care-ţi depăşeşte capacităţile te face să nu mai pricepi nimic.
   Te las şi pe tine. Dumnezeu să te ajute, că până acum nu a făcut-o foarte mult.
   Iar în materie de “vizavi”, mergi şi învaţă:

   http://dexonline.ro/definitie/vizavi

   Acum…pa.

  • anti-bogdane, na c-o dadusi cu vaca-n balta la vizavi-ul ala. Te vrusesi literat si iti iesi pe dos.

   PS: intrebare inocenta: tu ce dracu’ faci de masori profunzimea friscai, incerci sa-ti bagi stoiu-n tort?

  • Dacă ţi-a folosit, atunci mă bucur din tot sufletul 🙂 Se pare că unii nu reuşesc să prindă multe lucruri din el 🙂

  • Dacă ţi-a folosit, atunci mă bucur din tot sufletul 🙂 Se pare că unii nu reuşesc să prindă multe lucruri din el 🙂

  • Scrie, bre om, VREUN legat şi e posibil să vină şi ăla :))
   Altfel, te înţeleg. Dar să ştii că nu asta este soluţia, nu te dovedi la fel ca toţi. Nu merită. Nu moartea rezolvă lucrurile.

 8. Repede mai sariti cu comentarii despre “huligani”…daca nu cunoasteti interiorul, nu mai comentati! Si in Anglia se injura, se bat si se ameninta cu moartea suporterii inainte si dupa meciuri si nu mai zice nimeni nimic. Legat de Eugen Grigore, eu acum am aflat cine a fost…(desi am fost la meci, nu stiam cine e cand am vazut bannerul), si daca as fi fost in situatia lui cred ca as fi procedat la fel. In fine, sa-i lasam pe vii cu vii, iar pe morti cu morti.

  • Aşa zic şi eu, că trebuie lăsat acolo unde este. Cât despre bătăi, nu-mi aduc aminte de vreo cafteală recentă pe un stadion englez. În afara lui, da, se mai văd, se mai caftesc, aşa e fotbalul şi la ei. Dar bannere rasiste, înjurături ca la uşa cortului şi altele în aceeaşi cheie parcă nu sunt, ce zici? Nu de alta, dar la maciurile lor privesc cu cea mai mare plăcere 🙂

  • amice…nu merge …”ca si in anglia” …aia ce fac asta in anglia le cade scuipatul din gura din cauza creierului inflamat de la destaptaciune…daca nu ai fost printre ei nu afirma lucruri fara acoperire.

  • Da, e una din cele mai bune metode anti-spam. Şi am căutat un captcha care să fie simplu, să nu chinuie lumea 🙂
   Mulţumesc.

 9. am avut si vom avea mereeeeeeu booooala pe tigaaani !!!!
  RESPRECT EUGEN GRIGORE!!!
  si nu o adresez rapidistilor! o adresez TIGANILOR!!!

 10. stiati ca 95% din infractiunile comise in uniunea europeana sunt comise de cei de etnie roma…???

  • Ce infracţiuni se comit în UE mă lasă rece. Să se comită, e partea lor de lume, să se descurce fiecare ţară cu ce are acasă. Eu sunt interesat de România, că aici trăiesc. Iar procentul aici e mai mare de 95%, aş paria pe asta. În rest, dacă a venit vorba de UE, e un studiu al lor din care te-ai informat? Ni-l arăţi şi nouă ca să ştim sigur cum stă treaba?

 11. 1. Eugen Grigore – a fost un criminal așa cum ar trebui să fie oricine într-o situație asemănătoare. Da, sunt rasist, nu-mi plac țiganii, aia e…
  2. ”Suporterii” în general (nu doar cei de la Steaua) sunt niște animale infecte ce merită bătute 24 / 24 cu prosopul ud peste ouă. (a se observa ghilimelele pentru anti-bogdan, silica si dracica – asta însemnă că mă refer fix la cei ca voi, ăia din cauza cărora nu mai poți merge cu un copil la un meci, nu la suporterii adevărați).
  3. Super articolul – Keep Walking BogDan 🙂

  • Mulţumesc 🙂
   Dacă anti-Bogdan ăla citea ca lumea tot ce am scris, sau înţelegea ceva din ce am scris, nu mai ajungea să fie luat la mişto. Dar na, exact din cauza asta apar porcăriile care apar.
   Şi da, sunt unii care nu ar trebui să fie lăsaţi pe stadion. Bine, nu ar trebui să fie lăsaţi nici în afara casei.

 12. Imi permit, cu respect, sa va fac atrag atentia ca faceti cateva confuzii/inexactitati:

  1. Primul care a “abrogat” legea talionului este chiar Iisus Hristos. O gasiti in Evanghelia dupa Matei, “Iar Eu zic vouă: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc”.

  2. Acei oameni “degraba varsatorii de sange” nu sunt literatura. Sunt istorie. Reala. Literatura este “Dune”, nu domnia lui Stefan cel Mare. Cu care ma mandresc.

  3. “Legea este prezentă şi în Vechiul Testament, ba mai mult, este amintită de vreo trei ori şi-n Biblie” – din cate stiu, Vechiul Testament este parte a Bibliei…zic.

  Asa, ca parere personala, as spune ca Eugen Grigore a platit pentru ceva ce numai Dumnezeu stie. Sunt convins ca si tiganii ar fi fost altfel daca n-ar fi trecut comunismul (si) peste ei.

  Multumesc.

  P.S. Poate va place. http://codrul.wordpress.com/2012/09/17/iar-despre-tigani/

  • 1. Mă refeream la o lege aplicabilă. Biblia nu este chiar aplicabilă, nu are caracter legiferator. Dar da, ai dreptate în ce spui 🙂
   2. După cum spuneam, da. Oameni care şi-au luat destinele în mâini. Eugen Grigore nu era singurul exemplu de român care a făcut asta. Doar că a făcut-o într-un anume context 🙂
   3. Da, corect. Greşeala mea de scriere, mă gândeam la una, apoi la alta, apoi…rectific imediat 🙂

   La partea cu comunismul şi ţiganii mi-aş permite însă să te contrazic puţin. De ce crezi că un anume sistem social ar fi rezolvat o problemă dacă una din principalele lor caracteristici este aceea de a nu recunoaşte vreun alt sistem social în afară de cel pe care-l au ei? Pentru că problema cred că aici stă, în adaptarea lor la factori externi, la lucrurile de care răspunde tot restul populaţiei şi pe care ei le resping apriori, motivând că nu vor ca acestea să le facă uitată cultura.

   Iar materialul tău este ok, mulţumesc pentru el.

   • Salut.

    Ca un element interesant, as adauga doar ca pe vremuri, cand inca mai traiau romani in Romania, singura lege a tarii era “legea crestineasca”. Sunt sigur ca ai auzit sintagma si ai luat-o in sens spiritual, de “religie”, care de-obicei se opune ‘legilor civice”. Dar nu, comportamentul conducatorilor si al cetatenilor( generic spus, urasc acest cuvant) era reglementat de preceptele crestine. Asta pana la ‘pasopt, cand a venit “revolutia” peste noi.

    Revenind la partea cu tiganii si comunismul. Nu am spus ca un sistem social ar rezolva problema lor. Dimpotriva. Comunismul a incercat sa rezolve, cu forta, problema. Bagandu-i in blocuri sau cantonandu-i in sate. Ori majoritatea fiind nomazi, a rezultat monstruozitatea numita “comunitatea tiganeasca” de azi. Ai dreptate, ei nu se pot adapta la ceea ce, de obste, se adapteaza restul oamenilor. Aici e problema NOASTRA. Pentru ca, pentru ei nu este o problema. Dar este pentru cei care trebuie sa locuiasca cu ei.

    Pe de alta parte, situatia este mult mai complexa. Sunt zone, pe care le cunosc personal, unde tiganii si romanii se inteleg relativ bine. Cum s-a reusit? Prin fermitatea romanilor, impunerea unor limite – nu formale! ci asumate – intre cele doua comunitati si prin corectitudinea cu care au fost tratati tiganii de catre majoritate. Evident, ei mai fura. Evident au probleme de igiena. Evident sunt galagiosi. DAR, nu ti-este frica sa-i primesti in curte, nu-ti este frica sa fii vecin cu ei, multi isi cunosc lungul nasului…

    In alte parti, mai ales in zonele urbane, situatia este cu totul alta. Aici au aparut si “intelectualii tigani”. Care nu mai suporta sa se numeasca tigani, ci vor sa fie “romi”. Si care striga “discriminare” daca spui ca in cultura tiganeasca incurajeaza cersitul, furtisagul, pacaleala, ne-credinta, etc…Si tot ei sunt cei care striga, culmea!, asa cum bine ai remarcat, ca “exista o cultura tiganeasca discriminata”…De-aia tind sa spun ca marea problema a tiganilor o constituie, ca si la români, asa-zisa intelectualitate.

    In orice caz, bannerul ala a fost o mare prostie.

    Cu respect.

    • Frumos desenat şi cât se poate de corect. Iar cu intelectualitatea sunt lămurit de multă vreme, indiferent din care parte vine ea 🙂
     Iar bannerul a fost o mare tâmpenie. Dacă există cineva care să-i aprecieze gestul, o poate face acasă. O parte din el îl accept şi-l apreciez şi eu. Mai este o parte care nu mai poate fi acceptată. Dar acestea sunt discuţii inutile. Oricum ar fi, bannerul ăla nu trebuia să fie acolo. Ce mă miră este că în anul de graţie 2012 nimeni din toţi oficialii de acolo nu pune mâna pe un telefon (că aş paria că nu au Nokia 1100…) să caute şi să vadă despre ce este vorba. Trebuia să dispară de acolo în secunda 2, fără certuri, fără nimic altceva.

 13. Eu cred ca banner-ul ala e un semnal de alarma, un soi de predictie a ceea ce va fi: tot mai multi vor gandi ca acel iesean si isi vor face singuri dreptate (si aici nu vorbesc doar de tigani); acel banner este rezultatul unor frustrari cauzate de un sistem care … este asa cum este si vine intr-o perioada cand, printre cele mai generice probleme ale tarii asteia, sunt si tiganii care, ne place sau nu, sunt vazuti ca fiind tot romani si faptele lor sunt vazute ca fiind ale noastre.
  Nu cred ca gandirea celor care au realizat acel banner a fost mai departe de “uite, ala a omorat 20 de tigani singur; noi avem boala pe tigani”, nu s-au gandit la societate, consecinte sau la faptul ca multi suporteri stelisti sunt tigani si nu cred ca are vreun rost sa li se dea replica o fila din istorie, cred ca puteau si singuri sa descopere cine e acel Eugen Grigore si ce a facut, nu asta au urmarit.

  • E posibil ca lumea să se sature cândva de NUP, de nedreptate, de eliberarea tuturor celor care nu trebuie să fie liberi şi de toate celelalte. Şi din nou toate acestea se vor regla cu sânge, istoria noastră nu excelează în schimbări fără vieţi pierdute. O să fie din nou tristeţe, o luăm iar de la capăt, vedem iar ce se va întâmpla. Măcar de violenţa respectivă ar ajunge doar la cei care o merită, deşi nu există mişcare socială fără victime colaterale.

 14. Zi de zi citim, ne informam despre noi lovituri venite din diferite directii, arunca-te tot mai puternic catre fenomenul ultras din Roman
  Nu mai atacati acest fenomen, Ultrasii alturi de organizatiile patriotice sunt singura salvare a romanilor.
  In peluze gasesti curcea celtica, steaguri cu Avram Iancu, Zelea Codreanu, sunt promovate valorile romanesti!!!
  Romania ar trebui sa apeleze la masurile luate de Slovaci sterilizarea tigancilor!!! daca nu dorim sa fim minoritari in 30 de ani.

  • Spune-mi şi mie de unde fumezi, că văd că are marfă bună omul ăla! =))
   Dacă unii care reuşesc cu greu să se semneze, mă refer la ultraşi, şi care urcă în tribunele stadioanelor doar pentru a se bate, distruge, înjura şi produce panică, alături de o organizaţie (iau ca exemplu Noua Dreaptă) care nici nu ştie pe ce lume trăieşte şi face praf puţina moştenire pozitivă pe care ne-au lăsat-o ăia pe care cică îi continuă au ajuns salvarea României, atunci pun mâna pe inimă şi spun că vreau România aşa, nesalvată :))

   Am zis că e greu să vă semnaţi pentru că na, de exemplu, ţi-a fost greu să scrii “aruncate” aşa cum este corect :))

 15. Ce legatura au ultrasii cu rasismul? Daca spuneai de petarde, steaguri, tobe… intelegeam aici e vorba de instigare la violenta si rasism cras in conditiile in care multi din suporterii stelisti sunt tigani?
  Care organizatii apara valorile romanesti? In ultima vreme nu am auzit decat CNCD in sus CNCD in jos, de un CNA care doarme la mizeriile pe care “conducatorii” le varsa in fiecare zi la tv. Ultrasi? Ai fost pe Ghencea la meciurile de dinainte de 90′ sau macar cele de pana in 98? Ce legatura au cetatenii aia semianalfabeti cu ultraseria si ce treaba are fotbalul cu tiganii?

 16. Da, intrebarile sunt adresate dumnealui, chiar il rog sa-mi descrie fenomenul ultras de la Steaua facand referire la cele intamplate in timpul meciului si dupa meciul cu Rapid cand s-a lasat cu bataie la barul de langa stadionul Giulesti.

  • E fenomenul care va salva România, dar nu-l pricepem noi :)) Or fi găsit crucea celtică pe stadion şi au zis să-şi facă loc în istorie, folosindu-se de ea :))

   • Crucea celtica salveaza Romania, e simbol al patriotismului. Aham. Bine. Dacii-s celti. Am inteles.

