Celelalte Cuvinte, trup și suflet pentru muzică

Greu, da.

Greu să te refaci după un concert al lor. Greu să scrii ce ai văzut și simțit acolo. Greu să crezi că acel concert este în România, al unei trupe românești. Greu să aștepți să-i vezi din nou.

Celelalte Cuvinte au oferit din nou o demonstrație a faptului că sunt, probabil, una dintre cele mai bune trupe pe care le avem, dacă nu cea mai bună. Mai ales pentru că în cazul lor a fost întotdeauna vorba de muzică. Într-o lume rapidă și nebună, în care totul se modifică după gusturile din ce în ce mai discutabile ale publicului iar muzica se dezbracă din ce în ce mai des de tot ceea ce ar putea-o face să reziste timpului, Celelalte Cuvinte au mers mereu pe calea cea grea, aceea a lipsei de concesii când vine vorba de calitate.

Și asta s-a văzut la fiecare nou album pe care l-am primit din partea lor, inclusiv la acel “NOS”, probabil cel mai discutat din istoria trupei.

Iar Celelalte Cuvinte au arătat, dacă mai era nevoie, că vor fi întotdeauna ceea ce au fost mereu, indiferent de forma în care aleg să-și prezinte muzica. Și acest acustic de “Trup și Suflet” nu a făcut excepție. Am avut în el și sensibilitatea aparte a formației, și forța consacrată a unora dintre piese, și tehnica fantastică a celor patru și, mai ales, și mașina perfectă pe care componenții trupei o formează de atâta vreme. Peste toate, am avut un sunet perfect, semn că Ovidiu Roșu este una dintre rotițele principale în tot acest amalgam de trăiri și vise, atât de bine închegat, atât de bine pus la punct, atât de gata să lase ascultătorul să pătrundă cu adevărat muzica.

Mă bucur că sala a fost plină. Din comunicatul de presă al organizatorului am înțeles că s-a cântat cu casa închisă. În condițiile în care Orphaned Land a adunat 200-250 de oameni la Silver Church, iar acesta nu este singurul exemplu pe care-l pot da când vine vorba de audiență scăzută la concertul unui nume de afară, să ai 1.000 de oameni la concertul unei trupe românești spune totul despre locul acesteia în preferințele și sufletele oamenilor. Iar sala cinematografului Patria, deși m-am temut puțin de ea, a fost locul perfect pentru această seară, deși nu sunt chiar adeptul statului pe scaun. Bine, greu de spus că puteai face altceva. Celelalte Cuvinte s-au asigurat că țintuiesc publicul de scaun încă de la primele acorduri și acolo l-au ținut, făcându-l să-și țină de multe ori respirația, parcă pentru a permite aerului să aducă notele mai repede la el.

Călin Pop, chitară acustică. Marcel Breauz, bas. Tiberiu Pop, pian. Leontin Iovan, tobe. Ovidiu Roșu, sunet. Celelalte Cuvinte, trup și suflet pentru muzică.

Așa cum au fost pe parcursul unei seri care vă rămâne pentru totdeauna imposibil de explicat până la capăt, dar trup și suflet alături de noi, cei care am fost acolo.

De final, o mare bilă albă pentru organizare, pe care o pot considera impecabilă din toate punctele de vedere, inclusiv în ceea ce privește ieșirea și intrarea în cinematograf pentru pauzele de țigară. Lucru de care s-a ocupat inclusiv Blackhawk Security, firma care a asigurat paza evenimentului și, știind acum că ea a fost cea însărcinată cu acest lucru, știți și că evenimentele neplăcute nu aveau cum să existe.

Cronica, aici.

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.