Bon Jovi – “The circle” – 2009

Bă, Bon Jovi arată bine. Şi arată la toată lumea. Nooo, nu e gay ce spun, este concluzia cu care am rămas după ascultarea noului album al trupei, “The Circle”.

Dat fiind că trăiesc într-o ţară care întinde lucrurile sub forma unei peltele fără sfârşit, sunt obişnuit cu muzica de lălăială. Adică aia din care nu prinzi nimic. Aia din care nu reţii nimic. Aia care este făcută doar pentru a se mai vinde un album. Nu spun cine sunt campionii la noi, dar la ei, la civilizaţi, cu siguranţă că au devenit Bon Jovi.

“The Circle” este un album care conţine 12 piese. Piese de care nu te-ai prinde că există dacă nu ar exista pauza care să te facă să înţelegi că tocmai ai trecut de la una la alta. Toate sună aproximativ la fel. Ritm mediu, teme asemănătoare, arhitecturi muzicale care nu mai aduc nici măcar cu faimoasele piese care-ţi făceau prietena să cedeze. Aşa că dacă încă mai vrei să marchezi, rămâi la “Bed of roses”.

Singura piesă care mi s-a părut că mai stă cât de cât în picioare este “We weren’t born to follow”. Americană, pură, cu un mesaj gen “Born in the USA”. Şi ciudată, dat fiind că este cam curios să transmiţi mesajul acesta din mijlocul unui popor care ar muri fără rutina în care s-a cufundat. Dar gusturile nu se discută şi sunt sigur că de 4 iulie americanu’ se va simţi tare bine ascultând melodia, în timp ce salută steagul pe care tocmai l-a cocoţat pe catargul din faţa casei.

Nu este prima oară când constat că nume mari ale scenei au ajuns la fundul sacului. De data asta a venit rândul lui Bon Jovi, iar albumul nu mai poate fi salvat nici măcar de tehnica deosebită a lui Richie Sambora, aşa cum s-a întâmplat de atâtea ori. Un Richie Sambora care ar fi trebuit să se concentreze de multă vreme pe cariera solo, dar care iată că a preferat să se ascundă sub umbrela unui nume mare.
O notă nu pot da. Dacă sunteţi fani, probabil că veţi pune acest album la colecţia deja existentă, dar este greu de presupus că îl veţi asculta şi a doua oară. Dacă nu sunteţi fani, vă va izbi disperarea de la primele acorduri şi aşa o veţi ţine până la capăt.

Să mai spun că “The Circle” s-a prăbuşit sute de locuri în top, şi că formaţia îl oferă pe internet la un preţ care face deosebit de clară aprecierea de care se bucură acesta.
Dar, sunt şi părţi bune aici. Măcar dai cât face.

Bon Jovi arată bine.

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.