“Ca pe vremuri”… exact așa a și fost

Auzind că am să ajung la concertul acesta, un prieten mi-a spus că de la o vreme mă duc numai la manifestări de boșorogi. Discutând cu altcineva despre ceea ce urma să se întâmple pe scena de la Arenele Romane, am mai aflat o părere interesantă. Conform acesteia, evenimentul respectiv aduna o formație activă și vizibilă (COMPACT, poate cea mai activă din România, zic eu), o formație tehnică (HOLOGRAF) și o formație cu o imagine imensă (IRIS) și dintre cele trei nici nu știi cu cine să începi și cu cine să termini. I-am dat dreptate, nici eu nu aș fi știut ce și cum să aleg, iar asta a fost sarcina organizatorilor. Și ei se pare că au ales mai ușor decât mine, așa că formula a fost Compact – Iris – Holograf. Nu cred că s-a supărat nimeni și nu cred că s-ar fi supărat cineva pe ceva, oricare ar fi fost calea aleasă.

Am ajuns puțin mai târziu, așa că am ratat să-i văd pe cei care au deschis de facto evenimentul. Este vorba de Wings Of Hope, o trupă de puști talentați. I-am văzut în câteva ipostaze pe YouTube, sunt la început, au un drum lung de parcurs, dar par a promite că viitorul rock-ului românesc ar mai avea o șansă. Vedem cum evoluează, sper să nu intre și ei în malaxorul de talente în care s-a transformat de ceva vreme industria neaoșă de profil.

Așa că am ajuns exact când pe scenă au urcat cei de la Compact. Acum, despre ei sunt aproape inutile cuvintele. Nu știu dacă există om care să nu știe ce este Compact și cine este Paul Ciuci. Și așa cum am spus mai sus, nu știu o formație care să cânte mai mult ca ei. Practic este singura trupă pe care o cunosc făcând ceea ce trebuie să facă o trupă: să fie lângă oameni. Compact cântă peste tot, indiferent dacă evenimentul este mare sau mic, privat sau deschis și chiar am să-l întreb cândva pe Paul dacă au rămas cumva locuri prin care nu a trecut încă. Despre concert în sine, numai de bine. Compact sună și azi ca pe disc, Paul se distrează de minune pe scenă (vorbesc serios, m-am uiat și pe panourile instalate, zâmbește tot timpul), Leluț e tot Megastaru’ tobelor iar Adrian și Alex s-au lipit perfect în arhitectura Compact, de parcă ar fi fost făcuți pentru trupa asta. Una peste alta, Compact sunt trupa care schimbat natalitatea în România, dar nu neapărat prin piesa la care face Paul referire, Fata din vis, ci prin însăși existența ei.

La rând, Iris. Iris alături de Minculescu, cu Minculescu, Minculescu și Iris, cum vreți voi să fie. Oricum am lua-o, o legendă mai ales prin prisma lui Cristi. Trupa asta a încercat și cu alții și nu a reușit. Toni Șeicărescu a fost și este una dintre cele mai bune voci din țară, dar Iris parcă nu a fost Iris cu el, deși omul a fost extrem de solid, vocal vorbind. S-a încercat și cu Rafael. Cu ăsta oricum nu credeam că iese ceva din cauza caracterului său, pe care-l consider lejer infect, treabă pe care a și dovedit-o. Și nici cu el nu a ieșit, deși despre voce nu-s multe de comentat. Așa că la fel cum Maiden aveau nevoie de Bruce și Priest de Halford… și Iris avea nevoie de Cristi. Și Cristi s-a întors. Am observat că nu mai duce la tăvăleală, dar asta nu înseamnă că este praf. Majoritatea pieselor au fost cântate alături de public, el păstrându-se și preferând să bea apă. Este însă aceeași prezență pe care o cunoaștem și are aceeași priză la public, mărturie a lucrurilor pe care le-am spus deja la început. Trupa, în ansamblu, sună bine, pe scenă au urcat și Nelu și Cristi Dumitrescu care au avut un duel interesant, iar Valter și Boro au avut momentele lor de sclipire. Iris încă mai este o formație pe care să o vezi.