    • Nu-i aşa că era al naibii de simplu? =)) Aşa se întâmplă când citeşti istoria în pauza meciului, de pe cornetele cu seminţe :))

  • Asta pentru că a fost preluat integral pe fcsteaua.ro, forumul suporterilor creştini, că era să scriu altceva ca să-i supăr din nou :))

 17. pro anti-bogdan..te-a afectat profund comentarile acelui”‘anti-bogdan”.ai sarit cu picioarele pe el,cu acelasi soi de venin.observ ca te bucuri ca un copil inadaptat in fata laudelor,neuitand sa multumesti (in cazul tau partizanatului celor care te lauda)..ma faci sa rad…esenta iti scapa amice,superficial ca si literatuta ta de proasta calitate pe care ai avut grija sa ne ameninti c-o scrii.intr-o tara in care tiganii devin “animale'”,devorand intentiile bune ale oricarui roman (fie ele si aparente),tu te gasesti sa vorbesti atat de plat?? parca am auzit un televizor ..in orice parte a lumii,si-n orice perioada a existat rasismul si discrminarea.si nu fac referire la hitler..ma refer la romani.. conflictul lor cu crestinii..in ce lume traiesti de gandesti tu atat de multa indiferenta…da,sunt rasist, nu-i suport.. tu gasesti cumva ca trebuie sa-i integram ??
  integreaza-i tu..in familia ta,roaga-te sa vina fi-ta acasa cu un “‘cioroi”..bucura-te de nunta in prezenta “”pirandelor””…stai parcat omule,intr-o tara profund marcata de ura rasiala mocnita,vii tu teoreticianule sa ne inveti cum sa iubim”‘rasele conlocuitoare”

  • 1. Excelent nick. Pro anti-Bogdan. Deosebit. Mai multă inventivitate, ceva?
   2. Am sărit cu picioarele pe un individ care nu are dreptul să dispună de o părere de vreme ce nu înţelege ce scriu. De asemenea, nici tu nu ai priceput ce am scris. Sunteţi cumva fraţi sau proveniţi din acelaşi liceu unde procentul de promovare la bacalaureat e cu minus? De fapt nu sunteţi nimic. Eşti doar tu, că “ambii” aţi postat de la acelaşi IP. Vezi ce se întâmplă când unul are ceva mai mult creier decât tine?
   3. Reţin minunatul mod în care ştii să îţi exprimi părerile. “Te-a afectat” în loc de “te-au afectat”, “comentarile” în loc de “comentariile”. Ai făcut liceul la seral şi veneai la cursuri beat mort, nu?
   4. Eu le mulţumesc oamenilor mai ales pentru că ştiu să-şi exprime o părere. Nu am interzis vreuna până acum. Asta nu are de ce să mă oprească să consider că o părere este jenantă.
   5. Faptul că eşti rasist ţine de incapacitatea de adaptare, de cultura redusă, de informaţiile de care nu dispui. Nu există om normal la cap care să fie rasist. Nu iubesc ţiganii, asta nu înseamnă că vreau să-i văd morţi, aşa cum îşi doreşte o adunătură de alcoolici anonimi şi neterminaţi de care se fereşte până şi echipa pe care o susţin.
   6. În altă ordine de idei am lucrat de multe ori cot la cot cu ţigani. Unii care munceau serios şi aveau studii, spre deosebire de ăia care nu ştiu să scrie. Ştiu mai bine decât tine ce se poate face şi ce nu. Am mai spus, moartea şi prigonirea nu sunt o soluţie, nu acum, în vremurile moderne. Cum nici atitudinea pe care o avea Sparta vizavi de cei ca tine nu este, deşi mi-aş dori din tot sufletul să scăpăm de cei care nu sunt viabili pentru societate.

  • Şi era să mai uit ceva: mi se pare absolut delicios să-mi spună cineva că scriu literatură de proastă calitate când el nu ştie să scrie şi să priceapă ce citeşte :)) Absolut delicios. Oricum, pentru informare, nu va fi nici Mersul Trenurilor, nici cartea de telefoane, singurele lecturi cu care este posibil să te fi acomodat cândva :))

  • Mneah, am zis mai sus…materialul a fost postat pe forumul suporterilor creştini şi cred că şi cretini. Dovada că am avut dreptate în ceea ce am scris zace, din nefericire, în comentariile lor. Săracii, îţi dai seama că ăştia probabil vor să fie trataţi cu respect la locul de muncă şi să dispună de drepturi…?

   • ”vor să fie trataţi cu respect la locul de muncă şi să dispună de drepturi…?” – mai trist e că, de cele mai multe ori, chiar așa se și întâmplă 🙁

    • Depinde de patron. Am lucrat prin destule locuri în care ăştia ca personajele de mai sus erau trataţi conform lucrurilor pe care le meritau. Nu prea multe, de altfel.

 18. Respect Bogdan! Un articol foarte bun,iar in legatura cu acesti “caracalieni” rasturnati pe aici, ar trebui sa nici nu ii bagi in seama,avand in vedere ca fiecare reply al tau la aceste comm-uri le-a inchis “guritele” de “ultraji stelisti” ce se cred………Continua-ti blogul fiindca este unul foarte bun! 😀

 19. Cei ce l-au facut pe Eugen Grigore criminal sunt niste comunisti. De ce sunt aparati in halul asta tiganii? Bine a facut omu…dupa parerea, daca erau toti intr-un loc adunati, trebuia sa-i calce pe toti si sa nu ma fie picior de tigan in tara asta. Ne fac de rusine peste tot in lume. Nu sunt rasist, dar tiganii nu sunt buni nici de facut sapun din ei. Ei fac toate faradelegile in tara asta. Ne pateaza onoarea. Eugen Grigore daca a facut puscarie macar a facut cu onoare. Oricine ar fi facut la fel. Ciudat insa modul in care a murit…la fel fiind si el calcat de un camion. Dumnezeu a vrut asa sa fie. Dumnezeu sa il odihneasca in pace…macar acolo e fericit…e langa familia sa…

  • Deci dacă eşti comunist, gestul lui Eugen Grigore este ok. Să înţeleg că stimatul comunism, care văd că v-a luat minţile de tot, tolerează şi cultivă crima. Bun, mi-a fost dat să mai aud o tâmpenie pe ziua de azi. Lumea ta este departe de a avea lumină. Crima este crimă în orice orânduire. Ţiganii au ucis familia unui om, sunt criminali. Eugen Grigore a ucis 24 de ţigani. Este un criminal. Punct.

 20. Salut, bun articol BogDan,
  treaba cu rasismul este destul de grava, dar ma mir ca pana acum nu sa sesizat nimeni cu “am avut si vom avea mereu…”
  nu este prima data cand sa scandat asa ceva, asta se striga la fiecare meci al Stelei si oricare echipa striga despre alta… dar trebuia cineva sa faca atata tam-tam poate poate iese o suspendare, o amenda sau o masa verde ceva , vroiau 3 puncte… asa pentru moral 🙂

  oare cand o sa avem si noi un meci fara “tigani, caini, oi, huligani, etc,etc,etc…”

  • Cu mare plăcere susţin o suspendare. O retrogradare, chiar. După ce toate echipele astea cu fani ca ăia de mai sus joacă vreo 2-3 ani la matineu, poate la reintrarea în prima ligă se gândesc mai bine la ce este de făcut. Dacă asta va curăţa fotbalul, ca suporter stelist nu sunt deloc deranjat să mă trezesc de dimineaţă pentru meciuri :))

 21. Domnule Bogdan,

  Daca articolul pot admite ca a fost bun desi s-au strecurat greseli, la capitolul omenie nu poti emite pretentii la la o nota de trecere. De fapt cred ca te poti incadra foarte bine printre “spargatorii de seminte” din spatele blocurilor. In felul acesta poate-i mai educi pe bastinasi si-ti recunosti si originile.

  • Complet de acord. Faptul că nu accept că uciderea este o soluţie mă califică drept lipsit de omenie. Iar faptul că le spun unor imbecili că sunt imbecili şi că singurul drept de care ar trebui să dispună este ăla de a respira în schimbul unei taxe mă califică drept lipsit de omenie.
   Păi, dacă aşa stau lucrurile, asta şi sunt. Şi chiar mă bucur. În rest, regret, eu nu stau în spatele blocului iar asemenea persoane nu ar intra în casa mea nici pentru a-mi face menajul.

