City hall (1996)

Am văzut acest film destul de târziu vizavi de apariţia sa, şi nu sunt sigur că am ratat ceva. Chiar dacă ni-l propune pe Al Pacino, aş putea spune că nu propune deloc unul care să mă facă să vibrez, aşa cum s-a întâmplat cu multe dintre filmele în care a jucat.

Tema este simplă şi reluată a nu mai ştiu câta oară. Primarul corupt, încrengătura de interese aferente, şi trei morţi care-l vor face pe ajutorul de primar să deschidă mai mult ochii.

Scenariul mi s-a părut slab, existând momente în care pur şi simplu am vrut să derulez, pentru că ceea ce aveam în faţa ochilor nu se potrivea cu acţiunea. Există multe clipe în care filmul lâncezeşte, în care actorii, de altfel buni, dorm în lipsa unor replici adecvate. Pe deasupra, finalul mi se pare mult prea brusc şi lipsit de tensiune, în contrast cu momentele în care ni se arată cum se ajunge în vârful piramidei. Am rămas deziluzionat, pentru că se putea mai mult, iar la un film care include o astfel de temă şi garnitura respectivă de actori nu poţi să dai cu bâta în baltă la sfârşit.

Al Pacino este aşa cum îl ştim. Are grimase, are mimică, are şi discurs, deşi acela pe care îl ţine la înmormântarea băieţelului negru este cel mai puţin credibil din toate pe care le ţin minte. Nu a mai avut forţă, nu a mai dispus nici de inteligenţa nativă cu care era dotat, a fost cumva în stilul celor propuse de politicienii români. Normal, aici am putea spune că asta este şi ideea, că peste tot lucrurile stau la fel când vine vorba de politică, dar eu zic totuşi să nu exagerăm cu treaba asta. În schimb l-am remarcat pe John Cusack, un actor căruia nu i-am dat foarte multă atenţie, dar care reuşeşte, din punctul meu de vedere, să se situeze deasupra partiturii interpretate de ilustrul său şef. Să nu uit să-l amintesc pe Danny Aiello, pe care nu mă aştept să-l văd vreodată jucând prost, ca şi pe Martin Landau, şi el fiind exact ceea ce trebuia să fie în rolul judecătorului măcinat de remuşcări.

Una peste alta, “City Hall” este pentru mine un film dezamăgitor. Poate că nu am înţeles eu bine lucrurile, dar am senzaţia că este o peliculă care a apărut doar pentru că-l includea pe Al Pacino şi care sunt sigur că a vândut, exact din aceste considerente. În rest, nimic special, poate doar câteva momente ale lui Cusack, excelente, care reuşesc să mai salveze din gustul amar apărut la fiecare minut vizionat.

IMDB

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.