Ultimii în line-up-ul ales de organizatori au fost cei de la Holograf. O trupă cu un vocal a cărui dicție o consider fantastică. L-am urmărit de câteva ori pe Bittman și-n emisiunea pe care o avea și am rămas blocat de cât de repede, curat și clar reușește să vorbească. De asemenea, un bun showman, știe foarte bine să-și capaciteze publicul și să-l țină-n aproape, chestie care-i iese cam de fiecare dată. În seara asta nu a făcut excepție. În plus, adăugăm calitățile vocale. Dan poate face absolut ce vrea cu vocea și am prieteni care spun că este capabil să interpreteze piese mult mai serioase decât cele pe care a ales să le facă. Mno, treaba lui, mă bucur să aud că-i așa. Una peste alta, Holograf s-a achitat de minune să ducă la capăt o seară în care Compact și Iris, prin prestațiile lor, au pus o presiune suplimentară pe prestația lor pentru că după trupele acelea nu puteai cânta oricum.

Din motive obiective am plecat un pic mai devreme decât ne-am dorit, așa că nu am apucat să-i vedem pe toți trei pe scenă. Asta este, se mai întâmplă, nu ies toate așa cum le vrei.

Despre organizare am cuvinte bune. Mi s-a părut că totul a mers bine, de la acces la procurarea jetoanelor, asta chiar dacă pe margine se formau mici dopuri de circulație. Nici nu se putea fără, Arenele aș spune că au fost pline. Evenimente neplăcute nu au existat, dar acum este greu de bănuit că între fanii celor trei trupe se află vreun tâmpit care să producă așa ceva. Firma de pază aleasă (scuze, nu am reținut numele) mi s-a părut excelentă. Ori de câte ori au avut ceva de comunicat oamenilor din public au făcut-o de o manieră foarte calmă și politicoasă. Mă bucur să văd asta, sunt sătul de reversul medaliei.

Despre toalete… numai de bine. Numai de bine despre cea a fetelor. Adică de toaleta normală a Arenelor, care le-a fost dedicată doar lor și unde am priceput că totul era curat și aranjat și că mirosea bine. Băieții au beneficiat din nou de toalete ecologice montate în interior, imediat după intrare și caracterizarea lor poate include orice cuvânt, dar clar nu ecologic. Mă rog, asta este, oricum nu petreci veșnicia acolo.

Ce nu mi-a plăcut au fost prețurile. 8 lei un jeton. 8 lei o bere, fie că era veșnicul detergent la pahar, fie că era cutia de Timișoreana, pe care am și preferat-o. 8 lei un pahar de suc. Pe care prima dată i l-am dus soției la pahar de bere (400ml), iar a doua oară la pahar de suc (250ml). Na, ce să mai zic. Nu știu dacă am observat bine, dar mi s-a părut că un hot-dog costa două jetoane. 16 lei un cârnat infect vârât într-o pâine. Mno, ce să zic, se pare că suntem o țară bogată. Mult nu mai este până când berea ajunge 10 lei 🙂

Ce să zic… m-am simțit chiar ca pe vremuri. Nu știu dacă-n locul trupelor astea vor apărea altele ca ele. Consider acest lucru ca fiind imposibil și sunt cu atât mai bucuros de faptul că am prins acești ani și acest concert. Să vezi oameni de atâtea vârste dansând, cântând și bucurându-se de muzică pe tot parcursul concertului… e ceva mai rar. Pentru că indiferent de preferințele muzicale ale fiecăruia aici era vorba despre altceva. Despre generații, despre istorie, despre sufletele oamenilor care și-au găsit mereu rezistența în piesele Compact, Iris și Holograf. Pentru că pentru o lungă perioadă oamenii au avut nevoie să reziste și au rezistat prin muzica celor trei trupe sau inclusiv prin ea iar aseară au arătat că nu au uitat asta. Ba, vorba lui Paul, pe muzica asta au creat chiar și un viitor.

Să ne auzim cu bine de la următoarea cântare.