 22. Apropo, vezi ca am pus un “si” in plus si “am mancat” toate diacriticele. Critica-ma literatule !

  • Dacă ai senzaţia că aia cu “literatule” mă supără, te înşeli. Eram aşa ceva faţă de persoanele de mai sus şi în cazul în care mă opream cu şcoala la patru clase primare. Dar na, unde lipseşte creierul, nu am de ce să cer un umor de calitate. Continuă, că văd că te distrezi. Doar că de acum te duci şi o faci alături de tovarăşii tăi de mai sus. Cred că în curând veţi construi o peluză. Ar trebui să scriem pe ea “şi ei sunt ai noştri” :))

 23. Vai, nu-mi vine să cred cât căcatul ai putut stârni – e incredibil câți proști există printre noi, dar sunt vizibili doar când au cablul UTP înfipt 🙂 Sincer, mă gândesc că merg pe stradă și mă pot întâlni cu un ”Alexandu” d-ăsta de mai sus și să-mi pară normal, așa la prima vedere…nasol.

 24. Am observat din comentarii ca pe blogul tau sunt acceptati doar cei care stiu sa scrie corect gramatical. Vad ca iti place la nebunie sa dai pe joc cu cei care au o parere diferita de a ta, cel putin cat timp esti sustinut de cei 2-3 lingai ai tai. Sa stii ca nu esti cu nimic mai bun, nu esti nimic mai bun nici macar fata de cel ce a postat cel mai analfabet comentariu pe blogul ta, sper ca in ziua cand o sa trec cu, camionul pe zebra plina de tigani, sa fii si tu printre ei. 100 de tigani sau 100 ca tine…in ichii mei nu face-ti nici o diferenta, romanii…se stiu in sufletul lor care sunt romani…

  • “Am observat din comentarii ca pe blogul tau sunt acceptati doar cei care stiu sa scrie corect gramatica”- atunci tu ce mai cauti pe aici?

  • Ai observat de-a dreptul greşit. Nu de alta, dar văd că a fost aprobat fiecare comentariu, măcar primul dintre ele, dacă al doilea nu-şi mai are rostul. Altfel, la mine în casă fac absolut ce vreau. Drept urmare, nici tu nu mai ai ce să cauţi pe aici, pentru că ai observat prea puţine sau pentru că, din cele observate, nu ai înţeles nimic 🙂

 25. Urăsc ţiganii din toate vintrele mele, şi nu cred că este ilegal să nutresc sentimente. Am fost victima lor, fiind plecat de-acasă, mi-au furat pâna şi uşile de la sobe. Urăsc maxim această specie zămislită parcă de Alfred Hitchcock într-o criză de constipaţie, urăsc maxim si mass-media care ne ambalează pe toţi laolaltă, şi ne descrie ca fiind toleranţi şi iubitori de ţigani. Nu este aşa ! Voi cei care-i pupaţi in negrul cur, gândiţi-vă cu onestitate de câte ori aţi fost victime agresate fie şi numai vizual de scuipături în public, amputări expuse pentru cerşetorie etc. Urăsc ţiganii, dar nu-i calc cu camionul, totuşi este dreptul meu să gândesc că Eugen Grigore putea mai mult…păcat că nu a condus un Belaz !!!

  • Aha, deci urăşti ţiganii din toată burta ta, căci ăsta este primul şi, adiacent, al doilea sens al cuvântului. Ai burta mare? Nu eşti singura victimă de pe lumea asta şi nu vei fi nici ultima. Până la a ucide însă mai este. Aşa că te duci tu acasă la mama ta şi-ţi pui vintrele la contribuţie acolo, da? 🙂

 26. De ce ne batem capul…cu toti tiganii.. la modu , cum sa le fie m-ai bine lor in tara noastra.
  In loc sa mailitam pentru drepturile tinerilor romani?

  • Iată o idee bună. De fapt, aş spune că mai corect ar fi să milităm ca drepturile de care dispun toţi tinerii să fie aplicate. Începând cu dreptul la asistenţă socială, la o viaţă demnă, la pensie, când va fi să vină, la o casă pe baza căreia să-şi întemeieze o familie şi tot aşa.

   • Si despre Eugen Grigore…..din punct de vedere moral nu este un criminal…dar din punc de vedere justitional…este un criminal.
    La fel ca si cu acel..banner…din punt de vedere moral…nu trebuia sa fie afisat, dar justitional..n-ai nici-o treaba…pentru ca nu exista nici-o lege…in care sa interzica..asta.
    Cred ca asta ai vrut sa spui si tu Bogdan.

    • Bingo. Asta am şi scris. Poate văd şi ăilalţi concluzia asta, dacă tot s-a milostivit cineva să o tragă şi să o explice pe limba lor, că eu nu mă chinuiam să fac asta 🙂

 27. CE CRIMINAL MAI FRAIERE ?! PAI CE TIGANII ASTIA SUNT OAMENI ? NICI PENTRU PORCI DE CRACIUN NU SE DEPUNE FLORI LA CIMITIR DAR PENTRU 23 DE TIGANI . PUTEAU SA FIE MACAR 100.000 MACAR STIAM O TREABA. EUGEN GRIGORE ASTA E UN EROU NATIONAL. AFAR CU TIGANII SI CU UNGURII DIN TARA.

  • A, tu mai ai probleme şi cu ungurii, nu? Gen, vor să ne ia Ardealul…păi, ca idee, dacă tu nu vei călca pe-acolo iar eu am să pot să mă stabilesc în Ardealul ăla înainte de a fi luat, sunt complet de acord să ajungă la unguri. Na, măcar o parte de ţară să scape 🙂 Te duci şi tu la peluza deja formată, sunt cele mai ieftine bilete, vă puteţi manifesta în voie acolo, că nici tu n-ai prins foarte multe din ce am scris. Pe bune, unde faceţi voi şcoala? :))

 28. Nu sunt mare cititor de bloguri….am dat search cu eugen grigore si am ajuns la articolul asta. Dincolo de orice luare de pozitie pe situatia etniei (situatie care reprezinta o problema pentru care avem partea noastra de vina), cu pacatele si frumusetile ei, mi se pare cel mai bun articol pe care l-am citit vreodata pe un blog si printre cele mai bune citite in ultimul timp. Pare sa transpara ceva din autorul citatului din header in modul in care gandesti. Promit sa mai citesc si altele cand mai am timp.

  Felicitari

  • Cu mare plăcere 🙂 PS – Scuze de spam, dar e destul de încărcat sistemul, din motive care se văd cu ochiul liber mai sus :))

  • Îmi place mai ales al doilea.
   Şi mor după ideea expusă şi de tine: pe vremea lui Ceauşescu aveam obligaţia să acceptăm ceva prost, acum avem libertatea de a alege dintre ceva prost şi…ceva prost. Da.

 29. Ma bucur…ca mai exista…si tineri romani care nu sunt plictisiti de subiectele astea…”marunte”..
  Si aia cu perioada comunista…sa stii ca nu sunt deloc un fan..al perioadei comuniste…mai ales ca la noi, a fost un comunism sovietic…dar totusi eram ..poate mai fericiti.

