Adrian Păunescu, in memoriam: 2 ani fără marele poet

S-a născut pe 20 iulie 1943. Înainte de a fi om, a fost patriot. Şi-a iubit ţara cu o intensitate pe care astăzi nici măcar nu ne-o mai putem aminti.

Spre deosebire de mulţi dintre contemporanii săi, Adrian Păunescu nu şi-a trădat vreodată convingerile politice, adoptând şi după 1989 linia socialismului şi, mai apoi, a social-democraţiei. O dovadă în plus de caracter într-o lume în care traseismul politic şi alianţele anti-natură au exemple din ce în ce mai incredibile.

Tudor Gheorghe, un alt mare suflet al poporului acesta mult prea încercat, spunea că pentru el poezia română s-a încheiat la Adrian Păunescu. Poate că neica Tudor a exagerat puţin, dar privind la contemporanii poeziei parcă înclin să-i dau dreptate.

Eu vă salut de-a dreptul cordial,
De-a dreptul cardiac, precum se ştie,
Recunoscând că patul de spital
Nu-i o alarmă, ci o garanţie.

Şi Adrian Păunescu a avut încă o dată dreptate. Patul de spital a fost o garanţie. Pe 5 noiembrie 2010 pleca dintre noi, lăsând gol un loc pe care multă vreme nu-l va putea acoperi nimeni. Pentru că a acoperi acel gol înseamnă a avea suflet. Iar azi sufletul nu mai este decât o monedă de schimb.

Să te odihneşti în pace, ROMÂNE Adrian Păunescu! Unii dintre noi, ştii asta acum, când e prea târziu, nu te vom uita niciodată. E modul nostru de a spune că-n venele noastre a mai rămas puţină umanitate.

24 comments
 1. Socialism e una, comunism e cu totul si cu totul alta. Zic si eu numa’ In rest, nu pot sa zic ca imi lipseste.

  • De acord cu tine. Însă nu Adrian Păunescu a schimbat socialismul în comunismul instaurat aici. Doar s-a adaptat la ceea ce se întâmpla, pentru că uneori trebuie să faci asta dacă vrei să mai faci şi altele. În rest, nu am nici o problemă, e clar că unora nu le lipseşte. Mie, da. Şi-mi va lipsi şi de acum încolo 🙂 Chestie de gusturi, probabil, sau de interpretare a problemei 🙂

 2. Eu n-am zis ca a schimbat, eu am zis doar ca le apropii prea tare. N-a mers pe aceeasi linie. A facut ce au facut si altii ca el – a devenit o lipitoare care sugea alt sistem, la care s-a adaptat.

  • A fost întotdeauna ceea ce era şi înainte de 1989 şi a spus întotdeauna că a crezut şi chiar l-a iubit pe Nicolae Ceauşescu, spre deosebire de un alt tovarăş cunoscut de litere care a ştiut să se lepede rapid de el şi să devină extremist de dreapta 🙂

   • Dar n-a avut nici o problema sa ia bani de la parlament, in conditiile in care nu era chiar Marea Adunare Nationala, nu?

    • Absolut nu. Nu văd de ce ar fi avut. MAN trecuse, acum era vorba de altceva. Una peste alta, cred că şi-a servit ţara mai bine decât au făcut-o mulţi alţii care au trecut pe acolo, în frunte cu secretarul general al noului partid comunist, domnul Crin Antonescu :)) De serviciile aduse culturii nu mai vorbesc, nu este cazul, nu? Că na, înainte de a fi orice altceva, omul acesta, cu toate problemele sale, a servit cultura românească, aia, câtă mai era.

     • Degeaba o intorci, ca aici nu e vorba de ciocoi capitalisti, cum le-ar zice domnu’ Dan. E vorba de un comunist care a profitat si de partea astalalta. Iar de serviciile aduse culturii ma lipsesc, daca vin la pachet cu ce a fost omul asta. Nu te impiedica nimic sa-ti placa poezia lui, dar partea cealalta mai bine las-o, ca nu face bine la sanatate.

     • Bogdan, nu întorc nimic, sau nu vezi că am acceptat tot ce spui? Teoretic, lucrul pe care-l spui tu este că, dat fiind că era cine era, ar fi trebuit să renunţe să mai îndeplinească o funcţie publică, plătită din banii cetăţenilor. Punctul 8 de la Timişoara, nu? Perfect de acord cu tine. Din nefericire, nu s-a întâmplat aşa cum poate ar fi fost corect.
      În ceea ce priveşte partea cealaltă, nimic şi nimeni nu i-o poate răpi. Iar a anula totul prin prisma faptului că nu a fost chiar cel mai perfect om este o greşeală mult mai mare decât îţi închipui. Na, asta este doar părerea mea. E ca şi cum nu aş accepta că Mircea Lucescu este un antrenor bun bazând această afirmaţie pe simplul motiv că dispune de un caracter infect 🙂

 3. Exact aia zic si eu. Bine, eu nu sterg absolut nimic, fiindca nu mi-a placut niciodata poezia lui 🙂
  No, acuma ca am ajuns la un consens, discutia asta nu mai e amuzanta. Asa stiti tu si Paunescu sa stricati distractia omului.

  • Păi consens era de la început, bre om, dar probabil că nu ai prins tu foarte bine faptul că eram de acord cu tine 🙂 Cât despre ştergere, toată stima, fiecare cu gusturile şi părerile lui, na 🙂

    • Ştii că asta nu are vreo relevanţă, nu? 🙂 Adică, na, valorile mari nu trebuie neapărat să fie ţinute în recipiente mici, aşa cum se întâmplă în cazul meu :))

     • Nu, dar daca s-ar judeca valoarea doar prin prisma recipientului, asta ar fi stat foarte bine :)))))))

     • Na, după cum şi-a dorit natura. Recipientul ăla a contribuit şi el la plecarea în neant, aşa că aş spune că a plătit pentru el 🙂

    • Sunt avizat de asta, nu este nici o problemă. Din fericire am nervii tari, trecuţi prin atâtea şi atâtea minuni. În plus, tu ai dreptatea ta, eu pe a mea şi pe temele astea se poate discuta la nesfârşit, fără să găsim un drum comun pentru simplul motiv că între cele două viziuni nu poate exista aşa ceva 🙂 Na, viaţa e frumoasă şi din motivul ăsta, să ştii, mai ales când se pot genera discuţii 🙂

  • Eşti în formă maximă azi, din ce văd 🙂 Bravo, înseamnă că-ţi merge bine. Da, Bogdane, aşa scrie, MARELE, doar că se referă strict la poezie şi strict la lipsa oricărei concurenţe de mult prea multă vreme 🙂

   • Nu, inseamna ca n-aveam musai chef sa lucrez (am facut-o totusi, ca deh…). A fost un mare poet, lucru vizibil si la bustul din ultimul post, mare si el. Acum planuiam si ceva referinte alimentare, dar sa zicem ca ma abtin :))

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.