Bătrânii au câștigat, tinerii s-au înfrânt

Mă uit de vreo 2 zile la Guvernul ăsta nou. Mă uit râzând, dar mă uit și cu spaimă. Niciodată în istoria României nu cred că am trecut printr-o glumă mai proastă ca asta. Și gluma continuă cu modul în care Guvernul este avizat la foc automat. Desigur, probleme nu aveau cum să fie. Și da, asta este democrația, partidul care a câștigat alegerile sau alianța mai puternică își impun dorințele. Nimic deosebit, nimic să fie ieșit din comun. Doar noi ne mirăm ca proștii că toate personajele acelea trec ca gâsca prin apă de întrebări la care nu știu să răspundă. Nu pentru a răspunde la întrebări sunt însă acolo, ci pentru a înfăptui voia politică a lui Liviu Dragnea. De altfel asta se și vede, au fost miniștri care au refuzat clar să discute cu parlamentarii din comisii și au fost avizați. Dragnea i-a trimis acolo să fie avizați, de ce ai mai răspunde la întrebări?

Votul din decembrie, ca și Guvernul de acum, sunt o nouă victorie a bătrânilor. A bătrânilor la modul general, pensionari sau încă angajați. A celor care așteaptă să le fie mai bine. A celor care au fost și sunt obidiți, batjocoriți și umiliți în fiecare zi a zecilor de ani pe care i-au petrecut la serviciu. Pentru ei sistemul înseamnă cu totul altceva. Unii l-au prins pe cel de dinainte și știu bine ce primeau de la el. Alții consideră că statul trebuie să facă întotdeauna ceva pentru ei și asta îi ajută să nu se întrebe de ce nu au făcut chiar ei ceva pentru ei. Iar bătrânii aceștia au avut în decembrie și au și acum o singură opțiune: să stea cu mâna întinsă și să spere că vor vedea ceva din promisiunile făcute de Liviu Dragnea. Și sunt sigur că vor vedea. Cum prin vară auzeam că PSD vrea un plan de guvernare întins pe 50 de ani eu sunt sigur că Liviu Dragnea se va asigura că răsplătește toate categoriile sociale care l-au ajutat să pună mâna pe putere. Dacă Dragnea nu va respecta măcar o parte din promisiunile făcute, atunci bătrânii se vor ridica împotriva sa și peste 4 ani PSD va pierde totul, dacă nu chiar mai devreme. Dacă o va face, atunci peste 4 ani șansele sunt să avem un PSD câștigător cu vreo 80% din voturile exprimate. Vorba aia, bolșevic, mincinos și condamnat penal maică, dar uite că măcar el s-a gândit și la noi.

Așa că bătrânii au învins. Au învins în ambele lupte. Prima este lupta pe care au dus-o pentru interesele lor. Așa neputincioși și enervanți cum îi considerăm majoritatea dintre noi, ei s-au aliniat frumos și s-au dus la vot. Era unica lor șansă. Ei știau clar că mergând acolo vor legitima pe cineva care poate le va mai da și lor ceva. Tinerii nu au înțeles asta, deși intenția lor de vot era legată de cu totul altceva, nu de ajutoare sociale. Desigur, PSD-ul ar fi câștigat chiar și așa. Numai că dimensiunile dezastrului ar fi fost altele iar opoziția nu ar fi fost acum doar un fel de banc. Așa că tinerii s-au înfrânt cu mâna lor. Nu este o problemă, nu e prima și nici ultima oară când se întâmplă asta.

A doua luptă a fost și ea câștigată. Numai că pe asta habar nu au avut că au dus-o. Asta a fost lupta împotriva copiiilor și nepoților lor, pe care probabil chiar îi iubesc. Și bătrânii și-au învins copiii și nepoții. Pentru că trăgând pentru propriile interese nu au făcut decât să le distrugă pe ale celorlalți. Iar copiii și nepoții lor vor fi de acum și mai împovărați de taxe. Iar copiii și nepoții lor vor trage de acum și mai mult pentru nu prea multul pe care-l au. Iar copiii și nepoții lor vor fi de acum și mai dezechilibrați când se vor gândi la o casă a lor, la o viață a lor, pentru că totul va fi dintr-o dată mai scump prin prisma banilor ce le vor pleca din buzunare. Toate acestea, și sunt doar lucrurile de suprafață, nu am vreo clipă intenția de a face o analiză exhaustivă a situației, combinate cu o economie românească de toată jena, vor duce la posibila prăbușire a unui sistem. Și-atunci bătrânii vor pricepe că singurii pe care se puteau cu adevărat sprijini erau copiii și nepoții lor, că ei erau singurii în care puteau avea încredere, că ei trebuiau de fapt apărați și protejați pentru că ei erau singurii care puteau duce mai departe acest sistem prin fiecare zi a muncii lor. Numai că va fi prea târziu. Toată lumea va fi în genunchi.