  • Să ştii că nu sunt deloc tânăr, dacă la mine te refereai. La Revoluţie aveam 16 ani, aşa că am prins lecţiile la lumina lămpii cu spirt, cele trei haine pe mine iarna, plus căciulă şi uneori mănuşi, statul la coadă pentru raţia aia ordinară plus fugitul după maşina cu carne/unt/orice alt produs, când o vedeam că apare în spatele blocului. Nu ştiam ce aduce, dar lăsam fotbalul şi fugeam să fim primii la coadă. Vedeam noi după aia dacă le folosea părinţilor :))

 30. Cred ca eram frumosi..intr-un sistem urat.! 🙂 (esti tanar si acum….dar oricum..esti de-o varsta cu taicamiu)

  • Aşa se arăta. Atunci vedeai mult mai uşor cine este ok şi cine nu. Acum, cu un sistem care aproape că nu există, oricine e capabil să găsească un colţ în care să-şi ascundă defectele şi caracterul strâmb, cum sunt ele.
   Mulţi înainte tatălui 🙂 Şi te asigur, sunt bătrân :d

 31. “Aşa zic şi eu, că trebuie lăsat acolo unde este. Cât despre bătăi, nu-mi aduc aminte de vreo cafteală recentă pe un stadion englez. În afara lui, da, se mai văd, se mai caftesc, aşa e fotbalul şi la ei. Dar bannere rasiste, înjurături ca la UŞA CORTULUI şi altele în aceeaşi cheie parcă nu sunt, ce zici? Nu de alta, dar la meciurile lor privesc cu cea mai mare plăcere :)”

  A cui este USA CORTULUI? Ce insemna aceasta expresie?

 32. Daca individul asta a fost criminal…tot asa sunt si milioanele soldati, haiduci, partizani, politisti…suntem o planeta de criminali…

 33. Eu nu il consider pe Eugen Grigore criminal.Il consider sofer de autobuz si pentru asta il respect sa vedem unde e instigarea la violenta si ura de rasa in acest caz :))))))))

 34. Salut! Am citit si articolul. E ok! Bine scris. Desi, nu stiu care e varianta initiala. L-am gasit la fel in mai multe pagini. Dar, bravo BogDan pentru modul in care ti-ai mediatizat pagina incat sa fie in ‘top search on google’.
  Ok. Am scris un comentariu si pe ofsaid. Autorul articolui de acolo, in opinia mea, a cam gafat. Cu litere ‘bolduite’, in titlu, e scris cam asa: ‘Eugen Grigore, omul care a omorât 24 de ţigani cu camionul!’. Un om care totusi se da destept si un om care apara corect si egal drepturile raselor, omul care ataca vadit, acei suporteri, ca au ura rasiala, foloseste ACEL cuvant, care, se pare ca in civilizatia si istoria romaneasca recenta, jigneste, aceea natie de oameni care isi spun singuri: ‘Noi TIGANII’.
  Acum, cum in Romania, un respectat domn maghiar, conduce ‘directia anti-rasista…'(nu ii stiu 100% denumirea), e mana cereasca sa primeasca in 2 ore, cateva zeci de motive sa ajunga la FIFA, UEFA, la oraganele europene abilitate cu aceste bannere, cu declaratii gen: Cat traiesc eu, niciun ungur nu castiga campionatul’, imi dau seama ca, orice e posibil.
  Sper ca nu v-am plictisit. Treaba e una: am prieteni TIGANI. Am crescut cu cativa in zona. Am mancat la ei, au mancat la mine. Si, din tot sufletul, nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar, trebuie sa spun ca:
  ‘Nu toti tiganii sunt tigani, dar, toti romanii sunt romani’!
  Respect tuturor!

  OFF: Am citit multe comentarii, dar la un moment dat m-am oprit. Sper ca ceea ce am scris eu, nu se regaseste mai sus. BogDan, nu te stiu. Cred ca e prima oara cand intru pe blogul tau. Dar un sfat: Nu mai jignii oamenii. Nici pe cei din diverse galerii, nici pe cei care, in momente prost calculate, au ajuns aici, si au inceput sa posteze ineptii. insa, continua cu astfel de ‘posturi’. Sunt informative si/sau ajutatoare. Iar eu, vreau sa cred ca sunt corect! De aceea nu imi verific de 2 ori frazele sa vad daca sunt ok scrise. Iar daca totusi, am vreo greseala, o sa dau vina pe tastatura sau pe ora putin inaintata.

  • Varianta iniţială este exact asta, nu a suferit modificări. A fost preluat “as is” şi probabil că aşa va supravieţui. Cât despre organizare şi Google, tot ce am făcut a fost să-l scriu, să-l urc pe Facebook, Twitter şi Google Plus şi mai departe a plecat tăvălugul. De fapt cred că foarte important a fost că l-a urcat cineva pe forumul suprterilor stelişti.
   CNCD-ul la care faci referire este condus de Asztalos Csaba Ferenc. Cred că au ales un maghiar tocmai pentru a simboliza faptul că suntem deschişi şi corecţi. Putea să fie şi un evreu, la o adică, oricum cred că undeva instituţia aceea va fi condusă şi de unul. Şi cred că va fi condusă şi de un ţigan, ŢIGAN în sensul ăla normal al cuvântului, adică desemnând minoritatea.
   Altfel, am să iau în calcul sfatul tău, legat de jignirea oamenilor. Însă, ştii, e foarte greu să suporţi persoane care te acuză exact de inversul lucrurilor pe care le-ai scris pentru că sunt incapabile să înţeleagă ce spun. Na, o să fiu mai atent 🙂
   Şi nu, nu ne-ai plictisit. O părere a unui om nu are de ce să plictisească 🙂

 35. Vreau sa fac o mica precizare…in legatura cu tiganii din Romania.
  In primu rand …mie ca persoana..nu-mi plac. Am vecini..tigani..,cunosc tigani..si chiar ma salut cu ei. Problema…este urmatoarea:
  Ei sunt o problema (fura,sunt camatari, nu-si platesc taxele,ne invadeaza cu muzica lor,si mai multe chestii),dar..stim cu totii ca…sunt la fel de multi romani.,sau poate chiar mai multi…la fel ca tiganii.(si nu vreau ca asta sa fie o scuza pentru comportamentulu tiganilor)
  Si cred ca mai corect ar fi …sa spunem asa…: in Romania..exista o mare masa de oameni…care sunt foarte deranjanti..prin atitudinea lor..si sunt foarte insuportabili..dintre ei facand parte si majoritatea tiganilor din Romania)

  • Există, mai precis, din ce în ce mai mulţi români ţiganizaţi. Cu, desigur, explicaţia negativă a cuvântului 🙂
   Şi nici eu nu mă omor după ei, ba chiar deloc. Însă uciderea, aşa cum visează disperaţii de mai sus, nu poate fi o soluţie cum, în primă instanţă, nu este nici în cazul câinilor maidanezi.

 36. Uciderea……ar fi clar ultima solutie. Nici eu nu sunt de acord cu asta, dar nici integrarea lor in societate nu este o idee buna dupa parerea mea.(cel putin in acest moment)
  Cred ca prima solutie…,ar fi, ca politia sa isi faca bine treaba.!

 37. Bagamias pula in mata ce treaba ai tu cu galeria stelei pizda mica si bosumflata RESPECT EUGEN GRIGORE PENTRU CA SI-A FACUT DREPTATE PENTRU CA A FACUT CE POLITIA NU AVEA TUPEUL SA FACA asa ca mai taci dracu din gura aia spurcata o adunatura de cretin esti tu !!!!!

