Ce cred că trebuie să înțelegem după drama lui Patrick Ekeng

Am citit până acum orice am putut citi pe tema asta. Am citit și păreri pe care nu doream să le citesc, am văzut și jurnaliști care dau deja verdicte, care cunosc deja că lucrurile nu au mers bine, care au elucidat deja cauza morții chiar și-n lipsa autopsiei. Să le lăsăm pe toate deoparte.

Trebuie să pricepeți ceva.

Ceea ce i s-a întâmplat lui Ekeng vi se poate întâmpla oricăruia dintre voi. Se poate întâmpla azi, mâine sau peste X zile, contează mai puțin când. Contează că se poate întâmpla. Mi se poate întâmpla și mie. Mulți dintre noi ieșim să jucăm, intrăm noi înșine pe terenuri. Este drept, mai mici, dar nu are nici o legătură. Controalele noastre medicale nu sunt nici măcar la nivelul celor ale INMS și vă asigur că medicii sunt perfect capabili să confunde lucrurile și să-ți spună că este bine când de fapt nu este deloc așa. Ne expunem zilnic unor pericole despre care nici măcar nu știm de unde vin. Și pericolele se pot sparge la orice oră în capul nostru.

Poate că a venit vremea să pricepem că viața se poate stinge într-o secundă. În secunda aia în care Ekeng se prăbușește ca un lemn pe terenul de fotbal. Doar de atât este nevoie. O secundă și câteva zeci de kilograme se izbesc de pământ, iar ultima suflare pleacă încet de pe buze.

Poate că a venit vremea să pricepem că lucrul de care trebuie să ne bucurăm este viața. Nu de gol, nu de victoria echipei noastre, astea nu sunt nici măcar sare și piper, ci de viață. Să ne bucurăm de faptul că suntem în tribune și asistăm la un spectacol. Poate că a sosit vremea în care fotbalul, sportul în general, să nu mai fie considerat o modalitate de a defula, ci una de a ne bucura. Poate din drama lui Ekeng putem face pasul către punerea spectacolului vieții acolo unde era, căci vă pot spune că era. Poate că asta va duce la mai multă atenție și-n alte zone care acum nu arată foarte bine. Poate că o concetrare a noastră asupra vieții va duce și la observarea zonelor cu probleme și prin atenția noastră îndreptată asupra lor îi vom putea face și pe ceilalți să reacționeze. Pe cei care pot schimba lucrurile.

Poate că nu mai trebuie să mai înjurăm mamele dinamoviștilor, ci să le apărăm de sisteme defecte. Poate nu mai trebuie să considerăm că suntem steliști ca să ucidem un rapidist, ci să-l apărăm de sistemele defecte. Poate că trebuie să nu ne mai dăm viața pentru echipă, ci pentru viață. Poate nu mai trebuie să ne mai iubim echipa mai mult ca pe mama, ci să ne iubim viața și să avem grijă să o păstrăm alături de a celorlalți și așa să o păstrăm și pe a lor.

Poate că sistemele defecte se vor face bine dacă vom fi mereu cu ochii pe ele. V-am mai scris de ele aici. Țara asta este prea bolnavă ca să mai avem timp de rahaturi.

Poate că asta e vremea.

Iar dacă nici acum nu este, atunci Moartea domului Lăzărescu va continua să nu fie un film, ci o realitate.

Mai vedeți o dată filmul. Mai vedeți o dată secunda lui Ekeng.

Și-apoi luați o decizie.

Vă asigur că ea, alături de deciziile altora, cu cât mai mulți cu atât mai bine, poate schimba și filmul și drama de aseară.

Deocamdată pe terenul de fotbal din Ștefan cel Mare spectatorii nu au asistat la un spectacol al vieții ci la o nouă proiecție sinistră a peliculei lui Cristi Puiu.

Anterioara se făcuse pe 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv. Și încă ne doare.

6 comments
    • Salut, Marius. Da, așa este. Le-am folosit strict pe cele mai mediatizate în perioada asta ca să priceapă lumea bine despre ce vorbesc. E greu să spargi atenția în exemple mai mici, mai ales dacă lumea nu știe despre ele. Astea au fost la îndemână acum. Altfel, da, din cauza sistemului sau a multiplelor sisteme defecte se moare în fiecare zi, probabil.

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.