Abonamentele Xbox: ce sunt, cum sunt și ce merită atenția?

M-am gândit să scriu rândurile acestea în urma faptului că am fost întrebat diferite chestii de către diferite persoane. Desigur, chestiile pot fi aflate de pe Google, însă am zis să sintetizez eu lucrurile, poate ajută pe cineva. Postarea este destinată, zic eu, atât celor care se gândesc să-și cumpere un Xbox sau tocmai au achiziționat unul și încă nu știu bine unele lucruri, cât și celor care au de ceva vreme un Xbox însă nu au experimentat toate cele trei abonamente. Eu am făcut-o. De un an încoace am avut mereu două dintre cele trei abonamente existente, iar acum am închis unul dintre ele, îl voi închide și pe al doilea și voi rămâne cu un singur abonament. Abonament, adică subscripție, însă am ales să folosesc în materialul meu termeni cât mai românești cu putință 🙂

În primul rând, așa cum probabil deja știți, Xbox dispune de trei abonamente pe care le puteți contracta. Este vorba de Live GoldGame Pass și EA Access. Pentru toate trei puteți apela atât la o plată granulară (1 lună, 3 luni etc.), cât și la plata anuală. Așa cum vă așteptați, plata anuală aduce cu ea o afacere mai bună, în sensul unor prețuri finale mai mici față de situația în care ați alege abonamentul lunar. Abonamentele pot fi achiziționate atât de pe site-ul oficial, cât și din alte surse, surse mai mult sau mai puțin gri.

Să vedem, pentru început, ce oferă abonamentele astea. Specific, am Xbox One.

Încep cu Game Pass. Cred că cea mai bună expresie pe care o pot alege pentru a descrie acest abonament este pay-per-view. Abonamentul oferă acces la peste 100 de jocuri (cred că sunt pe la 150 acum), jocuri de care puteți beneficia atâta vreme cât abonamentul contractat, indiferent de forma sa, este activ. Cum ar fi, plătiți ca să vă jucați, practic ați închiriat niște jocuri. Cu acest abonament veți putea beneficia și de oferte, recte ca abonat Game Pass veți putea cumpăra mai ieftin diferite titluri, chiar și pe cele care nu figurează în lista de jocuri pe care o oferă abonamentul.

Continuăm cu EA Games. Acest abonament, așa cum îi spune și numele, se referă strict la titlurile oferite de Electronic Arts. Prin intermediul său veți putea să jucați titlurile sportive deja consacrate, dar și alte jocuri pe care binecunoscutul brand ni le oferă. De asemenea, abonamentul vă oferă posibilitatea de a cumpăra un anumit titlu beneficiind de o reducere de 10% la achiziționare. Lista de jocuri nu este chiar mică, deși nu de dimensiunile celei din Game Pass, dar este înbunătățită constant. În plus, veți beneficia de trial-urile celor mai noi variante ale unor titluri binecunoscute.

Termin cu Live Gold. Abonamentul este ABSOLUT NECESAR celor care doresc să joace online, fie cu prietenii, fie cu cei din diferite cluburi, clanuri etc. Este singurul abonament care oferă această posibilitate. De asemenea, în fiecare lună fiecare posesor al acestui abonament va primi patru jocuri în mod gratuit, două de Xbox One, două de Xbone 360. La pachet cu asta mai vin și reducerile pentru achiziționarea diferitelor titluri, ca și în cazul celorlalte două, ca și posibilitatea de a juca diferite trial-uri sau demo-uri ale unor jocuri ce urmează să intre pe piață.

Bun. Am văzut ce oferă, acum hai să vedem cum funcționează.

Game Pass. Toate titlurile existente în acesta pot fi jucate DOAR în perioada în care abonamentul contractat este activ. Dacă ai întrerupt abonamentul sau ai uitat să-l plătești, la revedere, titlurile pe care ți le dorești vor putea fi jucate doar după ce abonamentul devine din nou activ. În plus, abonamentul este unul de tip upgrade-downgrade. Recte, periodic sunt adăugate titluri noi, dar periodic sunt scoase titluri mai vechi, așa că ai putea fi în situația în care nu mai poți juca un titlu, chiar dacă ai abonament, pentru că el părăsește zona.

EA Access. Titlurile existente în acest abonament pot fi jucate asemănător titlurilor din Game Pass, adică atâta vreme cât abonamentul este activ. Diferența aici este că jocurile mai vechi nu părăsesc abonamentul, doar sunt adăugate unele noi. Astfel, ai X FIFE, de pe la 2015 încoace, X hocheiuri, X bascheturi, X Battlefield-uri, X alte alea. Na, cam ce poate oferi EA. La fiecare nouă ediție vei dispune și de posibilitatea de a juca timp de 10 ore noua încarnare a unui joc pe care-l cunoști deja de ceva ani. Un trial, mai bine zis.

Live Gold. Cel mai important avantaj adus de acest abonament este că vei putea juca online cu prietenii tăi sau alți jucători pe care vei ajunge să-i cunoști. Alături de asta vei primi patru jocuri pe lună, două de Xbox One și XBox360. Cele de Xbone One le vei putea juca atâta vreme cât ai abonamentul valid, cele de Xbox360 vor fi disponibile și fără abonament. Cum ar veni… îți vor rămâne ție. În plus față de asta, reducerile cu Live Gold la achiziționarea unor jocuri sunt cele mai bune pe care le poți obține, mult mai bune decât cele cu EA Access sau Game Pass.

Dau și un exemplu practic. Luna asta am primit patru jocuri. Puteau fi cinci, dar pe unul nu l-am vrut, căci tu ești cel care alege ce joc să primească, tot ce trebuie să faci este să-l instalezi în perioada în care acesta se află la ofertă. Cele patru jocuri au fost Never Alone și WRC6, jocuri de Xbox One, și Lara Croft And The Guardian Of Light și Far Cry 2, jocuri de Xbox 360. Adunate la prețul de acum, sunt jocuri care însumează 100 de dolari. Pe scurt, pentru un abonament lunar de 10 dolari am primit jocuri de 10 ori mai scumpe decât suma plătită de mine. Tot cu Live Gold am făcut și o achiziție. Am cumpărat NBA Live 19 cu 10 dolari în condițiile în care oferta pentru acesta dacă deții EA Access este de 36 de dolari, iar jocul fără această reducere este 40 de dolari. Nu cred că mai trebuie spus nimic, nu?

Așadar, din punctul meu de vedere Live Gold este singurul abonament care-și merită investiția și cel care aduce și cele mai mari beneficii jucătorului. Cu Game Pass se poate începe ca test, sunt câteva jocuri acolo care merită atenția, dar părerea mea este că marea majoritate sunt lucruri care nu sunt jucate chiar foarte des, iar EA Access merită investiția doar dacă ești un mare fan al sporturilor și al celorlalte câteva titluri mai cunoscute, gen Battlefield, Mass Effect sau Titanfall, că bănuiesc eu că nimeni nu ar contracta abonamentul acesta ca să joace Bejeweled sau Zuma. În plus, așa cum am arătat mai sus, Live Gold vă va da posibilitatea cumpărării titlurilor dorite la prețuri care nu pot avea concurență.

Sperând că rândurile acestea v-au ajutat… Happy Gaming!

6 comments
 1. Da, a ajutat! Merci! Am Live Gold si, chiar daca m-as fi gandit sa iau unul dintre celelalte, acum m-am convis 😉
  Trebuie sa ma bag sa vedem ce jocuri merita luate pe ianuare, caci nu l-am deschis de ceva vreme. Bine, eu joc doar cand ma bazaie piciul, altfel….

  • Cu plăcere, mă bucur că a ajutat. Cât despre ianuarie, poate că WRC-ul merită să fie acolo,măcar că-i gratis. Ceva mașinuțe nu strică, zic. Și cred că mai poți lua Far Cry 2, dacă-mi aduc bine aminte programul 🙂

 2. pentru varianta de xbox s digital am cum sa recuperez jocurile cumparate pe cd pentru versiunea anterioara de xbox one?

  • Jocurile pe CD nu pot fi preschimbate cu varianta lor digitală. Trebuie cumpărate din nou sau treci iar la unitatea de disc.

   • Salut,as vrea sa fac o mica precizare,la abonamentul xbox game pass elite care costa 15$ iti include si pachetul xbox live plus mult mai multe jocuri,multumesc

    • De fapt se cheamă Xbox Game Pass Ultimate și include atât accesul la Game Pass cât și cel la Live Gold. Combină practic două dintre abonamentele menționate de mine și este un abonament care a apărut pe parcurs, mult după data la care am scris acest articol. Informațiile sunt însă valide, cele două abonamente reunite acum sub numele de Ultimate oferă ce am spus că oferă. Desigur, cu biblioteca din Game Pass ceva mai îmbunătățită între timp.

Dialogăm? :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.