  • 1. Se scrie “băga-mi-aş”.
   2. Se scrie “mă-ta”.
   3. Poliţia pe vremea aceea făcea mult mai multe decât crezi tu. Nu e vorba că nu a făcut nimic, e vorba că s-a muşamalizat cazul ca să nu ajungă la populaţie. Aşa că taci din gură, pari a avea vârsta când pe vremea aceea nu erai nici măcar dosar, oricât de alcoolizat ar fi fost unul dintre părinţii tăi.
   4. Ce treabă am cu galeria se vede. Reprezinţi exact ce am scris despre ea, tu şi ceilalţi. Vă mulţumesc, mi-aţi dat ocazia să arăt pe viu că ştiu bine cu ce lepre împart stadionul.

   Greşeli mai sunt, să nu te aştepţi ca punctele 1 şi 2 să fie singurele. Alea sunt cele mai flagrante, adică acelea pe care le poţi percepe până şi tu. Din clipa aceasta te-am trimis la peluza celor care nu au dreptul să mai vorbească. E singurul drept pe care ţi-l pot răpi. Pe celelalte, din nefericire, ţi le dă ţara. Aşa că marş afară din casa mea, nu ştii să respecţi o idee, nu ştii să o discuţi, nu ştii nici măcar să scrii.

 38. ma spart de ras urm fraza am ras de m-am prapadit pe jos Este oprit înainte de a mai trimite câţiva pe lumea cealaltă

  • Idiot nick. E ultima oară când comentezi cu el.
   E ultima oară când comentezi dacă nu dovedeşti că ştii să scrii, oricum.
   Altceva nu am ce să spun, că fraza aia numai de râs nu era.

 39. Nu stiu ce credeti voi, dar eu imi doresc DIN TOT SUFLETUL moartea tiganilor! Daca nu… sa fie trimisi undeva.. sa scapam de ei. Sau sa fie tata pusi la respect! M-am saturat sa fiu catalogat drept un tigan de catre straini.. m-am saturat de nedreptatile care le fac.. m-am saturat sa ii vad prin oras cum sfideaza romanii si legea.. m-am saturat de mirosul lor.. m-am saturat de muzica lor de proasta calitate.. m-am saturat de cocalarii care ii imita.. m-am saturat de tot ce tine de tigani.. Orice roman care se respecta uraste tiganii.. pentru ca ei ne afecteaza fie in mod direct fie in mod indirect prin ce fac..
  Daca nu m-ar aresta nimeni, CREDETI-MA ca i-as impusca pe toti fara niciun regret! De la copii la batrani… Toti trebuie exterminati lasand in urma mila.. Ganditi-va ca progeniturile alea, dupa ce o sa creasca o sa fie nu altceva decat niste criminali / cersetori / hoti etc.
  Eu unul m-am saturat sa indur atat fara sa pot face nimic! Ei ne sfideaza toata ziua… dar cand un roman indrazneste sa vorbeasca urat de tigani la TV… altfel sta treaba.. ii sar toti in cap.. Ce drepturi ale omului frate.. pai nu vedeti ca ciorile au mai multe drepturi ca noi, romanii? E tara noastra.. cum le permitem sa isi faca de cap si sa ne faca de ras in halul asta?
  Trebuie sa facem ceva urgent.. Stiu ca exterminarea lor nu e o solutie… suntem totusi in secolul 21.. Dar trebuie sa li se scoata cetatenia romana, trebuie sa nu mai primeasca ajutoare sociale fara sa munceasca, etc. Cati bani pierdem noi din cauza lor.. Nici nu aveti idee.
  Va salut.

  • De fapt, tu te-ai săturat ca autorităţile să nu îşi facă datoria, pentru că asta spune enumerarea ta.
   Eu m-am săturat de un singur lucru: ca eu şi ăia care mai avem ceva pregătire în vene să dispunem de drepturi egale cu tine. Cum nu se poate face nimic nici din ceea ce vrei tu, nici din ceea ce am dori noi…cred că ne rămâne doar să ne luăm la revedere şi să ne ferim cât se poate de mult să intrăm în legătură. Nu de alta, dar nu ai cu ce să o susţii. Nu cunoşti nici măcar drepturile inalienabile ale unei persoane, că de cod penal, Constituţie şi autorităţi nici nu mai discutăm.
   Ţi-am rezervat un loc la peluză, e ieftin.

 40. Nu inseamna ca daca esti ”arien”cum spui tu…inseamna ca esti roman…si daca esti mai inchis la ten nu inseamna tot odata ca esti tigan….tiganii se recunosc pe strada…in localuri dupa …comportament,gesturi….etc;)

  • ARIAN. Aşa se scrie. Şi este termen în limba română, deci se scrie fără ghilimele.
   În schimb, observaţiile sale sunt corecte, doar că în calcul nu trebuie luat doar tenul. Aici trecem însă în explicaţia secundară a termenului de ţigan.
   Ţara e plină de români ţiganizaţi, una peste alta.

 41. Bine spus Saiyan! nenorocitii astia ar trebuie gazati TOTI! cu Nicolae Vlad in frunte! de fapt, pentru nenorocitul ala, asta ar fi cea mai slaba pedeapsa.

  • Neah, greşeşti. Gazaţi merită să fie ăia ca tine. După gazare şi după ce scăpăm de toţi cei ca tine, având creierul chiar mai mic decât penisul din dotare, ne putem aşeza să găsim o soluţie viabilă pentru ceea ce se întâmplă. Câtă vreme există unii ca tine, şi mai dispun şi de drepturi, probleme nu vor putea fi rezolvate.
   Te-am trimis la peluza cu proşti, alături de ceilalţi tovarăşi ai tăi. Tovarăşi de IQ subunitar, desigur.

 42. Am o expresie pentru ăia care se excită ducându-se pe stadion:
  Bunul simţ este precum erecţia…, dacă îl ai se vede.

 43. BogDan, te rog frumos, accepta si punctul nostru de vedere sau macar incearca sa il intelegi. De ce a trebuit sa imi fie teama cand ma duceam de mic copil sa-mi cumpar 2 bomboane de la chioscul din fata blocului? De ce trebuia sa ascult mereu inainte de plecare vorba parintilor “Ai grija, sa nu iti fure tiganii banii.” ? De ce sa nu fiu/fim rasisti ? De ce sa nu moara? De ce trebuie sa ma scuipe unul dintr-un BMW deoarce in viziunea lui e “SHmecher” ? De ce Dumnezeu imi este rusine daca voi calatori vreodata intr-o tara invecinata? Eu, noi, societatea romana, sistemul sa caute solutii pentru ei? Sunt scoli special deschise pentru astfel de prototipe de ciuma goale, oare sa isi mai bata cineva capul si sa arunce banii pe fereastra? La ce rost? Ce face tacsu, va face si plodu, fura da in cap, sparge si asa mai departe ca doar na, e mai profitabil nu ? Raspunde-mi te rog sincer la intrebarile acestea si te rog frumos, hai sa trecem peste partea cu “moartea nu e o solutie”, moartea intradevar nu e solutia in rezolvarea problemelor dar si cand te zbati intre viata si moarte, cu 0 sanse de supravietuire, oare mai are rost sa iti ingreunezi ultimele minute ? Rasismul este justificat, cu exemple vii si mergatoare, te superi pe mine daca bag cutitul intr-unul (tigan) ce incerca sa isi verse “SHmecheria” asupra copilului meu/familiei mele ? Multumesc!