Nu știu la ora asta dacă ai mei au luptat împotriva mea și nici nu vreau să aflu asta. Nu mi-ar folosi la nimic. Dacă au făcut-o atunci le pot adresa felicitări. Așa cum au priceput ei situația în care se află aș spune că au făcut alegerea bună, măcar pe termen scurt. Și cum toată viața lor a însemnat un termen scurt, pentru că de termen lung nu a putut fi vreodată vorba-n țara asta, lucrurile arată perfect din punctul lor de vedere. Așa aș fi votat și eu dacă m-aș fi aflat în locul bătrânilor. Pentru că atâta vreme cât în România nu ai parte de decența muncii tale drumul este clar: nu vei deveni niciodată un luptător, ci un supraviețuitor, căutând să dai cât mai bine pe la curtea mai marilor zilei.

Și tinerii s-au înfrânt și aici. Pentru că nu le-au putut explica bătrânilor mai bine. Când umbli cu lozinci de hipsteri, când predici veganismul deși nici tu nu știi bine ce-i treaba aia, când vrei să le bagi tuturor pe gât homosexualitatea, când nu știi să explici de ce ai tăi sunt mai buni ca ai lor (și uneori nici nu poți face asta, din nefericire…), ei bine, nu trebuie să te aștepți ca ei să priceapă, ci să se sperie și să te considere chiar pe tine dubios, de-al lui Soroș. Iar posturile lor preferate, că tot am citit ceva pe tema asta acum câteva zile, adică Antena 3 și România TV, au făcut exact ceea ce tinerii nu au fost capabili să facă, deși vocabularul de care dispun și accesul lor la informație de calitate este imens: au vorbit pe înțelesul celor de care aveau nevoie la vot. Tinerii, din nefericire, nu au vorbit nici pe înțelesul tinerilor, iar asta s-a văzut în absența lor de la vot.

Se mai poate repara ceva? Nu. A devenit cam târziu. Cubul Rubik care nu trebuia să fie lăsat să se completeze a ajuns acum la Guvernare și dă semne că a folosit adeziv de calitate și că fețele sale nu vor putea fi desprinse. Singura șansă este ca acest Guvern să dea greș față de oameni, caz în care aceștia îl vor sancționa data viitoare, sau să dea la modul propriu cu țara de pământ, caz în care dacă aveți ceva încălțăminte de piele pe acasă sunteți fericiți, o veți putea găti.

În ceea ce mă privește pe mine… habar nu am ce este de făcut. Privesc de ceva vreme lucrurile, le cântăresc pe toate fețele și din nefericire nici o variantă nu dă perfectul pe care-l doresc. Am o vârstă la care schimbarea nu se mai face țopăind prin Centrul Vechi, ci mergând pe cărbunii din care este deja alcătuită viața mea. Ce nu știu încă sunt niște amănunte care să mă facă să mă decid definitiv. Vor veni și alea. Știu doar acest lucru, că-n viața mea trebuie schimbat ceva.

Aș vrea să nu devin un bătrân care să învingă tinerii, asta dacă la vârsta la care eu chiar voi deveni bătrân va mai fi de găsit vreun tânăr pe aici.

16 comments
 1. Dintotdeauna am zis ca asta este unul dintre motivele pentru care votul trebuie sa fie obligatoriu: pentru a nu exista categorii SUPRAreprezentate si categorii SUBreprezentate.

  Momentan, dintre batrani se prezinta la vot peste 60% (poate si 70%), iar dintre tineri sub 50%. Rezultatul e ce zici tu.

  Si daca te duci la vot sa-ti anulezi votul, tot e bine: macar figureaza ca ai votat, iar politicile guvernului se vor orienta SI catre tine. Guvernul nu stie ca tu ti-ai anulat votul, stie doar ca ai votat.

  • Problema este că anularea voturilor, clar, este practicată tot de către tinerii dezamăgiți. Și-atunci situația este și mai grea.
   Și da, poate că votul ar trebui să fie obligatioriu, deși eu l-aș dori mai degrabă discriminatoriu. Prea votează orice cretin, deși asta este esența democrației, să participe și boul la viața cetății.

 2. Mie-mi convine.

  Nu vad care-i problema. Nici macar nu vad care-i problema TA. Ai impresia ca daca ieseau “altii” era diferit?

  Scurt reminder:

  Constantinescu – Tigareta coispe cu fi-su. A fost invins de securitate
  Guvernul Cheia – avem 15000 de specialisti. Ciorbea (acum sclavul lui Dragnea): trebuie sa strangem cureaua.
  Basescu – fara cuvinte.
  PD/PDL – Oh, God, de unde sa incep? Anastase (numararea voturilor), Udrea (Frunza, Microsoft), Basescu (Mihaileni, flota etc), toti-toti-toti.

