District 9 (2009)

Ăsta e un film pe care l-am văzut de ceva vreme, dar mi-am amintit de el văzându-l livrat acum ceva zile de nu mai știu ce televiziune.

Pe scurt, o civilizație extraterestră tolerată pe pământ într-un fel de bantustane, una care arată pe undeva pe lângă un crevete cu două picioare, mare amatoare de conserve pentru pisici și cu care izbucnește un conflict care va duce, desigur, la moartea multora. Nu vă zic mai mult despre film, că poate vreți să vă chinuiți singuri.

Am stat și l-am privit prin prisma faptului că filmul a obținut ceva nominalizări la Oscar. Vreo patru, dacă-mi aduc bine aminte. Motivația îmi scapă. Fie Oscar-ul a ajuns un fel de premii muzicale românești, fie scenariștii și industria de filme au ajuns atât de jos încât ne-am putea apuca să vizionăm din producțiile moderne indiene, că s-ar putea să fie mai atrăgătoare.

Altfel, la naiba, creveții ocupă o parte din Johannesburg care a fost denumită District 9 (mișto să fie duși tocmai acolo, probabil că albilor nu le mai ajungea vânătoarea de negri), ordinul de evacuare pornește nebunia, între un crevete și-un nene băștinaș se înfiripă o anume pretenie și colaborare, iar finalul te lasă să te gândești la faptul că pe filmul ăsta s-au cheltuit bani.

Pe scurt, din punctul meu de vedere avem de-a face, din nou, cu o sinistroșenie cum rar se găsește. Nici măcar efectele speciale, pe-acolo pe unde sunt, nu-l salvează și nu găsesc vreun motiv logic pentru care cineva ar putea aprecia realizarea. Și nu, faptul că pe viitor ar putea interveni o asemenea situație și că te lasă puțin să te întrebi cum ar fi dacă? nu este suficient. Când un film se dorește a fi o parabolă trebuie să ofere ceva mai mult decât un joc slab, o poveste străvezie și un scenariu la limita penibilului.

Concluzia finală este că filmul este o simplă caricatură, după chipul și asemănarea creveților iubitori de mâncare pentru pisici.

IMDB

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.