  • Am blocat opiniile care depăşeau măsura. Din câte vezi în comentarii se vorbeşte suficient de moartea lor fără ca eu să opresc discuţia asta. Însă există animale care nu au ce să caute pe aici.
   Despre toate întrebările tale…ar fi multe de spus. Am trăit într-un cartier în care ţiganii făceau razii la ceas de seară ca să vadă ce pot obţine de prin buzunarele celor aflaţi în zona de interes. Aşa că ştiu cum este. Am la poveşti de nu te aştepţi, aş putea să umplu un nou volum referitor la ţigani şi la apucăturile lor. Şi sunt genul de om care nu-i iubeşte mai deloc. Ba chiar nu-i iubesc deloc şi am spus de o mie de ori că sunt o pegră pentru România.
   Însă moartea? Pe bune? Unde suntem, în Sparta, pe vremea lui Hitler? Aşa am ajuns, să rezolvăm o problemă prin faptul că ăia care o generează ar urma să fie ucişi şi aşa a dispărut şi problema? Nu cred că este normal şi nici corect.
   Problema trebuie rezolvată de societate şi de cei care reprezintă segmentul legal al acesteia. Legi există, ele ar trebui să fie şi aplicate. Când se va întâmpla asta, problema se va rezolva. Deocamdată suntem la punctul la care atiitudinea lor este încurajată de oamenii legii pentru diferite avantaje, mai ales financiare. De aici pleacă rezolvarea. De ucis este uşor şi asta nu vorbeşte decât despre cât de incapabili suntem să gândim puţin mai departe de ceea ce ne-ar uşura munca şi ar lua responsabilitatea de pe umerii noştri.

 44. Salut! D-le BogDan,ii multumesc lui D-zeu ca mai exista oameni civilizati precum dvs. Spun asta pentru ca am vazut multa rautate si rasim care zace in mintea multor oameni.
  Ingrijorator este ca nationalismul a luat amploare. Multi huligani de pe stadioane sunt membri organizatiei Noua Dreapta. Inteleg cand suporterii scandeaza ceva porcos la adresa unor jucatori,dar sa afisezi bannere cu slogane cu caracter rasist : “respect eugen grigore”. ” am avut si vom avea boala pe tigani”. “un milion de ciori, o singura solutie: antonescu!”,e prea de tot! Asta este rasism 100%! Cum credeti ca se simt jucatorii romani de etnie rroma precum Banel Nicolita cand vad acele bannere? Cum credeti ca se simt rromi cand aud acel slogan:” un milion de ciori ,o singura solutie: antonescu!”…? Pentru rromi cuvantul Bug sau antonescu inseamna: deportare,ghetoizare,frig,foamete,
  insetare,lipsa de sanitatie,etc,etc. Ar fi frumos sa afiseze si un etnic rrom cu un banner pe stadion cu sloganul : 15 milioane de ciori latinizate de catre autenticii romani latini,o singura solutie: stalin! Desigur,nu! Am observat ca atunci cand sunt linsati rromi ,acei criminali sunt sunt respectati de romanii majoritari si considerati eroi. Nu pot decat sa privesc scarbit cum rautatea zace si ii macina pe rasisti. Eroi nu sunt cei care omoara,ci sunt acei oameni care salveaza vieti. Cati huligani de pe stadioane sau rasisti care le doresc moartea rromilor prin imparfumare cu Ziklon B cunosc istorie? Nu se rezolva nimic dorindu-le moartea,deportatea in Auschwitz sau in Transnistria. Semanand vant,vor culege furtuna! Asa vor culege Indiferentii si rasistii,D-le BogDan. Exact asa spuneau si nazistii despre evrei: sunt rai,sunt lacomi ,vor doar bani,sunt profitori, paraziteaza, s.m.d.a/fapt ce a condus la Holocaust. Cine uita istoria risca s-o repete.

  Am citit un comentariul unui stimabil domn care se intituleaza “cosmin”. Daca dansului ii era teama se meaga pe strada sa isi cumpere bomboane de la chioc,pentru ca ii era frica sa nu fie batut si talharit de rromi,poate ar trebui sa-i reamintesc ca in urma cu ceva timp,rromii erau omoriti pe strada doar pentru pentru etnia lor. Cel mai rusinos lucru este sa mori in secolul XX doar pentru etnia ta. Daca astazi parintii dansului ii da bani sa-si cumpere bomboane, in urma cu cu ceva timo,parintii unor copii imparteau bomboane gratis copiilor “colorati” la marginea gropii comune. Acei copii nici nu apucau sa se bucure de bomboanele primite ca erau executati in cap. Ce parinti buni…dimineata isi sarutau propri copii si sotiile,si la pranz ii exterminau pe-ai altora. Seara la culcare isi sarutau din nou copii si sotiile de parca nimic nu s-ar fi intamplat. Monstri.

  • Ce spuneţi dumneavoastră acolo este frumos şi normal. Rasismul nu a fost vreodată o soluţie şi istoria ne-a arătat asta. Ba mai mult, singurul lucru pe care l-a reuşit a fost întărirea comunităţilor pe care şi le dorea dispărute, rase de pe suprafaţa pământului.
   Eu despre Noua Dreaptă am mai vorbit. O adunătură de nimeni, incapabili să treacă de ură, incapabili să dispună de ideile proprii. Lipsa de creier, de cultură generală şi ura au dus la singurul lucru posibil, adoptarea unei atitudini naţionaliste bazată nu pe valorile de care dispunem, ci pe eliminarea elementelor considerate improprii dezvoltării naţiunii. Nişte cretini care produc deservicii inclusiv puţinelor fapte bune născute din naţionalismul la care fac referire.
   Cu toate acestea, problema rămâne şi este mare. Toate sentimentele de mai sus nu au apărut degeaba. Etnia de care discutăm nu este fără de pată şi lucrurile vor continua să fie la fel. Nu este în sângele ei să muncească, să fie corectă, să se integreze. Şi cumva toate acestea trebuie împăcate, pentru că altfel avem neşansa de a ajunge să vedem repetate evenimente ca acelea de la Târgu Mureş, doar că mult mai sângeroase ţinând seama de realităţi. Şi ar fi mare păcat.