  Indiferent cine ar fi iesit acolo, nu s-ar fi schimbat mare lucru. Ce trebuie sa intelegi tu – si e necesar un pic de efort (posibil si un pic mai mult alcool la bord) e ca atunci cand traiesti intr-o mare de cacat, e improbabil ca urmatorul care pica-n ea s-o transforme intr-un palat de clestar.

  Asa ca eu unul zic sa te relaxezi cu gandul la partile pozitive. In speta, cum explicam acum ceva vreme, treaba cu pensia. Da, ba, o sa iei o pula-n cur. Sau o legatura de puli in cur. Posibil sa fie chiar de negru. Dar, sa privim pozitiv: oricum luai manunchiul de puli in cur. Asa ca te poti concentra pe partea pozitiva: iti largesc aia tie rectul – oricum ti-l largeau toti – da’ macar cu astia, maica-ta mai primeste de-o cafea lunar.

  Cat despre tineri – hai sictir. Tinerii sa-mi suga mie pula. Menirea lor e sa-mi stearga mie gaoaza cand oi fi senil, in scutece. Si chiar si aia e peste nivelul lor.

  • “Cat despre tineri – hai sictir. Tinerii sa-mi suga mie pula. Menirea lor e sa-mi stearga mie gaoaza cand oi fi senil, in scutece. Si chiar si aia e peste nivelul lor.”

   Vaiii, cum e asta :))

 3. Tinerii au infrant pentru ca in loc sa mearga la vot erau preocupati de probleme filozofice, legate de “ma pis pe el de vot”, votul nu ar trebui sa fie obligatoriu, e democratie, sa nu alegem raul cel mai mic si alte d-astea. Pe care le-ai scris si tu acum cateva articole in urma, dar m-am abtinut atunci sa comentez. Si acum ma abtin cu greu si ma opresc aici. Ma bucur ca acum se vede dezastrul atitudinii asteia in toata splendoarea lui.

  • Votul ar trebui sa fie obligatoriu. Dar nu pentru a alege raul cel mai mic, ci din alte motive, cum ar fi:

   1. legitimitatea. Cand alegerile sunt determinate de un sfert din populatia cu drept de vot (gen voteaza 50% si din aia, 50% voteaza castigatorul), e o problema serioasa acolo, gen “e bine ca ai castigat, dar reprezinti tu interesele tarii?”

   2. statistica clara. In momentul de fata, nimeni nu stie cati oameni nu se simt reprezentati de vreun candidat. Daca ar fi obligati sa mearga la vot, cei care nu au ce alege si-ar anula votul. Si-n cazul ala societatea civila ar vedea “ba, uite, 75% dintre cei cu drept de vot nu se simt reprezentati de jigodiile astea, e cazul sa venim cu ceva nou”.

   3. anularea paradoxului in care traiti. De cam multa vreme, rezultatele alegerilor sunt determinate de oamenii care n-au nici un cal in cursa (pensionarii carora li se rupe de viitor, ca nu mai au unul) si de cei care au prea mult timp liber si nimic mai bun de facut (pensionari, someri etc). Populatia activa nu prea merge la vot. Si nu merge la vot pentru ca nu are ce vota, pentru ca dupa 5 zile de munca, parca ar vrea sa faca o chestie mai placuta etc. Si atunci trebuie fortati sa-si vada interesul.

   4. posibilitatea noului. In momentul de fata, aproape nimeni nu voteaza un candidat nou (vezi USR/USB), Ca pentru ca lumea merge pe ideea ca “n-au sanse”. Si, in sistemul actual, fara vot obligatoriu, chiar nu au, ca “se stie” ca ia 40-50% din voturi un partid. Si atunci de ce sa pierzi vremea acolo in cabina? Dar, daca ar fi votul obligatoriu, dupa un set de alegeri (vezi punctul 2), ai descoperi ca alti 75% sunt de acord cu tine si vor ceva nou. Si abia atunci un partid nou ar avea sanse. Ca sa fie clar, USB/USR sa mi-o suga din picaj, nu i-as vota in veci. Dar, daca as fi in Romania, as vota un partid nou etc.

   5. Claritate (vezi punctul 2 din nou). Acum o gramada de rromanes (cum ar fi autorul) mai spera. Spera ca se poate mai bine. Se bazeaza pe faptul ca aia 50% care nu merg la vot sunt ca ei, sunt oameni OK, vor mai bine, vor mai plm. Daca votul ar fi obligatoriu si rezultatul ar fi acelasi (PSD majoritar), atunci rromanes aia ar avea un raspuns clar: nu, nu-s si altii ca tine. Esti singur si prost. Ridica-te Gheorghe, Ridica-te Ioane – si pleaca-n pizda ma-tii peste granita.

   Ma rog, nu vreau sa-mi uzez tastatura. Ma pis pe votul vostru aaaaanyway si eu unul ma bucur c-a iesit PSD.

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.