Amadeus (1984)

Când a venit vremea să văd Amadeus, am ezitat, mai ales că filmul fusese implicat într-o experienţă corporatistă, cu alură de team-building prost înţeles, realizată într-o cafenea de vizavi de ASE. Dar, nefiind singur şi văzând că jumătatea era încântată de peliculă, am zis să vedem despre ce o fi vorba în ea.

Un film centrat în jurul rivalităţii demente dintre marele Mozart şi la fel de marele Salieri, văzut prin prisma muzicianului regal. O istorie dură şi revoltătoare prin fiecare por pe care-l îmbibă, dar o istorie pigmentată de muzică, de muzică adevărată, sosită din ambele părţi ale celor ce se înfruntă.

Un Amadeus extraordinar interpretat de Tom Hulce, un Mozart exact aşa cum trebuia să fie el, un geniu revoltat pe orice purta sigla ordinii, un individ vulgar şi răsfăţat, dar adorabil în toate cele ce le reprezintă. Un Antonio Salieri la fel de redutabil, pus în scenă de F. Murray Abraham, un Salieri total opus veselului Mozart.

De fapt, cei doi reprezintă de minune epoca pe care au marcat-o cu trecerea lor, fie extrem de rigidă, aşa cum era la curte, fie depravată şi fremătătoare, aşa cum se desfăşura ea în celelalte medii.

Toată nebunia este pusă în scenă de Milos Forman, probabil cel mai potrivit regizor pentru a marca fiecare aspect pe care-l impune vremea, un regizor care face absolut ce vrea din camerele şi actorii săi, pentru că dacă ajungi să lucrezi cu Forman, eşti al lui. Un Milos Forman care valsează între bine şi rău, pentru care visceralitatea este acelaşi lucru cu sacralitatea, un Forman care ne ţintuieşte în pat cu modul său aparte de a spune povestea şi a manevra un scenariu clar construit numai pentru el.

Un film extrem de plăcut, la care poţi să râzi sau să plângi, un film care a luat opt Oscar-uri pe vremea când acestea nu se luau pe pile sau pe trend-uri sociale, un film care va aduce bucurie cinefilului, indiferent cât de sever ar fi acesta cu ceea ce vede.

Şi o lecţie de istorie.

IMDB

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.