 45. D-le BogDan,scandarile rasiste la adresa etniei rrome de pe stadioane trebuiesc imediat pedepsite. Statul Roman
  intezice cultul cu caracter nazist si fascist,pedepsindu-se cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani. Deocamdata ion antonescu este oficial criminal de razboi care a comis crime impotriva umanitatii. Elogierea lui ion antonescu aduce mari ofenese la adresa minoritatii evreiesti si rrome. Aceste scandari rasiste la adresa etniei :”am avut boala si vom avea mereu boala pe tigani”,este un indicator al empatiei societatii romanesti fata de etnia rroma . Poate-ar trebui reamintit din cand in cand radacinile istorice ale problemei. E drept ca si ei,au partile lor rele ce implica de multe ori repulsie insa pana la faptul de a condamna un popor ,cand tot timpul i-am slugarit “fiind foarte primitori”,oferindu-le ce aveam mai bun si de multe ori – degeaba -,e mult prea mult. Intr-adevar,etnia nu e fara de pata,dar societatea romaneasca au facut din rromi paria. Excluderea sociala a rromilor care a durat mai bine de jumatate de mileniu,a creat un mare handicap care nu poate fi reparat in 23 de ani ,d-le BogDan. Romii nu s-au intergrat! Si cum s-ar fi putut integra intr-o tara in care timp de secole au fost omoriti,inrobiti,exploatati economic pe o amarata de mamaliga din orz,vanduti cu ocaua ca pe niste vite pe doi boi si o pereche de tangiri,haituiti,deportati,genocidati,
  alungati si continua si acum sa fie dispretuiti si urati!? In general recoltam ceea ce am semanat: am semanat ura de rasa,xenofobia,lipsa de respect fata de fiinta umana,lipsa de solidaritate chiar si intre noi romanii… Doresc sa evidentiez ca rasismul nu a aparut in urma comportamentului antisocial al rromilor,evreilor,ci pur si simplu este vb de un concept rasial – determinismul biologic : inegalitatea biologica a raselor umane. Concept cu care a debutat nazistii in secolul XX cu represalii care aveau un sprijin in ideologia cu caracter rasist – determinismul biologic. Asfel de stereotipuri care circula in Germania nazista si in Romania ai anilor 40″:evrei si rromi paraziteaza,sunt lacomi, profitori,murdari si lenesi ,au condus la holocaust si la genocidarea rromilor: unii genocidati,altii deportati In Transnistria. Astazi cand se mai vb despre holocaust sau despre deportarea rromilor,
  oamenii rau intentionati justifica aceste atrocitati acuzand rromii ca au un comportament antisocial. O mica precizare: infractorii sunt o categorie sociala aparte,cu o mare diversitate comportamentala. Fiecare infractor este un caz particular. Din aceasta cauza propunerea unei tipologii a infractorilor este imposibila. O seara buna d-le BogDan!

  • Da, clar, numai ţiganii au fost exploataţi. Absolut, cum să nu! Ceilalţi n-au muncit tot pentru mai nimic? Asta deja seamănă a propaganda asociaţiilor care se ocupă cu drepturile ţiganilor, şi nu o înghit nici pe asta, la fel cum nu înghit nici îndemnurile la moarte. Ce naiba?
   În ceea ce-l priveşte pe Ion Antonescu, din punctul meu de vedere este unul dintre puţinii români care şi-au iubit ţara. El, Nicolae Iorga, Petre Ţuţea. Culmea, toţi ăştia care şi-au iubit neamul au fost declaraţi, în general, ca nefiind frecventabili. Au avut grijă tovarăşii să ne ofere alte simboluri, de preferinţă roşii.
   Fiecare are greşelile sale. Nu există oameni fără de pată. Iar faptul că Ion Antonescu este declarat criminal de război, şi este aşa ceva, nu trebuie să mă facă să nu apreciez ceea ce este de apreciat. Nimic nu este alb şi negru.

 46. Daca altii v-au exploatat economic asta nu inseamna ca Tarile Romanesti avea dreptul sa-i exploateze pe rromi,d-le BogDan. Inrobirea rromilor care a durat jumatate de mileniu este cea mai grava forma de discriminare a rromilor. In nici o tara din Europa nu s-a practicat robia colectiva. Desi, “robia” nu este termenul corect,termenul corect este “sclavie”. Robii tigani erau sclavi pentru ca erau vanduti cu ocaua. Pe cand iobagii si serbasii nu puteau fi vaduti pentru ca erau legati de glie. Tarile Romanesti foloseau termenul de “rob” ca sa diminueze gravitatea situatiei. Eu nu ma cert cu dvs,d-le BodDan,ci doar evidentiez ca datorita noua rromii au ajuns paria societatii.
  I-am respectat vreodata sau i-am tratat ca pe egalii nostri?
  Desigur,nu! Vad ca incepeti sa frizati cu reaua credinta.
  Tonul dvs este unul ridicat. Banuindu-ma ca sunt vre-un ONG-ist sau de etnie rroma,ganditi antisemit. Daca dvs spuneti ceva pozitiv despre ion antonescu,petre tutea,sau despre nicolae iorga,inseamna ca suneti fascist? Desigur,nu!
  Iar cat despre generalul ion antonescu,daca dvs aveti o parere buna despre el ,va respect opinia,dar asta nu inseamna ca sunt si de acord cu opinia dvs,d-le BogDan.
  Daca un fost Sef de Stat si-a iubit doar neamul neaos,pe celalat parvenit l-a genocidat si deportat. Eu,unul,nu pot respecta un un care si-a genocidat propri cetateni,d-le BogDan. Nu toti oamenii care au facut istorie merita sa li se scrie numele cu Majuscule! Prea mult sange nevinovat s-a scurs… O seara buna!

  • Eu stau doar şi mă gândesc la cum erau lucrurile în regimul trecut. Nu era toată lumea legată de glie? A fost ceva diferit? Asta spuneam. Vă acord toată dreptatea. Singura diferenţă între robii români şi cei ţigani era că cei din urmă puteau fi vânduţi. Acum, nu ştiu…dumneavoastră care spuneţi că era mai bună, sclavia pe termen lung sau sclavia pe termen scurt? Aţi înţeles, cred, că nici una din ele.
   Şi aici avem problema. Sub acoperirea corectului din punct de vedere politic negăm drepturile celorlalţi de a avea parte de aceeaşi recunoaştere când vine vorba de suferinţă. Nici o suferinţă nu este mai presus de o alta, tradusă prin piele sau rit. M-am făcut înţeles, da? 🙂
   Normal că nu sunt fascist. Nu vreau moartea, deportarea sau
   încarcerarea nimănui pe alte motive decât cele legate de suportarea unor rigori ale unei legi drepte. Apreciez ce este de apreciat, critic ce este de criticat 🙂
   Iar tonul meu v-a înşelat. Discut mai în forţă de obicei, nu mai nervos 🙂

 47. eugen grigore a fost un erou care a luptat impotriva invadatorilor tigani, care i-au omorat familia, trebuia sa omoare mai multi! Tiganii ne extermina si ne tin in mizerie, trebuie sa na aparam si sa ne asiguram o tara pentru noi si pentru copii nostri albi! Nu valuati dupa ce zic UE< ONU< politicienii democrati, democratia este gandita de evrei sa ne omoara pe toti, incet, ca o tigara. Trebuie sa ne curatam si aparam tara, tiganii sunt cea mai mare amenintare la adresa supravietuirii noastre, mai rai de 100 de ori decat turcii, rusii sau comunistii. daca nu ne luam tara inapoi o sa fie din ce in ce mai rau. Asta e tara noastra, nu au tiganii ce cauta aici, nu avem nici o datorie fata de ei. Dupa fam lui Eugen Grigore cati romani au fost omorati sau nenorociti pe viata de ciori? cate romance fortate sa se prostitueze sau violate de tigani? nu vedeti ca toleranta oricat d emica este o greseala?? 0 toleranta ptr invadatori!

  • Dar comuniștii au ce să caute aici? Că din datele mele aș spune că victimele lor sunt mult mai multe decât vor putea fi vreodată victimele celor de etnie romă? 🙂
   Una peste alta, nu sunt de acord cu aproape mai nimic din cele pe care le spui, dar asta nu înseamnă că nu știu că avem o problemă cu etnia rromă sau că etnia rromă reprezintă o anume problemă pentru statul român. Una care trebuie rezolvată, dar nici pe departe prin epurare, asta este o metodă care ține de alte vremuri și timpuri 🙂

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.