10 comments
 1. ce înțelegi tu prin trupă tehnică (vorbind de holograf)?
  văzusem ceva poze … a fost și nuțu olteanu? asta ar întregi cumva tabloul lui odinioară, acele vremuri în care compact și holograf erau pentru mulți dintre noi singurele oaze…
  să zic? să zic, că așa mă știi: eu m-am cam distanțat de holograf, mai exact să zicem că gust aproape de zero partea comercială a balăzilor și siroapelor pe care le-au scos într-un timp, chiar dacă compensau cu alte piese, de-alea de gust bun și vechi precum vinul.
  șiii… da, m-am gândit la voi. m-am bucurat pentru voi doi. 🙂

  • N-am zis-o eu. Doar am redat părerea altcuiva. Dar pot spune ce înțelege el prin asta: faptul că-i consideră mai tehnici decât Compact și Iris. Părerea mea despre tehnic o știi, consider că peste Celelalte Cuvinte nu este nimeni acum și slabe șanse să fie cineva cândva 🙂

    • Păi na, nu e ca și cum aș fi ascuns vreodată asta 🙂 Nenea ăla în schimb mi s-a părut interesant în părerea sa și de aceea am preluat-o 🙂 Nu m-aș fi gândit vreodată așa și nici nu consider că are mare dreptate. De exemplu eu cred că Boro are clipe mai bune ca ale lui Vrabete, dar asta nu înseamnă că ultimul e slab. Pe Ciuci l-am auzit la Hard-Rock Cafe cântând Dire Straits și făcând-o bine, asta apropo de faptul că am auzit oameni care spun că “nu este cine știe ce chitarist”. Este. Și tot așa, putem continua. Cert este că fiecare din cei trei au line-up-ul de care au nevoie. Desigur, uneori mai apar și extratereștri. Sunt zeci de trupe afară cu instrumentiști buni, dați dracului. Numai că nu-i cheamă pe toți Vai, Gilbert, Sheehan, Wooten… dacă înțelegi ce spun 🙂 Aici am urmărit strict să văd cum rezistă trupele astea trei la un loc în fața oamenilor și a timpului. Băi, rezistă foarte bine. Acum sunt curios să văd cât mai rezistă Arenele Romane. Nu am vrut să scriu despre asta, mi-am spus că am să stric un moment frumos.

 2. Zi mersi. 5 euro paharul in Germania. Adica de trei ori mai scump. Preturile fiind motivul pentru care italienii prezenti la concerte mi-au imbogatit sensibil vocabularul in materie de injuraturi. ?

  • Ia să comparăm puterea de cumpărare și procentul din salariu reprezentat de o bere 🙂 5 euro la salariu de 2.000 euro parcă-i altceva decât 10 lei la salariu de 1.000-1.200 lei 🙂

   • Hehehe…

    Raportat la preturile din afara zonei de concert, 5 euro e mai jupuiala in Germania decat e 10 lei in Romania. Gasesti sticla de 1.5l de apa minerala la 0.19 euro in supermarket. In Romania la cat naiba poti sa iei sticla de 2l? 0.79 bani? Adica de cumparat apa aia e cumparata cu 50% in plus fata de Romania, dar de vandut e vanduta de doua-trei ori mai scump decat e vanduta in Romania?

    Da, in Germania am avut voie cu ceva lichid la fiecare concert (regulile la captolul asta fiind dferite de la unul la altul). Desi si in Romania am intrat cu Capri-Sonne in buzunar… pentru ca na, daca pipai buzunarul simti doar ca e ceva moale si deformabil acolo… ?

 3. E frumos din partea voastra ca nu ingropati hoiturile nici macar atunci cand devine clar pentru toata lumea ca nu se mai intorc printre cei vii.

  Compact…Iris…Holograf…

  Vai de pula mea. Astia erau batrani acum 21 de ani.

  Se incalzesc pe margine Cargo, Directia 5 si – se-ntelege – Voltaj.

  Tu trebuie sa fii platit foarte bine acolo daca-ti permiti sa arunci cu banii pe astfel de tampenii odioase.

  • Sincer, eu zic merci că sunt. Sunt în formă mai bună decât multe trupe tinere, au inspirație și acum și, asta este, din spate nu vine nimic. Cargo sunt și ei bine, Celelalte Cuvinte la fel, dacă nu ar fi trupele astea aș spune liniștit că scena românească este aproape goală. Nu găsesc șase trupe din valurile mai noi care să conteze ca astea. Underground, mai toți, din nefericire.

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.