Celle que vous croyez/Who you think I am (2019)

Ăsta este primul film la care, de foarte multă vreme, decid să scriu câteva rânduri separate. Pentru că merită. Cumva normal să fie așa, în timp ce Hollywood-ul se ocupă de pelicule de proastă factură, francezii decid să pună pe tapet ceva care chiar să conteze. Care chiar să dispună de o problematică. Care chiar să fie film.

Și probabil problematica este principalul lucru care ține filmul ăsta pe picioare. Și nu, “Celle que vous croyez” nu se oprește la un singur subiect, ci propune mai multe. Unele dintre ele îngemănate, dar la fel de diferite ca și cele care nu au nici o legătură la prima vedere. Este un carusel în care te afunzi din ce în ce mai tare și din care constați, la final, că nu prea poți să mai cobori. Caruselul a devenit tu și când lucrurile se întâmplă așa ele sunt greu de evitat chiar și cu ajutorul specialistului.

Filmul nu este ușor de dus. Discuțiile de acolo, modul de a pune problema, existența unui terapeut pe tot parcursul filmului, toate acestea creează un film dens, cu multiple variante de rezolvare și înțelesuri, cu ceva exerciții serioase de introspecție, cu dureri și, nu în ultimul rând, cu câteva filmări absolut impecabile. Una dintre ele este aceea în care ea se uită, în gară, la un el care este incapabil să o recunoască. O să vedeți voi despre ce este vorba, mie personal mi-a tăiat răsuflarea porțiunea aceea. Așa, deci nu este ușor de dus. Am făcut destule pauze în care să mă pun un pic pe picioare. Cam smulge din tine, iar discuțiile, dialogurile excelente, tot ce răzbate din ele, toate acestea sunt lucruri care pun la treabă și obosesc. Eu am avut nevoie de mici pauze.

La final să o amintim și pe protagonistă. O Juliette Binoche absolut impecabilă, o actriță care a priceput perfect despre ce este acest rol și care-l duce până la capăt cu o lejeritate și naturalețe care pe unele locuri este chiar de speriat. Ea face ca lucrurile de acolo să fie și mai vivide decât ne putem noi închipui că sunt, să facă din rețeaua aia socială un lucru care să fie exact ceea ce poate la ora asta nu suntem capabili să credem că poate fi. Și, desigur, să facă dintr-un om ceea ce uneori nu suntem capabili să admitem că poate ajunge.

Pe scurt, nu-l ratați. Nu cred că-l prindeți la mall, ăsta nu este film de nachos și floricele, dar na, sunt și eu pe aici, vă pot da câteva idei 🙂

IMDB

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.