Călin Pop & Marius Pop – In-Fusion (2017)

Multă lume spune despre ei că au fost și sunt cei mai buni chitariști de care dispune rock-ul românesc. Poate că așa este. Poate că așa va fi. Nu este rolul meu să fac o comparație, am priceput de mult că nu are rost. Cert este un lucru: Călin știe să scoată sufletul dintr-o chitară într-un mod irepetabil, cu o forță de expresie și o candoare rar întâlnite, iar pe Marius eu personal îl consider extraterestru când vine vorba de chitară, altfel nu-mi pot explica lucrurile pe care le face cu ea. Și la fel îl consideră și Paul Ciuci, de exemplu :)

De prezentat nu cred că trebuie să-i mai prezint pe cei doi. Călin prestează cu Celelalte Cuvinte, Marius prestează cu Smiley și este și inițiatorul The M Theory, un proiect jazz-fusion cu care a scos și un album. Bun album, apropo, dat naibii de bun.

Și oamenii ăștia doi s-au adunat pentru un album. Un album care am înțeles că a fost realizat în mare parte prin corespondență, iar pentru asta ar trebui să mulțumim internetului. De adunat trebuiau să se adune ei și data trecută, când cu proiectul Thamyras, dar asta este, probabil că așa au fost lucrurile să fie. Bine că au ieșit de data asta.

După ce asculți In-Fusion este foarte greu să spui ce te-a lovit. Este genul acela de album care trece prin tine, îți lasă sufletul să se umple de el și la plecare îți dă senzația că acolo a explodat ceva. Și, așa cum spuneam, nu știi ce te-a lovit. Să fie muzica despre care nu credeai că se poate face pe meleagurile astea? Să fie aranjamentele alea fantastice? Să fie tehnica aia de pe altă lume a celor doi? Să fie momentele în care Marius “o ia pe câmpii” în pasaje unde nu te-ai aștepta să facă asta, rezultând niște momente care sună de-ți stă ceasul muzical pe loc? Să fie fluența incredibilă a pieselor, fiind unul dintre puținele albume ascultate de mine pe care totul curge natural, pe care piesele sunt parcă făcute anume să vină în formula în care sunt ele puse pe disc? Să fie arhitecturile alea de sunete clădite de doi oameni cu o abordare și interpretare diferită, arhitecturi care nu ar fi perfecte dacă nu ar fi alcătuite din doi oameni atât de deosebiți, muzical vorbind? Greu de spus. Cert este că albumul vine, îl asculți, după care te lasă absolut blocat.

Ceea ce avem în In-Fusion este, din punctul meu de vedere, o bijuterie rară. Un produs în care doi oameni aparte, deosebiți în genere, dar iubind același lucru, se pun în slujba muzicii și o lasă să zburde liberă prin ei. Probabil că și legătura tată-fiu aduce ceva în discul acesta, pentru că nu poți scoate un In-Fusion dacă nu știi precis ceea ce se află în venele celuilalt, dacă nu simți și ultima picătură de suflet pe care o poate oferi. Ce este pe disc nu este din lumea asta, cel puțin nu din lumea muzicală. Pe discul acesta discutăm mai ales de lumea afectivă. Și nu faceți greșeala să credeți că discul este extrem de abordabil, căci nu este. Are momente când forjează-n tine toate amintirile pe care le ai despre muzică, despre jazz, despre sonoritățile aparte cu care vine la pachet, despre cum pot fi lucrurile puse într-o piesă.

Per ansamblu, probabil cel mai bun album ascultat anul acesta și spun asta nu doar pentru că, așa cum știți, sunt un fan declarat al celor de la Celelalte Cuvinte. Nu. Este cel mai bun album ascultat anul acesta pentru că nimic din ceea ce am trecut prin urechile mele nu a propus ceea ce propune In-Fusion, adică o lecție de virtuozitate și sensibilitate desăvârșită executată cu o acuratețe pe care nu am mai întâlnit-o. Și zic să ne bucurăm că oamenii ăștia sunt de aici, de la noi, și că au decis să stea pe aici. Avem cu ce ne mândri. Albumul ăsta ar face fără probleme față afară, așa cum și minimum trei albume Celelalte Cuvinte ar cam da clasă unor trupe cu nume în anumite genuri muzicale.

Eu vă recomand să-l cumpărați și să-l ascultați. Așa ceva nu merită să se piardă, mai ales că apare atât de rar. Este incredibil de… din altă lume.

Mulțumesc, Călin, mulțumesc, Marius. Și pentru acest album, dar mai ales pentru că ați decis să împărtășiți cu noi, și implicit pentru noi, talentul imens de care dispuneți.

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
%d bloggers like this: