De ce râgâim de mici pe 1 Mai?

4 Mai 1886. Chicago, Haymarket Square. O demonstrație prelungită a muncitorilor care cereau o zi de lucru de 8 ore. În ziua de dinainte poliția ucisese deja un protestatar și rănise mai mulți. În piață, o persoană aruncă o bombă în poliție. În explozie ar fi murit șapte polițiști, patru muncitori și alte câteva zeci de persoane ar fi fost rănite. Spun “ar fi” pentru că datele de la acea vreme sunt cumva incerte și contradictorii, dar aceasta este varianta cumva universal acceptată la ora asta.

Sunt arestați opt anarhiști, opt conspiratori. Așa le spunea la acea vreme, termenul se referă la premeditare, vorba aia, când vii cu bomba la tine și o dai în polițiști se presupune că ți-ai dorit și organizat clipa asta. Șapte dintre ei sunt condamnați la moarte, unul la 15 ani de închisoare. Două pedepse cu moartea sunt comutate, un alt arestat se sinucide în pușcărie. Ceilalți patru sunt executați prin spânzurare pe 11 Noiembrie 1887.

Evenimentului i s-a spus Haymarket Massacre sau Haymarket Riot.

Acestea sunt evenimentele care au stat la baza zilei de 1 Mai așa cum o cunoaștem noi azi, ca Zi Internațională a Muncii. Desigur, ca să ajungă ce a fost azi a fost nevoie de Congresul Internațional Marxist-Socialist (sau Congresul Internaționalei Socialiste) de la Paris, din 1889, care din motive politice a decis că are nevoie de o zi de propagandă proletară și că ziua asta ar fi cea mai bună dintre ele. Vorba aia, nu morții contează, ci vii care reușesc să se urce pe ei. Cel mai probabil acesta este și motivul pentru care americanii au ales ca Labor Day să se țină în prima zi de luni din septembrie, ca să se depărteze de bolșevismul apărut în jurul acestui tragic moment.

Așa că azi, de 1 Mai, noi râgâim de mici pentru a aniversa niște evenimente dureroase și tragice, folosite în scop politic de către mașina comunistă de propagandă. Poftă bună, sărbătoare plăcută, na, din astea.

A, era să uit, ziua de muncă de 8 ore nu este clară nici azi…

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.